Αγορές

«Κονταροχτυπήματα» στο χρηματιστήριο


 Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στο χρηματιστήριο, εν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και υπό την πίεση των συνεχιζόμενων επιθέσεων από κερδοσκοπικά funds που «σορτάρουν» επιλεγμένες μετοχές.
Οι βασικοί δείκτες έχουν αλλάξει ήδη πολλές φορές πρόσημο κι ενώ κατέγραφαν αρχικά σημαντικές απώλειες, τώρα κινούνται  ανοδικά. Σε πρόσκαιρη αντίδραση-ανάκαμψη συνηγορούν οι τεχνικές ενδείξεις, αλλά το ρίσκο παραμένει υψηλό.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η αγορά δεν έχει βρεί σημεία ισορροπίας, ούτε έχει διαμορφωθεί σαφής βραχυχρόνια τάση. Το σκηνικό στο ΧΑ παραμένει ευμετάβλητο, καθώς μάλιστα τίθεται σε δοκιμασία η αντοχή κρίσιμων στηρίξεων.

Αξιολόγηση και χρέος

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε ειδήσεις-πληροφορίες-διαρροές που δημιουργούν την εντύπωση ότι η τέταρτη αξιολόγηση θα καρκινοβατήσει και ότι είναι δύσκολο να ληφθούν αποφάσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς υπάρχει χάσμα απόψεων μεταξύ Γερμανίας-ΔΝΤ

Τις ανησυχίες επέτειναν το χθεσινό έμμεσο «τελεσίγραφο» Τόμσεν για συμφωνία πριν από το Eurogroup της 24 Μαϊου και η επαναφορά στο προσκήνιο του θέματος της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής

Οι επιθέσεις των funds

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα διαμορφώνεται πρόσφορο έδαφος για τα χαρτοφυλάκια του short selling,  που συνεχίζουν τις επιθετικές πωλήσεις σε  μετοχές-στόχους, ανοίγοντας παράλληλα αντίστοιχες θέσεις στα Παράγωγα. Το ανησυχητικό είναι ότι στο στόχαστρο των hedge funds μπήκαν από χθες και τα τραπεζικά χαρτιά.
Ο «πόλεμος των Follie» συνεχίζεται με  επιθετικές πωλήσεις από  hedge fund και αγοραστικές παρεμβάσεις στήριξης από τους μεγαλομετόχους της εταιρείας. Η μετοχή πήγε μέχρι -8,3% και τώρα οι απώλειες της έχουν περιορισθεί σε 2,2%.
Τα  «κονταροχτυπήματα»  ισχυρών χαρτοφυλακίων συνεχίζονται και στο τραπεζικό ταμπλό, προκαλώντας έντονες διακυμάνσεις σε μετοχές και δείκτες.

 Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης κινείται τώρα περί τις 800 μονάδες, χωρίς  ουσιαστική μεταβολή από το χθεσινό κλείσιμο. Νωρίτερα σημείωσε χαμηλό -1,06% υποχωρώντας μέχρι τις 790,89 μονάδες.
Ουσιαστικά αμετάβλητος και ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις  2.103,5 μονάδες, ενώ έχανε 1,09%.

O τραπεζικός δείκτης πήγε νωρίτερα μέχρι -2,14% και τώρα οι απώλειες έχουν περιορισθεί σε μόλις 0,25%. Εθνική, Τρ. Ελλάδος και Attica Bank κερδίζουν περίπου 0,7%, Πειραιώς +0,3%,Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου Πειραιώς και Eurobank +0,3%, Alpha -0,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγούνται Aegean, Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ και Μυτιληναίος με +1,5% .
Στον αντίποδα, τα Follie χάνουν 2,2%). Ακολουθούν σε απώλειες Jumbo και ΟΤΕ με -0,9%, Τιτάν -0,7.