Πολιτική

Κοκκίνισαν μετοχές και ομόλογα, οι αγορές δεν βλέπουν συμφωνία


Για μιά μακρά περίοδο αβεβαιότητας προετοιμάζονται οι αγορές ελληνικών μετοχών και ομολόγων, εκτιμώντας ότι περιορίζονται πλέον στο ελάχιστο οι πιθανότητες άμεσης επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές και ότι η διαπράγματευση θα εξελίχθεί σε "σήριαλ-θρίλερ" ανάλογο του 2015, που μπορεί να φέρει τη χώρα στα πρόθυρα πιστωτικής ασφυξίας.

 Οι διαβεβαιώσεις κυβερνητικών και Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η λύση είναι κοντά και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για την Ελλάδα, δεν καθησυχάζουν τους επενδυτές. Διαχειριστές χαρτοφυλακίων και διεθνή funds σπεύδουν να ρευστοποιήσουν, προκαλώντας καθίζηση των τιμών,

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν στο χρηματιστήριο και στην αγορά κρατικών χρεογράφων, όπου οι αποδόσεις των μεσοβραχυχρόνιων τίτλων σήμαναν "καμπανάκι κινδύνου".

Στο ΧΑ οι τραπεζικές μετοχές βυθίστηκαν και ο κλαδικός τους δείκτης υποχώρησε κατά 3,30%, ενώ ενδοσυνεδριακά πήγε -5,57%.

Ο Γενικός Δείκτης που έχανε μέχρι 2,06% τερμάτισε με απώλειες 1,11% στις 626,29 μονάδες, υποχωρώντας κάτω από την περιοχή αντίστασης την οποία διέσπασε χθες ανοδικά.

 Με απώλειες 1,06% έκλεισε ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

 Μεγάλη πτώση σημείωσαν και οι τιμές των ελληνικών ομολόγων - με αντίστοιχη άνοδο των αποδόσεων τους. Η απόδοση του διετούς χρεογράφου εκτοξεύθηκε 69 μονάδες βάσης (0,69%) υψηλότερα από το κλείσιμο της Τρίτης, και διαμορφώθηκει σε 9,94%, πλησιάζοντας τη "ζώνη συναγερμού".

Στο 7,78% διαμορφώθηκε η απόδοση του 10ετούς, σημειώνοντας άνοδο 24 μονάδων από το χθεσιννό κλείσμο.

Στην αγορά κρατικών ομολόγων αποτυπώνονται κυρίως οι φόβοι ότι αν δεν κλείσει τώρα η αξιολόγηση, ενδέχεται να προκύψουν μελλοντικά σοβαρές εμπλοκές, με κίνδυνο να βρεθεί η Ελλάδασε σε πρόσκαιρη αδυναμία αποπληρωμής χρεογράφων.

Η συνεδρίαση στο ΧΑ

Ανάλογο κλίμα και στο ΧΑ, όπου κυριάρχησαν οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην οικονομία και στις επιχερήσεις, ιδιαίτερα στις τράπεζες που θα δυσκολευθούν να νατιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Ολες οι τραπεζικές μετοχές έκλεισαν με σημαντικές απώλειες: Πειραιώς -5%, Eurobank -4,6%, Εθνική -3,9%, Attica -2,4%, Ελλάδος -1,7%, Alpha Bank -1,7%

 Από τα blue chips του FT25 ανοδικά κινήθηκαν Τιτάν +1%, Motor Oil +0,9%, Grivalia +0,7%,  Jumbo +0,5%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν: ΔΕΗ -3,4%, Βιοχάλκο -2,7%, Ελλάκτωρ -2,6%, Aegean -1,8%.