Σύστημα Παρακολούθησης Οχημάτων και Εμπορευματοκιβωτίων, Ανάπτυξη Μητρώου Παρακολούθησης του Ιδιωτικού Χρέους, Προμήθεια σταθμών επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης και παροχής κλιματολογικών δεδομένων περιοχών ενδιαφέροντος (Radar), Πλατφόρμα για την ελληνική χειροτεχνία, αλλά και Πλατφόρμα για την προβολή και προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, είναι ορισμένα από τα έργα που θα προκηρυχθούν από την Κοινωνία της Πληροφορίας τους επόμενους δύο με τρεις μήνες.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μερικά από τα μεγάλα ψηφιακά έργα, τα οποία όπως έχει επισημάνει πολλές φορές ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου βρίσκονται ψηλά στην λίστα προτεραιοτήτων του.
Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, πρώτον τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την έγκαιρη απορρόφηση των πόρων και δεύτερον, με έργα της τάξεως των 140 εκατ. ευρώ αφ' ενός μεν γίνεται πραγματικότητα η επόμενη ημέρα στην εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, καθώς μετασχηματίζεται ο τρόπος λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και επιπλέον, θωρακίζονται κρίσιμες υποδομές και αφ' ετέρου, διότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργάζεται για κρίσιμα ζητήματα πολιτικής προστασίας.
Μάλιστα, έχοντας ως στόχο την άμεση ενίσχυση των δυνατοτήτων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, το υπουργείο προχωρά στην ανάπτυξη θερμικών και ραντάρ Μικροδορυφόρων.
Όπως ανακοινώθηκε προκήρυξε δύο ανοιχτούς δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς για την ανάπτυξη θερμικών και ραντάρ Μικροδορυφόρων συνολικού προϋπολογισμού 53 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για δύο σημαντικά έργα τα οποία υλοποιούνται μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και φορέα υλοποίησης το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Με επίκεντρο τον πολίτη
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής Έργων της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Δημήτρης Γιάντσης επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το αμέσως προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν κάποια ακόμα πολύ σημαντικά έργα από την Κοινωνία της Πληροφορίας η χρηματοδότηση των οποίων προέρχεται από το "Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0". Θα ξεχώριζα τρία από αυτά τόσο λόγω μεγέθους (γεωγραφικής διασποράς, φυσικού αντικειμένου και προϋπολογισμού) όσο και λόγω των ευρύτατων θετικών επιπτώσεων που θα έχει η επιτυχή υλοποίησή τους στην καθημερινή λειτουργία των αντίστοιχων υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, κάτι που στο τέλος της ημέρας οδηγεί στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων».
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Γιάντσης, «το έργο "Σύστημα Παρακολούθησης Οχημάτων και Εμπορευματοκιβωτίων (Container)", θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το έργο "Προμήθεια σταθμών επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης και παροχής κλιματολογικών δεδομένων περιοχών ενδιαφέροντος (Radar)", είναι ένα έργο το οποίο θα ενισχύσει τη δυνατότητα για έγκαιρη πρόγνωση δυσμενών έκτακτων καιρικών φαινομένων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις αρμόδιες υπηρεσίες να περιορίσουν ή και να αποτρέψουν τις καταστροφικές συνέπιες που συνήθως προκαλούνται από τέτοια ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα. Τέλος το έργο "Δράσεις για την Ενίσχυση της Ασφάλειας των Πληροφοριών και των Συστημάτων του Δημοσίου Τομέα" θα θωρακίσει νευραλγικές υποδομές και εφαρμογές του Δημοσίου από κακόβουλες ενέργειες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την καλή λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και κατά συνέπεια, την απρόσκοπτη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων».