Πολιτική

Κόντρα για τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας και ΜμΕ


«Γόρδιος δεσμός» αποδεικνύονται τα κόκκινα δάνεια  στη διαπραγμάτευση  με τους δανειστές, καθώς οικονομικοί υπολογισμοί, τραπεζικά συμφέροντα,  λόγοι κοινωνικής προστασίας, δογματισμοί και ιδεοληψίες δυσχεραίνουν  την προσέγγιση απόψεων. Οι δύο πλευρές μένουν αμετακίνητες στις βασικές θέσεις του και η επίτευξη συμφωνίας φαίνεται ότι θα καθυστερήσει. Ελάχιστη πρόοδος σημειώθηκε στη χθεσινοβραδινή πολύωρη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των Θεσμών, κατά την οποία συμφωνήθηκε μόνον ο τρόπος φορολόγησης των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα απόψεων όσον αφορά  την προστασία των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Η κυβέρνηση επιμένει να μην επιτρέπεται η πώληση σε funds των δανείων αυτών των κατηγοριών, εφ’ όσον δεν υπερβαίνουν ένα προκαθορισμένο πλαφόν. Οι δανειστές ζητούν πλήρη απελευθέρωση, με εξαίρεση τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας μέχρι κάποιου ποσού  και υπό όρους (εισοδηματικούς κλπ).

Ειδικότερα, για τα δάνεια μικορομεσαίων επιχειρήσεων προτείνει πλαφόν προστασίας  500.000 ευρώ, για τα επαγγελματικά 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά 20.000 ευρώ.  Με τις προτάσεις αυτές θα προσέλθει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης και στη νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία προγραμματίσθηκε να γίνει αύριο Πέμπτη. 

Σταθάκης: Υπάρχει βάση προσέγγισης

«Εχει γίνει προσέγγισή των δυο πλευρών, αλλά έχουμε ακόμα μεγάλη απόσταση με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Υπάρχει δρόμος ακόμα, είναι πολλά τα ζητήματα, κυρίως για τα δάνεια των μικρομεσαίων και τα καταναλωτικά», δήλωσε ο κ. Σταθάκης μετά τη χθεσινοβραδινή  συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων

Συμπλήρωσε πάντως πως «υπάρχει η βάση για προσέγγιση σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από την πώληση σε funds», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

 Οι  εταιρείες διαχείρισης

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες «έκλεισαν» οι εκκρεμότητες που αφορούν τη φορολόγηση των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων, δηλαδή αν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες και εάν θα φορολογείται ως εισόδημα το ποσό του δανείου που διαγράφεται.

Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν δόθηκε καμία διευκρίνιση, πέραν του ότι περιλαμβάνει και δυνατότητα των εταιρειών μεταβίβασης δανείων να αναθέτουν τη διαχείριση σε εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων, οι οποίες πρέπει να έχουν υποχρεωτικά έδρα στην Ελλάδα και να έχουν αδειοδοτηθεί.

Ένα ακόμη ζήτημα, το οποίο εξετάστηκε είναι τι θα γίνει με τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες εκτός από ληξιπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια έχουν παράλληλα οφειλές στο Δημόσιο και σε ασφαλιστικά Ταμεία.