Σε μια λιτή τελετή που έλαβε χώρα στο θέατρο Colon της Μπογοτά, με προσκεκλημένους θύματα του πολέμου, πρώην προέδρους της χώρας, δικαστικούς και τοπικούς αξιωματούχους, ο Κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος συνυπέγραφε με τον Ροντρίγκο Λοντόνιο, ηγέτη των ανταρτών των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) υπέγραψαν την αναθεωρημένη ειρηνευτική συμφωνία, έπειτα από την απροσδόκητη απόρριψη της αρχικής από τους πολίτες στο δημοψήφισμα της 2ης Οκτωβρίου.
«Τα καταφέραμε», ζητωκραύγασαν οι παρευρισκόμενοι της σημερινής εκδήλωσης, καθώς οι δύο άνδρες υπέγραψαν το τελικό κείμενο της νέας συμφωνίας με ένα στυλό φτιαγμένο από μια σφαίρα του πολέμου.
«Η ειρήνη θα μας δώσει ελπίδα, πίστη στο μέλλον και την πιθανότητα μιας καλύτερης ζωής για μας και τα παιδιά μας», τόνισε ο Σάντος, στον οποίο δόθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον περασμένο μήνα για τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο.
Ο Λοντόνιο, γνωστότερος με το ψευδώνυμο Τιμολέον Χιμένες ή Τιμοσένκο, διαβεβαίωσε ότι με την αναθεωρημένη συμφωνία «θέτουμε οριστικό τέλος στον πόλεμο και χειριζόμαστε τις αντιθέσεις μας με πολιτισμένο τρόπο».
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση και οι FARC διεξήγαν συνομιλίες στην Αβάνα της Κούβας για τον τερματισμό του πολέμου ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 260.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό 6,9 εκατομμυρίων, ενώ 60.000 άνθρωποι αγνοούνται.
Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την αναθεωρημένη συμφωνία σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη, καθώς το αρχικό σχέδιο είχε καταγγελθεί από τους επικριτές του πως ήταν υπερβολικά ευνοϊκό για τους αντάρτες.
Ο πρώην πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε, που ηγήθηκε της εκστρατείας του «Οχι» στο δημοψήφισμα και επιθυμούσε πολλές αλλαγές στην αναθεώρηση της συμφωνίας, δηλώνει οργισμένος για την πρόθεση του Σάντος να επικυρώσει την νέα συμφωνία στο Κογκρέσο αντί να διεξαγάγει νέο δημοψήφισμα και καλεί σε διαδηλώσεις. Τονίζει ότι ο Σάντος «δεν έλαβε υπόψη του τον θρίαμβο του "Όχι" στο δημοψήφισμα».
Με την υπογραφή της νέας συμφωνίας οι αντάρτες, που αριθμούν 7.000 μαχητές, καλούνται σε διάστημα έξι μηνών να συγκεντρωθούν σε περιοχές που θα ελέγχουν τα Ηνωμένα Έθνη, αξιωματούχοι των οποίων θα επιτηρήσουν τη διαδικασία αφοπλισμού τους.