Πολιτική

Κόντρα κυβέρνησης- Στουρνάρα για τις τράπεζες, με πολιτικό υπόβαθρο


Την ώρα που το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και οι πιέσεις των δανειστών για τον έλεγχο του ΤΧΣ και του τραπεζικού συστήματος καθιστούν αναγκαία τη στενή συνεργασία κυβέρνησης-ΤτΕ, στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τον κεντρικό τραπεζίτη καλλιεργείται πάλι κλίμα αντιπαράθεσης και αντιπαλότητας.  Εμφανής αιτία η στάση του Γιάννη Στουρνάρα στα δύο αυτά θέματα, η οποία από κυβερνητικής πλευράς ερμηνεύεται ως «συμπόρευση» με τους Θεσμούς και τις επιδιώξεις της ΕΚΤ. Βαθύτερη αιτία, η πιθανολογούμενη μελλοντική κάθοδος του στον πολιτικό στίβο, σε ρόλο κεντροαριστερού «αντι-Τσίπρα».

Σ’ αυτή την υπόγεια αντιπαράθεση, το μέρος της κυβέρνησης παίρνουν κορυφαία στελέχη του τραπεζικού συστήματος, που ανησυχούν ότι οι θέσεις τους και η προσωπική τους ισχύς κινδυνεύουν από τις αλλαγές που προσπαθούν να επιβάλουν οι δανειστές, με τη συναίνεση του κ. Στουρνάρα και της ΤτΕ.

Τραπεζίτες κατά Στουρνάρα

Πολλοί τραπεζίτες θέλουν να δουν τώρα να «ψαλιδίζονται τα φτερά» και να περιορίζεται εξ αντικειμένου  η αυτονομία κινήσεων του Διοικητή της ΤτΕ. Σπεύδουν λοιπόν να προσφέρουν «όπλα» και βοήθεια στην κυβέρνηση, προκειμένου να «στριμώξει» τον κεντρικό τραπεζίτη.

Το καινούργιο όπλο είναι «υπόθεση Πουσκούρη»: Η νέα πρόεδρος της Attica Bank - που αποτελεί προσωπική επιλογή του Γ. Στουρνάρα – εμφανίζεται ως «στρατηγικός κακοπληρωτής», με κόκκινο δάνειο 1,2 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα. Παράλληλα, προβάλλεται το γεγονός ότι:

- Ηταν επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της γερμανικής τράπεζας HypoVereinsbank, που είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων

- Στις εκλογές του 2012 ήταν υποψήφια βουλευτής της « Δράσης -Φιλελεύθερης Συμμαχίας» του Στέφανου Μάνου. Βάσει των κανόνων που έχει επιβάλει ο SSM, η ενεργός ανάμειξη στην πολιτική αποτελεί λόγο αποκλεισμού από ΔΣ τράπεζας – με αυτό το επιχείρημα προσπαθούν να απομακρύνουν από την Εθνική την Λούκα Κατσέλη.

Οι τραπεζίτες –όπως και η κυβέρνηση – «καίγονται» για τις αλλαγές που πρωθούν οι Ευρωπαίοι πιστωτές στις διοικήσεις του ΤΧΣ και των τραπεζών, όπου προσπαθούν να «μεταφυτεύσουν» στελέχη ξένων χρηματοπιστωτικών ομίλων και διεθνών οργανισμών, αποκτώντας εμμέσως ουσιαστικό έλεγχο στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο «εκλεκτός» των Βρυξελλών

Πέρα όμως από τον κίνδυνο του αποκαλούμενου «αφελληνισμού» του τραπεζικού συστήματος, τον οποίο υποτίθεται ότι επικροτεί – ή και διευκολύνει- ο Γ. Στουρνάρας, η κυβέρνηση έχει έναν ακόμη λόγο για να θέλει να του «δέσει τα χέρια»: Στο πρόσωπο του Διοικητή της ΤτΕ και πρώην υπουργού Οικονομικών της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, βλέπει έναν εν δυνάμει πολιτικό αντίπαλο, με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος τα επόμενα χρόνια.

Αν και ο ίδιος διαψεύδει ότι έχει πολιτικές βλέψεις, κοινοβουλευτικοί παράγοντες και πολιτικοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι ο κ. Στουρνάρας μπορεί να είναι το πρόσωπο-καταλύτης στις προσπάθειες ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, συσπειρώνοντας υπό την ηγεσία του κόμματα, πολιτικές κινήσεις και σκόρπιες πολιτικές δυνάμεις σε έναν νέο φορέα, διάδοχο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ενα τέτοιο σχήμα εκτιμάται ότι θα είχε ευρύτατη αποδοχή στις Βρυξέλλες και θα εξασφάλιζε διακριτική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Διευθυντήριο, με το οποίο ο κ. Στουρνάρας έχει οικοδομήσει άριστες σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Οι πρώτες κρούσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ηγετικά στελέχη του κεντροαριστερού χώρου έχουν ήδη προσεγγίσει τον Διοικητή της ΤτΕ, προτείνοντας του να αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος για να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες μετά τη λήξη της θητείας του.

Αυτό ακριβώς προσπαθούν να προλάβουν οι επιτελείς του Μαξίμου, που καταστρώνουν πολιτική στρατηγική για τα επόμενα χρόνια. Χρησιμοποιούν λοιπόν τα «όπλα» που τους δίνονται για να εξουδετερώσουν έναν δυνητικό μελλοντικό αντίπαλο. Η «υπόθεση Πουσκούρη» είναι ένα ακόμη χαρτί σ’ αυτή τη μάχη. Η οποία  γίνεται σε πολιτικό φόντο, αλλά προς το παρόν επικεντρώνεται στα ζητήματα ελέγχου του τραπεζικού συστήματος.