Αγορές

Κολοσσοί της αγοράς ομολόγων ποντάρουν στην Ελλάδα!


Την ώρα που ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προετοιμάζει τη νέα έξοδο της χώρας στην αγορά ομολόγων, πιθανότατα με μια έκδοση 7ετών τίτλων, αμέσως μετά το Πάσχα, κορυφαίοι οίκοι της αγοράς, που διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια δολάρια, επιβεβαιώνουν στο “Bloomberg” τον… έρωτά τους για τα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά.

Όπως σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο, το τελευταίο διάστημα τα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης μειώνουν συνεχώς τη διαφορά απόδοσης από τα γερμανικά και σημαντικοί διεθνείς οίκοι, όπως η PGIM Fixed Income, επενδυτικός βραχίονας της Prudential, και η Amundi εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η οικονομική δυναμική που αναπτύσσεται και η υποστήριξη από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα κλείσουν ακόμη περισσότερο το spread, αφήνοντας κέρδη στους επενδυτές.

Όπως δηλώνει ο Ρόμπερτ Τιπ, επικεφαλής διαχειριστής του fund σταθερού εισοδήματος της PGIM, που διαχειρίζεται 716 δισ. δολ., «είμαστε παρόντες σε όλες τις αγορές της περιφέρειας, αναζητώντας ευκαιρίες. Πολλοί απωθούνται από ορισμένους τίτλους της ειδησεογραφίας και αυτό έχει αποτέλεσμα να χάνουν ευκαιρίες σε αυτές τις αγορές».

Ο Τιπ δηλώνει ότι έχει ιδιαίτερη προτίμηση στους τίτλους της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, που έχουν αφήσει πολύ μεγαλύτερα κέρδη στους επενδυτές από τους γερμανικούς και γαλλικούς αυτό το μήνα.

Το ελληνικό 10ετές άφησε μεγάλα κέρδη μέσα στον Απρίλιο, καθώς η απόδοσή του έπεσε από το 3,752% στο τέλος Μαρτίου, στο 3,313%. Την ίδια περίοδο, το 10ετές bund, ύστερα από μια μικρή περίοδο ανόδου της απόδοσης σε θετική τιμή, επέστρεψε σε αρνητική (-0,021%).

Οι επενδυτές που αναζητούν υψηλές αποδόσεις ενθαρρύνονται από την ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας, την παύση των αυξήσεων επιτοκίων από την Fed, αλλά και από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά υπάρχουν ομόλογα αξίας περίπου 10 τρισ. δολ. με αρνητική απόδοση.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευθεί ότι θα λάβει μέτρα αν χρειασθεί να υποστηρίξει την οικονομία για να συνεχισθεί η αύξηση του πληθωρισμού. Με αυτά τα δεδομένα, σημειώνει το “Bloomberg”, τα ομόλογα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ή ακόμη και της Ελλάδας, αρχίζουν να μοιάζουν σαν τίτλοι μηδενικού κινδύνου.

Η Amundi, που διαχειρίζεται 1,6 τρισ. δολ. και είναι ο μεγαλύτερος οίκος διαχείρισης κεφαλαίων στην Ευρώπη, εκτιμά ότι η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην περιφέρεια και η σύγκλιση με την απόδοση των γερμανικών ομολόγων θα συνεχισθεί. «Η θετική στάση της ΕΚΤ είναι πιθανό να ευνοήσει τα ομόλογα της περιφέρειας», δηλώνει ο Έρικ Μπραρντ, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Amundi.

Τα ομόλογα της περιφέρειας έλαβαν ώθηση από τον Μάριο Ντράγκι στις 10 Απριλίου, όταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία πολιτικής της, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται προς το στόχο του 2%.

Μπορεί αυτή η διαβεβαίωση, όπως σημειώνει το “Bloomberg”, να μην ήταν εξίσου μνημειώδης, όσο το περίφημο «θα κάνουμε ό,τι χρειασθεί» του 2012, που είχε οδηγήσει σε άνοδο κατά 21% τα ιταλικά ομόλογα, αλλά δεν παύει να είναι μια αρκετά καθησυχαστική για τους επενδυτές δήλωση, σε μια περίοδο όπου η Ιταλία βρίσκεται σε ύφεση και η γερμανική οικονομία σε στασιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, όποια εργαλεία πολιτικής και αν χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ, σημαντική για τους επενδυτές είναι και η αλλαγή της στάσης της για τα επιτόκια, καθώς πλέον δεν αναμένεται αύξηση μέσα στο 2019.

«Η ιδέα ότι η ΕΚΤ θα ανεβάσει τα επιτόκια πάνω από το μηδέν έχει εγκαταλειφθεί και αυτό κάνει τις καμπύλες επιτοκίων της περιφέρειας να φαίνονται ιδιαίτερα υψηλές σε σχέση με τα ομόλογα του πυρήνα της ευρωζώνη», τονίζει ο Τιπ της PGIM.

Η JP Morgan Asset Management, κορυφαία εταιρεία διαχείρισης που πήρε πρόσφατα θέσεις και στην ελληνική αγορά ομολόγων εκτιμά ότι το ράλι στα περιφερειακά ομόλογα δημιουργεί πειρασμό για ρευστοποιήσεις κερδών, αλλά αυτό μάλλον δεν έχει ιδιαίτερο νόημα: «Το ράλι αυτό δεν φαίνεται να είναι κάτι που αξίζει τον κόπο να το πολεμήσεις. Είναι δελεαστικό να πάρεις τα κέρδη και να περιμένεις κάποια πτώση των τιμών για να ξαναμπείς, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις δύο φορές τη σωστή κίνηση. Γιατί να μπεις σε όλο αυτό τον κόπο; Απλώς απόλαυσε την κούρσα», δηλώνει στο Bloomberg ο διαχειριστής σταθερού εισοδήματος του οίκου, Μπόμπ Μίτσελ.

Από τους μεγάλους οίκους, ο μόνος που δεν εντυπωσιάζεται ιδιαίτερα από το ράλι των τίτλων της περιφέρειας είναι η Pimco, που προβληματίζεται, μεταξύ άλλων, για τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά των ελληνικών τίτλων. Ο Νίκολα Μέι, διαχειριστής κεφαλαίων και αναλυτής πιστοληπτικών αξιολογήσεων της Pimco, δηλώνει ότι οίκος διατηρεί θέσεις χαμηλότερες από τη στάθμιση των ομολόγων της περιφέρειας στους διεθνείς δείκτες (underweight), αλλά όχι και υπερβολικά χαμηλότερες.

Η επόμενη εβδομάδα φαίνεται ότι θα είναι καλή για τα ομόλογα της περιφέρειας, καθώς ήδη έχει αποφευχθεί ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους που προβλημάτιζαν τους επενδυτές. Η Standard & Poor’s, παρότι πολλοί περίμεναν ότι θα υποβάθμιζε την Ιταλία, τελικά διατήρησε αμετάβλητη τη βαθμολογία της χώρας στο ΒΒΒ, δηλαδή δύο κλιμάκια πάνω από το “junk”.

Σχετικά δυσάρεστη έκπληξη ήταν η απόφαση του οίκου να μην αναβαθμίσει, όπως αναμενόταν, την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν φαίνεται ότι θα περιορίσει σοβαρά την όρεξη των επενδυτών για ελληνικούς τίτλους, δημιουργώντας προβλήματα στην επόμενη έκδοση χρέους από τον ΟΔΔΗΧ. Γεγονός είναι, πάντως, ότι δεν υπάρχει και ένας καταλύτης για να συνεχισθεί η μείωση της απόδοσης κάτω από το «σκληρό» όριο του 3,30%.

Διαβαστε επισης