Για τις επικείμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο μέτωπο της ακρίβειας αφενός και σε σχέση με δικαστικές αποφάσεις που θα έχουν υψηλό δημοσιονομικό κόστος αφετέρου, μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "Action24".
Για τα αναδρομικά συνταξιούχων δικαστών εν πρώτοις, ο υφυπουργός παρά τω πρωπουργώ επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση προφανώς και σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, όμως, σέβεται, προασπίζει και περιφρουρεί τον αγώνα και την προσπάθεια των συμπολιτών μας τα τελευταία, αρκετά χρόνια, προκειμένου να έχουμε πάλι δημοσιονομική ισορροπία, να μην κινδυνεύει με χρεοκοπία η χώρα μας, να μπορούμε να έχουμε πόρους για την Υγεία, για την Παιδεία, για όλα αυτά, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα. Και να είμαστε πάλι σε έναν υγιή δρόμο στην οικονομία μας».
Για αυτό, συνέχισε, «θα υπάρξει μια νομοθετική πρωτοβουλία τις επόμενες ημέρες, άμεσα, από το Υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε και ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Χατζηδάκης, προκειμένου να περιφρουρήσουμε την προσπάθεια αυτή και να μην γεννηθούν νέα ελλείμματα εις βάρος των υφιστάμενων συνταξιούχων όλων των κατηγοριών αλλά και των φορολογουμένων». Επισημαίνοντας, στο σημείο αυτό, ότι 3 στα 10 ευρώ των συνολικών δαπανών πηγαίνουν σε συντάξεις, επίσης ότι το μισό από το ποσό που απαιτείται για τις συντάξεις, προέρχεται από εισφορές και τα υπόλοιπα είναι «από εσάς και από εμάς, τους φορολογούμενους», ο Θ. Κοντογεώργης συμπέρανε ότι «τέτοιες αποφάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και να λειτουργήσουν εις βάρος της οικονομίας και των φορολογούμενων».
Για την ακρίβεια επανέλαβε τα δύο εργαλεία για την αντιμετώπισή της: ενίσχυση εισοδήματος και έλεγχος τιμών. Ενίσχυση του εισοδήματος με τις αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1, σημείωσε αρχικώς. Και, οι συντάξεις, επιχειρηματολόγησε, με έναν τρόπο μπορούν να αυξηθούν: «ανάπτυξη και νέες θέσεις απασχόλησης, που φέρνουν εισφορές και αυτές τροφοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα. Αυτός είναι ο δρόμος και όχι κάποιος άλλος». Από 1/1, εν κατακλείδι, «ενισχύουμε το εισόδημα σε Δημόσιο και συντάξεις, και, ταυτόχρονα, στον ιδιωτικό τομέα με το ξεπάγωμα των τριετιών, την αύξηση του κατώτατου μισθού».
Για τις τιμές, ξεκίνησε από τη διαπίστωση ότι φαίνεται σταδιακά διεθνής αποκλιμάκωση των τιμών, για να εξειδικεύσει, αμέσως μετά, στα καθ' ημάς: «Ο ρυθμιστικός εποπτικός έλεγχος της πολιτείας είναι σημαντικός, οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί [...] το τελευταίο διάστημα, στις υπεραγορές, τα σουπερμάρκετ και το λιανεμπόριο έχουν γίνει 180 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πάνω από 2,5 - 3 εκατ. ευρώ πρόστιμα. Ταυτόχρονα τα σούπερ μάρκετ επειδή ξέρουν ότι βρίσκονται υπό έλεγχο για το μεικτό περιθώριο κέρδους, υπάρχει πιο μεγάλη προσοχή». Επιπροσθέτως, «δημιουργήσαμε ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι προμηθευτές θα καταχωρούν τα τιμολόγια [...] και οι συμπολίτες τις επόμενες ημέρες θα βλέπουν στο σούπερ μάρκετ μια σταθερή μείωση σε συγκεκριμένα προϊόντα».
Ερωτηθείς αν θα εξετάζεται να επιβληθεί πλαφόν στο ελαιόλαδο, απάντησε πρώτα με το γενικό σχόλιο, ότι έχει διαπιστωθεί πως «με το πλαφόν αυτομάτως αδειάζουν τα ράφια». Ειδικά για το ελαιόλαδο, υπενθύμισε ότι «πέρυσι είχαμε μεγάλη καταστροφή στα ελαιόδεντρα της Ισπανίας και της Ιταλίας. Αυτό οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση του ελληνικού ελαιολάδου στο εξωτερικό και αύξηση των τιμών».
Για τις αυριανές αυτοδιοικητικές εκλογές, υπογράμμισε το στόχο της κυβέρνησης, που είναι «η επιβεβαίωση της πολιτικής εμπιστοσύνης που έδειξε ο ελληνικός λαός λίγους μήνες πριν, στην εθνική κάλπη. Δεν υπάρχουν εν λευκώ επιταγές, οι απαιτήσεις είναι αυξημένες, σε αυτές καλούμαστε να ανταποκριθούμε, και εμείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση», τόνισε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι είναι πιο συχνή η συνεργασία της κυβέρνησης με τις 13 περιφέρειες σε τομείς, όπως υποδομές, κοινωνική πολιτική, περιφερειακή ανάπτυξη. Για τα πολιτικά συμπεράσματα παρέπεμψε στη συζήτηση την Κυριακή το βράδυ.
Για το ΟΑΚΑ ξεκαθάρισε ότι «η μελέτη του 2021 αφορούσε το διάζωμα και όχι τη στατική επάρκεια, αλίμονο να γνωρίζαμε κάτι και να μην προχωρούσαμε σε ενέργειες. Αμέσως μόλις το διαπιστώσαμε, έκλεισαν το ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο -και αυτό έγινε γιατί δεν παίζουμε με την ασφάλεια», σημείωσε με έμφαση ο Θ. Κοντογεώργης. Αναγνωρίζοντας συγχρόνως ότι «τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης επηρέασαν αρκετούς τομείς της δημόσιας ζωής, και αυτό αφορά και τη συντήρηση».
Σε άλλη συνέντευξή του, τέλος, στο libre.gr ερωτηθείς για τις αλλαγές στη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, αλλά και για τα πρόστιμα του ΕΣΡ που έχουν επιβληθεί στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ανέφερε ότι «στη θεσμική λειτουργία των πραγμάτων δεν χωρούν θεωρίες συνωμοσίας όπως και εύκολοι σχολιασμοί υποθέσεων, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε ανεξάρτητες αρχές. Αυτό επιβάλλει ο θεσμικός σεβασμός στην ανεξαρτησία της ΑΑΔΕ αλλά και η στοιχειώδης διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολιτών, που δεν μπορεί να είναι a la carte. Όσον αφορά στην αλλαγή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, υπενθυμίζω ότι η θητεία τους είχε ήδη λήξει εδώ και καιρό και η αντικατάστασή τους έγινε όπως προβλέπεται θεσμικά. Αντίστοιχη ήταν η διαδικασία και για τον ορισμό νέας διοίκησης στο ΕΣΡ».