Πολιτική

Κομισιόν: Πιάνετε τους στόχους, αλλά θα εφαρμόσετε τα μέτρα!


Σαφές μήνυμα ότι τα μέτρα για μείωση συντάξεων και αφορολόγητου ορίου θα εφαρμοσθούν, ακόμη και αν δεν είναι αναγκαία για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, στέλνει η Κομισιόν στην Αθήνα με την εαρινή οικονομική της έκθεση, ενώ «ψαλιδίζει» τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της διετίας 2018-2019.

Η Επιτροπή εμφανίζεται αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους φέτος και τον επόμενο χρόνο, χωρίς όμως να αφήνει περιθώρια να ανοίξει νέα συζήτηση για ενδεχόμενη ματαίωση των μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο όριο.

Όπως σημειώνει σχετικά η Κομισιόν:

«Η Ελλάδα προβλέπεται να επιτύχει τον στόχο του ESM για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να τον διατηρήσει το 2019, όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Η πρόβλεψη συνυπολογίζει τα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, περιλαμβανομένων των μέτρων που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2017 να υιοθετηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος.

Λόγω της προβλεπόμενης συμμόρφωσης προς τους δημοσιονομικούς στόχους, η Κομισιόν υποθέτει πως αυτό το πακέτο μέτρων θα εφαρμοστεί με τρόπο που θα είναι ουδέτερος για τον προϋπολογισμό.

Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει αναπροσαρμογή όλων των συντάξεων με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, κάτι που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2019. Η δημοσιονομική επίπτωση αυτού αναμένεται να αντισταθμιστεί από μια αύξηση των κοινωνικών και επενδυτικών δαπανών.

Η πρόβλεψη δεν συνυπολογίζει τις συνεχιζόμενες δημοσιονομικές-διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις επαναλαμβανόμενες μειωμένες δαπάνες σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού που έχουν υιοθετηθεί, κάτι που αποτελεί σημαντικό ανοδικό ρίσκο.

Τα πτωτικά ρίσκα σχετίζονται κυρίως με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για ορισμένες προηγούμενες μεταρρυθμίσεις για τους μισθούς, καθώς ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί το μέγεθος και η καταγραφή των επιπτώσεων, και με την έγκαιρη ολοκλήρωση των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένου του επανυπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για τον ΕΝΦΙΑ».

Σχετικά με την ανάπτυξη, η Κομισιόν ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις πρόσφατες, αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Η νέα πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος πέφτει στο 1,9% (2% περιμένει το Ταμείο) και στο 2,3% για το 2019 (2,4% προβλέπει το ΔΝΤ).

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,4% πέρυσι, αναφέρει η Κομισιόν, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά από το 2007 που η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ ξεπέρασε το 1%. Η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να επιταχυνθεί, υποθέτοντας πως θα ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα στήριξης. Η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει κάτω του 20% μέχρι το 2019, για πρώτη φορά από το 2011.