Αθλητικά

Κόκκαλης-Μαρινάκης: Τους ένωσε ο Θρύλος, τους χώρισε το γήπεδο


Σοκ προκάλεσε στους φιλάθλους του Ολυμπιακού, αλλά και σε επιχειρηματικούς κύκλους η αποχώρηση του Σωκράτη Κόκκαλη από το Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός.
Η  κίνηση του πρώην προέδρου του Ολυμπιακού, φαίνεται να σχετίζεται με τα δυσβάσταχτα «ανοίγματα» του γηπέδου Γ. Καραϊσκάκης, που ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ, αλλά κάποιοι μιλούν και για βαθύτερες αιτίες.

O Σωκράτης Κόκκαλης μετά από 25 συνολικά χρόνια παρουσίας του στον Ολυμπιακό, υπέβαλε χθες την παραίτησή του από το ΔΣ της ΠΑΕ. Την απόφασή του κοινοποίησε μέσω επιστολής προς τον πρόεδρο της ομάδας (και δήμαρχο Πειραιά), Γιάννη Μώραλη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κόκκαλης ανέλαβε την προεδρία της ΠΑΕ Ολυμπιακός τον Μάιο του 1993 και παρέδωσε τα ηνία στον Βαγγέλη Μαρινάκη τον Ιούνιο του 2010. Έκτοτε διατηρούσε μια θέση στο ΔΣ των ερυθρολεύκων, μέχρι που θέλησε να αποχωρήσει, θέτοντας εαυτόν κατόπιν δικής του επιθυμίας, εκτός διοικητικού σχήματος μετά από 25 χρόνια.

Της απόφασης για παραίτηση του Σωκράτη Κόκκαλη από το Δ.Σ. του Ολυμπιακού, προηγήθηκε η «κομψή» κόντρα των δύο ανδρών στις 17 Οκτωβρίου, με την έκδοση δύο ανακοινώσεων για το γήπεδο, η οποία δεν είχε (τουλάχιστον φανερή) συνέχεια, μέχρι και χθες.

Μετά τα πρώτα χρόνια της μεταβίβασης της ΠΑΕ από τον κ. Κόκκαλη, στον κ. Μαρινάκη, οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν άριστες. Στη συνέχεια άρχισαν τα προβλήματα. Λόγω της εκκρεμότητας με τη μεταβίβαση του γηπέδου Γ. Καραϊσκάκης και φυσικά με τα χρέη του γηπέδου, τα οποία διογκώνονταν και δεν καλύπτονταν.

Η υποβόσκουσα αυτή κόντρα, έβγαινε στην επιφάνεια μέσω δημοσιευμάτων, τα οποία κατηγορούσαν τον κ. Κόκκαλη πως, ούτε λίγο ούτε πολύ ότι συμπράττει στο παρασκήνιο με τον Δημήτρη Μελισσανίδη της ΑΕΚ!

Ακόμη, είδαν το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία ο κ. Κόκκαλης άφησε «κρυφά» χρέη στον Ολυμπιακό.
Βασική αφορμή όλων αυτών είναι το περίεργο ιδιοκτησιακό καθεστώς του γηπέδου, το οποίο κατά το ήμισυ ανήκει στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και βέβαια, τα χρέη του.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας «Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης Ανώνυμη Εταιρεία Ανακατασκευής και Εκμετάλλευσης», οι συνολικές μετοχές (2.050.000) της εταιρείας ανήκουν:
•    675.000 στον Σωκράτη Κόκκαλη
•    350.000 στην εταιρεία INTRAPAR, συμφερόντων του κ. Κόκκαλη.
•    1.025.000 στην εταιρεία RUBYLAND του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη  
Δηλαδή, στα χαρτιά, ο κ. Κόκκαλης έχει το μισό γήπεδο και το άλλο μισό ο κ. Λαυρεντιάδης.

Τα «φέσια» του γηπέδου

Στο πλαίσιο αυτό, η κόντρα δεν είναι αθώα, αλλά πυροδοτήθηκε από τα χρέη δεκάδων εκατ. ευρώ που «γεννά» γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης, καθώς, μετά τον αρχικό ενθουσιασμό των φιλάθλων, που γέμιζαν τις εξέδρες και τα καταστήματα, έπαψε να είναι κερδοφόρο. Την τελευταία εξαετία βγάζει ζημιές και πλέον δεν μπορεί να αποπληρώνει το ομολογιακό δάνειο, που έχει εκδοθεί το 2008 από όμιλο τραπεζών με επικεφαλής την Eurobank.
Αναλυτικότερα:

  • ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 11% και ανήλθε σε 3,6 εκατ. ευρώ, από 4,04 εκατ. στην προηγούμενη χρήση.
  • Το οικονομικό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Μάλιστα οι ζημίες αυξήθηκαν κατά 70% και διαμορφώθηκαν σε 2,4 εκατ. ευρώ, έναντι 1,4 εκατ. ευρώ  την αμέσως προηγούμενη χρήση.
  • Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις διογκώθηκαν, προσεγγίζοντας  τα 35 εκατ. ευρώ (από 28 εκατ. ευρώ το 2016).

Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, οι ζημιές οφείλονται στα μειωμένα έσοδα από τις ενοικιάσεις σουιτών και την εκμίσθωση εμπορικών καταστημάτων, αλλά και στις αναγκαίες δαπάνες ώστε το γήπεδο να βρίσκεται πάντα σε λειτουργική κατάσταση εναρμονισμένη με τα στάνταρ της UEFA.

Μεταξύ των υποχρεώσεων περιλαμβάνεται ομολογιακό δάνειο που είχε συναφθεί το 2008 με τη Eurobank (και με άλλες τράπεζες). Λόγω μη καταβολής δόσεων το δάνειο έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο για ποσό άνω των 20 εκατ. ευρώ! 

Στη δανειακή σύμβαση υπάρχει όρος ότι «ο δείκτης των διαθέσιμων χρηματικών ροών προς το δείκτη εξυπηρέτησης δανειακών υποχρεώσεων πρέπει να είναι μεγαλύτερος ή ίσος με 1,10. Διαφορετικά συντρέχει λόγος υπερημερίας, που δύναται να οδηγήσει στην καταγγελία του ομολογιακού δανείου».

Ο όρος αυτός έχει παραβιαστεί εδώ και χρόνια και η Eurobank, η οποία διαχειρίζεται το δάνειο, διατηρεί το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση εκ μέρους των ομολογιούχων.

Η εταιρεία «Καραϊσκάκης ΑΕ» είχε προσπαθήσει να έρθει σε συνεννόηση με τη Eurobank, ώστε να αποφύγει τα χειρότερα. Η τράπεζα, υπό την πίεση και των εποπτικών αρχών για τη μείωση των κόκκινων δανείων, διαμήνυσε στην εταιρεία, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί οποιουσδήποτε όρους αναδιάρθρωσης του δανείου, αν δεν γίνει πρώτα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Δηλαδή, καλεί τους μετόχους να βάλουν χρήματα στην εταιρεία.

Εδώ όμως αρχίζουν τα προβλήματα, καθώς δεν βρίσκεται αυτός, που θα βάλει τα χρήματα. Ο κ. Κόκκαλης λέει ότι το ποσοστό του (50%) το έχει μεταβιβάσει ουσιαστικά στον κ. Μαρινάκη. Ο κ. Μαρινάκης υποστηρίζει ότι παρότι έχει πληρώσει το τίμημα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης.

Σημειώνεται ότι, όποιος βρεθεί να είναι κάτοχος του γηπέδου, επωμίζεται και τα χρέη και γενικά τα ανοίγματα της εταιρείας «Γ. Καραϊσκάκης Α.Ε.».
Υπό το πρίσμα αυτό, ουδείς πιστεύει ότι θα συμμετάσχει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή να βάλει χρήματα στο γήπεδο, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος έχει τα δικά του τρεχάματα με τη δικαιοσύνη καθώς έχει καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα και είναι αποφυλακισμένος με όρους.

Δηλαδή, φαίνεται πως υπάρχει αδιέξοδο. Από τη μια πλευρά υπάρχει η πίεση των φιλάθλων του Ολυμπιακού, οι οποίοι δεν θα δεχτούν την οικονομική κατάρρευση του γηπέδου της ομάδας τους, από την άλλη πλευρά «είναι πολλά τα λεφτά» των χρεών.

Σε ποιόν ανήκει το γήπεδο;

Στις 17 Οκτωβρίου προέκυψε μια ξαφνική ανακοίνωση του Σωκράτη Κόκκαλη, σχετικά με την εκκρεμή, μετά από 8 χρόνια(!) μεταβίβαση του γηπέδου Γ. Καραϊσκάκης.

Ο ίδιος ο κ. Κόκκαλης υποστήριξε ότι το γήπεδο έχει σχεδόν μεταβιβαστεί, ο ίδιος έχει πληρώσει και τον φόρο μεταβίβασης και συνεπώς θεωρεί ότι τελεί υπό τον αποκλειστικό έλεγχο του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη.

Απαντώντας, ο νυν πρόεδρος του Ολυμπιακού, υποστηρίζει ότι έχει πληρώσει το τίμημα για την αγορά των μετοχών του κ. Κόκκαλη και μάλιστα έχει προπληρώσει το τίμημα από το 2011, αλλά η μεταβίβαση δεν έχει γίνει.

Δηλαδή και οι δύο αρνούνται την κυριότητα του γηπέδου και η αιτία είναι τα χρέη, που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, τα οποία υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ, προς τις τράπεζες.

Η ανακοίνωση του πρώην προέδρου του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη ήταν η ακόλουθη:   
«Με το από 06/07/2010 Ιδιωτικό Συμφωνητικό, συμφωνήθηκε η μεταβίβαση των μετοχών μου στις εταιρείες ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΘΡΥΛΟΣ Α.Ε. και ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Α.Ε. στον κ. Ευάγγελο Μαρινάκη ή/και σε Εταιρείες του.
Οι μεταβιβάσεις των μετοχών μου στις ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και ΘΡΥΛΟΣ Α.Ε. έχουν ως γνωστόν ολοκληρωθεί ήδη από το 2010.
Όσον αφορά στην ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Α.Ε. έχουν ήδη από 17/12./2010 υπογραφεί σχέδια συμφωνητικών μεταβίβασης μετοχών, έχει πληρωθεί από εμένα ο τότε επιβαλλόμενος σχετικά φόρος και έχει καταβληθεί το σύνολο του συμφωνηθέντος τιμήματος μεταβίβασης.
Έκτοτε η ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Α.Ε., συνεπώς και το Στάδιο «Ε.Ο.Ε. Γ. Καραϊσκάκης», τελούν υπό τον αποκλειστικό έλεγχο, όσον αφορά στην δική μου συμμετοχή (50%), του κ. Ευαγγέλου Μαρινάκη.
Η τυπική διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών (κατ’ άρθρο 8β του Κ.Ν.-2190/20) καθυστερεί λόγω διαπραγματεύσεων που έχουν, ερήμην μου, εκπρόσωποι του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη με τις δανείστριες Τράπεζες».

Η απάντηση του κ. Μαρινάκη

Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε η απάντηση από τον κ. Μαρινάκη, στην οποία επισημαίνει:

«Η μεταβίβαση του 50% των μετοχών της ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΑΕ, από τον κ. Κόκκαλη στον κ. Μαρινάκη δεν ολοκληρώθηκε, παρότι ο κ. Κόκκαλης είχε προεισπράξει το σύνολο του τιμήματος, από τις αρχές του 2011, λόγω μη εκπλήρωσης των προϋποθέσεων για τη μεταβίβαση και την ύπαρξη νομικών επιπλοκών, σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, του υπολοίπου 50% των μετοχών της ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΑΕ, το οποίο ο κ. Κόκκαλης είχε μεταβιβάσει σε εταιρεία συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη.

Ο κ. Μαρινάκης, μέσω της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, έχει από το 2015 υποβάλει πρόταση προς τις Πιστώτριες Τράπεζες, για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, στη διαχειρίστρια εταιρεία του Σταδίου Καραϊσκάκη, ώστε η έδρα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ να αποτελέσει για πάντα περιουσιακό στοιχείο της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και όχι του μεγαλομετόχου της».

Διαβαστε επισης