Πολιτική

Κόντρα ΑΚΤΩΡΑ - ΥΠΕΝ για το κοίτασμα της Βεύης


Κόντρα ξέσπασε με αφορμή την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης Φλώρινας όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για παραχώρηση με αδιαφανείς διαδικασίες σε ιδιώτες, χωρίς διαγωνισμό. Η σύμβαση για τη μίσθωση του ορυχείου έχει υπογραφεί επί της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά δεν κατατέθηκε στη Βουλή για κύρωση. Με την ίδια ανακοίνωση το υπουργείο κατηγορεί εφημερίδα για διαστρέβλωση της αλήθειας σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στον αντίποδα, η εταιρεία ΑΚΤΩΡ η οποία είναι η ανάδοχος του έργου κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο. Όπως επισημαίνει υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση από την 1η Δεκεμβρίου του 2014 με το ελληνικό δημόσιο, ύστερα από ομόφωνη απόφαση πενταμελούς επιτροπής στην οποία συμμετείχαν εγνωσμένης αξίας καθηγητές πανεπιστημίου, μετά από Διεθνή διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 14 ελληνικοί και ξένοι όμιλοι. Συμπληρώνοντας δε, κάνει λόγο πως εκκρεμεί από τότε η προώθηση της σύμβασης στη Βουλή γεγονός που έχει προκαλέσει ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων στο ελληνικό δημόσιο....

Όπως αναφέρει η εταιρεία:

"Σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι "το τμήμα του κοιτάσματος της Βεύης, το οποίο έχει παραχωρηθεί με αδιαφανείς διαδικασίες σε ιδιώτες, χωρίς διεθνή διαγωνισμό, θα επαναπροκηρυχθεί με νόμιμο τρόπο", θα θέλαμε να ενημερώσουμε για τα εξής:

Μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας ΑΚΤΩΡ υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση από την 1η Δεκεμβρίου του 2014.

Η ΑΚΤΩΡ επιλέχθηκε ως ανάδοχος, με ομόφωνη απόφαση πενταμελούς επιτροπής στην οποία συμμετείχαν εγνωσμένης αξίας καθηγητές πανεπιστημίου, μετά από Διεθνή διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 14 ελληνικοί και ξένοι όμιλοι.

Εν συνεχεία, υπήρξε σειρά προσφυγών από ανταγωνιστικό όμιλο (Όμιλος Κοπελούζου), οι οποίες απορρίφθηκαν στο σύνολο τους, τόσο από την ελληνική δικαιοσύνη όσο και από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

Από το Δεκέμβριο του 2014 εκκρεμεί η προώθηση της σύμβασης στη Βουλή προκειμένου να ξεκινήσει η επένδυση. Η καθυστέρηση αυτή έχει προκαλέσει έως τώρα απώλειες εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό δημόσιο, αφού μόνο η αρχική επένδυση θα ήταν της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ"

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις