Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης της Κολομβίας με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), με στόχο να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος –η τελευταία ένοπλη σύρραξη που συνεχίζεται στο δυτικό ημισφαίριο– ανεστάλησαν επ' αόριστον τη Δευτέρα, έπειτα από τις τρεις επιθέσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο εναντίον της αστυνομίας, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους επτά αστυνομικοί και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.
Την αναστολή μέχρι νεωτέρας των συνομιλιών που διεξάγονταν από τον Φεβρουάριο του 2017 ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους γκεβαριστές αντάρτες του ELN, της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που δρα ακόμη στη χώρα των Άνδεων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Juan Manuel Santos.
«Η υπομονή μου και η υπομονή του λαού της Κολομβίας έχει όρια. Πήρα την απόφαση να ανασταλεί η έναρξη του πέμπτου κύκλου των διαπραγματεύσεων που προβλεπόταν τις επόμενες ημέρες, με δεδομένο ότι δεν βλέπω συνέπεια λόγων και πράξεων από μέρους του ELN», δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας από τη Λα Πάλμα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.
Ο Santos είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα ότι θα έβλεπε τον επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τον Gustavo Bell, για να αναλυθεί η κατάσταση, ενώ συζήτησε επίσης με τον υπουργό Άμυνας Luis Carlos Villegas, μετά τις τρεις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου για τις οποίες η κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη στον ELN.
Οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί τη 10η Ιανουαρίου, έπειτα από μια προηγούμενη σειρά επιθέσεων του ELN, όταν σκοτώθηκαν ένας στρατιωτικός και δύο αστυνομικοί ενώ υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές πετρελαϊκές υποδομές.
Οι ενέργειες αυτές είχαν σημειωθεί αμέσως μετά τη λήξη της ισχύος της πρώτης συμφωνίας αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός στην οποία είχε καταλήξει ποτέ ο ELN με την κυβέρνηση, που κράτησε 101 ημέρες, κι ενώ ο πέμπτος κύκλος των διαπραγματεύσεων επρόκειτο να αρχίσει στο Κίτο, την πρωτεύουσα του γειτονικού Ισημερινού.
Η κυβέρνηση του Santos –ο οποίος υπέγραψε το 2016 μια ιστορική συμφωνία ειρήνης με την ισχυρή οργάνωση ανταρτών FARC, που πλέον έχει μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα– αντέδρασε σε εκείνες τις επιθέσεις διατάσσοντας μια ευρεία επιχείρηση των ένοπλων δυνάμεων, στην οποία σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν πάνω από δέκα αντάρτες, σύμφωνα με την Μπογοτά.
Κλίμα που δεν ευνοεί τον διάλογο
Τα δύο μέρη δήλωναν μολαταύτα διατεθειμένα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και να συνάψουν μια νέα συμφωνία αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός.
«Το κλίμα είναι αληθινά πολύ αρνητικό ως προς τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων», έκρινε ο αναλυτής Καμίλο Ετσαντία του πανεπιστημίου Externado της Κολομβίας.
«Αυτή η διαδικασία δεν είναι βιώσιμη διότι η ατζέντα (έξι σημείων) είναι απόλυτα γενικόλογη και προϋποθέτει αλλαγές που η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει (ενώ) ο ELN δεν έχει την αναγκαία αντιπροσωπευτικότητα για να απαιτήσει», συμπλήρωσε ο Ετσαντία σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Για πολλούς αναλυτές, η δυσκολία στη διαπραγμάτευση με τον ELN, ο οποίος υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 1.800 μαχητές, αποδεικνύεται πως είναι η στρατιωτική αυτονομία των μονάδων του.
Το Εθνικό Μέτωπο Αστικού Πολέμου του ELN ανέλαβε την Κυριακή την ευθύνη για την επίθεση εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος στη βόρεια πόλη Μπαρανκίγια μία ημέρα νωρίτερα, στην οποία σκοτώθηκαν πέντε αστυνομικοί και τραυματίστηκαν άλλοι 41. Αρχικά, οι Αρχές της Κολομβίας είχαν επιρρίψει την ευθύνη σε κακοποιούς που διακινούν ναρκωτικά.
...Μετά τις τρεις επιθέσεις
Όμως ο υπουργός Άμυνας δήλωσε τη Δευτέρα στο ραδιοφωνικό δίκτυο Caracol ότι ο ύποπτος που συνελήφθη για την επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος στην Μπαρανκίγια το Σάββατο, ο Cristian Bellon, 31 ετών, φέρεται να ανήκει στον ELN.
Την Κυριακή έγιναν άλλες δύο επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων.
Στη Σάντα Ρόσα, στην επαρχία Μπολίβαρ, μια έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε δύο αστυνομικούς και τραυμάτισε άλλον έναν. Ενώ πέντε αστυνομικοί κι ένας πολίτης τραυματίστηκαν σε μια επίθεση στη Σολεδάδ, κοντά στην Μπαρανκίγια.
Οι τρεις επιθέσεις «συνδέονται άμεσα», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.
Το μέλλον των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων έχει μετατραπεί σε κεντρικό ζήτημα του διαλόγου ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαΐου και της αποχώρησης του Santos από την εξουσία τον Αύγουστο, έπειτα από δύο τετραετείς θητείες στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.
Οι υποψήφιοι της δεξιάς, τόσο ο γερουσιαστής Ιβάν Duke όσο και ο πρώην αντιπρόεδρος Χερμάν Βάργκας, έχουν απαιτήσει η κυβέρνηση να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η βία και ο τρόμος να επιστρέψουν στους δρόμους της Κολομβίας», έκρινε από την πλευρά του ο Serjio Fajardo, υποψήφιος μιας συμμαχίας της κεντροαριστεράς, ο οποίος κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Οι επιθέσεις του ELN έγιναν ταυτόχρονα με μια επίθεση στον Ισημερινό, με στόχο επίσης ένα αστυνομικό τμήμα, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν 28 άνθρωποι. Το Κίτο επέρριψε την ευθύνη σε αποστάτες της οργάνωσης FARC.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους καταδίκασαν τις επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας τόσο στην Κολομβία όσο και στον Ισημερινό. «Οι ΗΠΑ στέκουν στο πλευρό των λαών της Κολομβίας και του Ισημερινού και θα βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις τις δύο χώρες να αντιδράσουν σε αυτές τις επιθέσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Heder Dowert, εκφράζοντας εξ ονόματος της κυβέρνησης του Trump συλλυπητήρια στους οικείους των νεκρών και των τραυματιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ