Πολιτική

Κόκκινα δάνεια και ασφαλιστικό στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης


Η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα καθήσουν σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης προκειμένου να γεφυρώσουν το χάσμα που τους χωρίζει από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παρά το γεγονός πως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, ανώτατες κυβερνητικές πηγές δήλωναν το βράδυ της Παρασκευής πως "είναι εφικτό η αξιολόγηση να κλείσει ως τις 25 Μαρτίου, ίσως όμως και νωρίτερα".

Στις διαπραγματεύσεις της Κυριακής οι Θεσμοί παρέμειναν αμετακίνητοι στην αρχική τους πρόταση για μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου κάτω των 9.550 ευρώ και την ελληνική πλευρά να δίνει μάχη για να μην περάσει η πρόταση των δανειστών.

Η κυβέρνηση επιμένει πως δεν πρέπει να "ψαλιδιστεί" το αφορολόγητο όριο, καθώς και οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Όπως ανέφερε κορυφαία κυβερνητική πηγή μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων της Κυριακής "εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100-200 ευρώ θα είναι επιτυχία".

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαπραγματεύσεων, η ελληνική πλευρά παρουσίασε τη δική της πρόταση για το φορολογικό, η οποία όμως δεν φάνηκε να συγκινεί τους θεσμούς. Η ελληνική πρόταση προέβλεπε διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα 9.550 ευρώ, σε συνδυασμό με κάποιες "χειρουργικής φύσεως" αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές.  

Υπενθυμίζεται εδώ πως η πρόταση - σοκ του κουαρτέτου περιλαμβάνει μείωση του αφορολόγητου ορίου, άρα μείωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ (που χορηγείται μέσω του αφορολόγητου των 9.550 ευρώ) στη ζώνη των 1.700 - 1.800 ευρώ. Κατά τους δανειστές, την έκπτωση θα τη δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ανεξαρτήτως εισοδήματος, καθώς το αφορολόγητο θα είναι σταθερό για όλους.

Κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν υπήρξε στην κατεύθυνση του προσδιορισμού του δημοσιονομικού κενού για την τριετία 2016 - 2018.

Μέτρα ίσα με 1% του ΑΕΠ, ή ύψους 1,8 δισ. ευρώ παραμένουν ακόμη απροσδιόριστα, με την ίδια κυβερνητική πηγή να δηλώνει πως "αυτά τα μέτρα κάποια στιγμή πρέπει να τα προσδιορίσουμε".

Όσον αφορά στην τύχη των επικουρικών συντάξεων, πρόκειται για το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, καθώς στο θέμα  αυτό υπάρχει χαώδης διαφορά απόψεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και του ΔΝΤ, το οποίο επιμένει για δραστικές περικοπές - μέχρι εκμηδένησης των επικουρικών. Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών Θεσμών εστιάζουν στα ποσοστά αναπλήρωσης (τρόπο υπολογισμού) των κύριων συντάξεων, προτείνοντας αλλαγές στο ελληνικό σχέδιο, ώστε να υπάρχει αναλογικότερη σχέση μεταξύ σύνταξης και εισφορών που έχουν καταβληθεί στη διάρκεια του εργασιακού βίου.

Στο θέμα αυτό υπάρχουν περιθώρια προσέγγισης απόψεων, ώστε να κλείσει με συμφωνία όλων των πλευρών. Η διαπραγμάτευση έχει μπει πλέον στον στον "σκληρό πυρήνα" των ελληνικών προτάσεων και οι συγκλίσεις που επιτυγχάνονται σε επιμέρους θέματα, γίνονται "θεμέλια" μιάς τελικής συνολικής συμφωνίας.