Διεθνή

Κομισιόν: Δημιουργία εργαλείων αντιμετώπισης κρίσεων και στήριξης μεταρρυθμίσεων


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε σήμερα προτάσεις για δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την Ευρωζώνη στο πλαίσιο του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 2021-2027. Οι δύο προτάσεις -που αποτελούν μέρος της ευρύτερης μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης- αφορούν ένα πρόγραμμα στήριξης μεταρρυθμίσεων και ένα εργαλείο σταθεροποίησης των επενδύσεων σε περιόδους αναταράξεων.

«Μετά την κρίση η Ευρωζώνη είναι πιο ανθεκτική αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Στόχος των προτάσεων αυτών είναι να ενδυναμώσουμε την Οικονομική και Νομισματική Ένωση» δήλωσε σήμερα κατά την παρουσίαση των δύο πορτάσεων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Το πρώτο εργαλείο αποσκοπεί στη στήριξη των μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή αποτελεί ένα είδος «ανταμοιβής» στις χώρες που εφαρμόζουν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις -συγκεκριμένα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου- που είναι προς όφελος όλων των μελών της Ευρωζώνης. Περιλαμβάνει επίσης τεχνική και οικονομική υποστήριξη στα κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν στο ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Επιτροπή, το πρόγραμμα στήριξης μεταρρυθμίσεων θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 25 δισ. ευρώ και θα στηρίξει μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε τομείς όπως οι αγορές προϊόντων και εργασίας, η εκπαίδευση, τα φορολογικά συστήματα, οι κεφαλαιαγορές, το επιχειρηματικό περιβάλλον καθώς και επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης. Το πρόγραμμα στήριξης της μεταρρυθμίσεων θα είναι ανοικτό σε όλα τα κράτη μέλη που επιθυμούν να επωφεληθούν από αυτό, ωστόσο η Επιτροπή επισημαίνει πως θα υπάρχουν κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως ότι το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα και ότι εκπληρώνει τις συστάσεις της Επιτροπής, εάν βρίσκεται σε διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Το δεύτερο εργαλείο της σταθεροποίησης των επενδύσεων έχει στόχο να προστατεύσει τις δημόσιες επενδύσεις σε περίπτωση «μεγάλων ασύμμετρων σοκ» και να βοηθήσει την οικονομία των κρατών-μελών που πλήττονται από αυτά να ανακάμψει γρήγορα.

Ως «μεγάλο ασύμμετρο σοκ» θεωρείται μια κρίση που επηρεάζει όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης καθώς κάτι τέτοιο αντιμετωπίζεται με τη συνολική νομισματική πολιτική. Αφορά κάποιες «αναταράξεις» που υφίστανται ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη και δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν με τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, χωρίς όμως απαραίτητα να χάσουν την πρόσβαση στις αγορές. Ο βασικός δείκτης που θα ενεργοποιεί αυτό το εργαλείο θα είναι η ανεργία και η απότομη αύξησή της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω πρόταση της Επιτροπής, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα εγγυάται δάνεια ύψους μέχρι 30 δισ. ευρώ. τα οποία θα δίνονται στα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν οικονομικές αναταράξεις, υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνονται με τα αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας για υγιείς δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές. Η στήριξη θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για τη διατήρηση των επιπέδων δημόσιων επενδύσεων, ενώ τα κράτη-μέλη θα λαμβάνουν επίσης επιδότηση επιτοκίου για την κάλυψη του κόστους του δανείου.

«Οι σημερινές προτάσεις αποδεικνύουν στα κράτη-μέλη, τα οποία είναι γνωστό ότι έχουν διαφορετικές απόψεις, ότι η Επιτροπή μπορεί να κάνει φιλόδοξες αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικές προτάσεις από πολιτικής και οικονομικής άποψης επιτυγχάνοντας συμβιβασμούς», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο συνδυάζεται η «ευθύνη» με την «αλληλεγγύη».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα