Επικαιρότητα

Κοντά στην απόκτηση Eurofighter βρίσκεται η Τουρκία


Κοντά στην απόκτηση Eurofighter βρίσκεται η Τουρκία όπως γράφει από την προηγούμενη εβδομάδα ο Tύπος της χώρας, καθώς φαίνεται πως αποσύρεται το γερμανικό «βέτο» για την απόκτησή τους.

Η Άγκυρα, μετά την αποπομπή από το πρόγραμμα του F-35 και την απόκτηση των Rafale από την Ελλάδα, άρχισε να αναζητεί λύσεις για την πολεμική της αεροπορία. Παρά τα όσα διέρρεε το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αγορά αεροσκαφών από την Ρωσία και την Κίνα μοναδική λύση ήταν απόκτηση Eurofighter.

Από πολύ νωρίς, το 2020, η Τουρκία βολιδοσκόπησε τη Βρετανία που αποσύρει τα Eurofighter Tranche 1, και φαίνεται πως μετά από διαβουλεύσεις επήλθε συμφωνία η οποία «σκόνταφτε» στο «nein» της Γερμανίας που είναι συμπαραγωγής χώρας, λόγω του εμπάργκο που είχε επιβληθεί στις εξαγωγές όπλων προς την Άγκυρα.

Τώρα η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι μπορεί να παραλάβει μαχητικά τέταρτης γενιάς Eurofighter, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει συμφωνία για την προμήθεια 40 μαχητικών Eurofighter Typhoon στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν το επόμενο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

Το Βερολίνο σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ενέκρινε την έναρξη των τεχνικών διαπραγματεύσεων και αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες από την Αγγλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, που αποτελούν την κοινοπραξία Eurofighter, έφθασε εξάλλου στην Τουρκία και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για το ζήτημα.

Η Τουρκία θα αγοράσει 24 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter το συντομότερο δυνατό σε πρώτη φάση, σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί και στη συνέχεια θα αυξήσει τον αριθμό έως 40.

Τα βρετανικά αεροσκάφη

Η Βρετανία παρέλαβε συνολικά 53 Eurofighter Typhoon Tranche 1, από τα οποία παραμένουν στο απόθεμα 30. Από αυτά 20 βρίσκονται σε ενεργή υπηρεσία, ενώ τα υπόλοιπα 10 είναι αποθηκευμένα. Σύμφωνα με τον το ειδικό τύπο της χώρας κάθε βρετανικό Eurofighter Typhoon Tranche 1 θα έχει συμπληρώσει κατά μ.ό. 2.544,8 ώρες χρήσης όταν αποσυρθεί, λιγότερο του 50% των ωρών χρήσης που προβλέπει ο κατασκευαστής.

Αυτό καθιστά τα μαχητικά αυτά της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) ελκυστικά για αγορά από άλλες χώρες καθώς έχουν ακόμη διαθέσιμη τουλάχιστον τη μισή τους «ζωή».

Πάντως δεν αποκλείεται η Τουρκία να προμηθευτεί Eurofighter και από την Ισπανία ή τη Γερμανία για συμπληρώσει τον αριθμό των αεροσκαφών που επιθυμεί.

Ωστόσο υπάρχει ένα σημείο που χρήζει ιδιαίτερη σημασίας ειδικά για την Ελλάδα: Η Τουρκία σε όλες της αγορές οπλικών συστημάτων επιδιώκει συμπαραγωγή με παραχώρηση τεχνογνωσίας, γεγονός που δίνει προστιθέμενη αξία στην πολεμική της βιομηχανία.

Και καθώς την προηγούμενη εβδομάδα πέρασε από την τουρκική εθνοσυνέλευση νόμος για φορολογία υπέρ της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας εκτιμάται ότι ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει κάτι μεγάλο. Την τεχνογνωσία που θέλει να λάβει από τα Eurofighter θα τη χρησιμοποιήσει στο εγχώριας κατασκευής μαχητικό ΚΑΑΝ το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα σε τρεις βασικούς τομείς: κινητήρας, ηλεκτρονικά και σύστημα αυτοπροστασίας.

Διαβαστε επισης