"Ίσως πουθενά αλλού στον κόσμο, τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών δεν αμφισβητούνται σε τέτοιον βαθμό όπως στο Αφγανιστάν", αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε άρθρο στο Βήμα της Κυριακής το οποίο συνυπογράφει με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ και την Επίτροπο Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων Γιούτα Ουρπιλάινεν.
Όπως υπενθυμίζεται στο άρθρο, η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι η μελλοντική αναπτυξιακή βοήθεια της θα εξαρτηθεί από τον σεβασμό των κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.
"Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία, η δημοκρατία και η ισότητα αποτελούν βασικές αξίες που καθιστούν την ΕΕ αυτό που είναι", επισημαίνει το άρθρο. "Η ισότητα των φύλων είναι καθοριστικής σημασίας για την ειρήνη, την ασφάλεια, την οικονομική ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη".
Και προσθέτουν πως οι προσπάθειες για την προώθηση και τη διασφάλιση της προόδου όσον αφορά την ισότητα των φύλων αποτελούν πολιτική προτεραιότητα και στόχο της ΕΕ, ενώ το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Ισότητα των Φύλων ΙΙΙ και ο νέος προϋπολογισμός εξωτερικής δράσης της ΕΕ παρέχουν έναν οδικό χάρτη για παγκόσμια δράση με στόχο έναν κόσμο όπου επικρατεί η ισότητα των φύλων.
"Για την επίτευξη των στόχων αυτών συνεργαζόμαστε στενά με πολυμερείς, περιφερειακούς και διμερείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Έχουμε όμως ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας και δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού", τονίζουν.
Αναφέρεται ακόμη πως σε πολλές χώρες, η πανδημία όξυνε υπάρχουσες ανισότητες μεταξύ των φύλων σε διάφορους τομείς, ενώ οι περιορισμοί της κυκλοφορίας λόγω του κορονοϊού οδήγησαν σε αύξηση της έμφυλης βίας, ιδίως της ενδοοικογενειακής.
"Ταυτόχρονα, οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν επωμιστεί ένα μεγάλο μέρος του βάρους της φροντίδας. Τα άτομα που εργάζονται στην άτυπη οικονομία και σε θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης, οι μετανάστες και οι μετανάστριες και όσες και όσοι ανήκουν σε μειονότητες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και αντιμετωπίζουν πολλαπλές και διασταυρούμενες μορφές διακρίσεων".
Επιπλέον, το κλείσιμο των σχολείων εξέθεσε τα κορίτσια σε αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής εκμετάλλευσης, πρώιμης εγκυμοσύνης, παιδικής εργασίας και καταναγκαστικού γάμου. Όπως τονίζεται στο κοινό άρθρο των Δένδια, Μπορέλ και Ουρπιλάινεν, το Malala Fund εκτιμά ότι άλλα 20 εκατομμύρια κορίτσια κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν το σχολείο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κοριτσιών που δεν έχουν εκπαιδευτικές προοπτικές σε 150 εκατομμύρια, το ένα τρίτο του πληθυσμού της ΕΕ.
Ενώ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, οι στρατιωτικές δαπάνες το 2020 ξεπέρασαν και πάλι τις παγκόσμιες δαπάνες για την υγεία, ακόμη και σε μια χρονιά όπου κυριαρχούσε η πανδημία του κορονοϊού.
"Η πρόκληση αυτή τώρα απαιτεί μια παγκόσμια απάντηση, καθώς οικοδομούμε το μέλλον στο οποίο επιθυμούμε να μεγαλώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας μετά την πανδημία, σε έναν κόσμο πιο ισότιμο, πιο ποικιλόμορφο, στον οποίο οι ίσες ευκαιρίες είναι πραγματικότητα", τονίζεται χαρακτηριστικά. "Για να επιτύχουμε βιώσιμη αλλαγή πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια της ανισότητας των φύλων και των έμφυλων διακρίσεων".
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, καθώς και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έχουν σταθεί στο πλευρό των γυναικών και των κοριτσιών ανά τον κόσμο καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Ως «Ομάδα Ευρώπη», έχουμε ήδη κινητοποιήσει 46 δισ. ευρώ για τη στήριξη πάνω από 130 χωρών-εταίρων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες και τη νεολαία.
Ενδεικτικά αναφέρεται: στο Νεπάλ ένα εκατομμύριο κορίτσια και αγόρια βοηθήθηκαν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους μέσω ραδιοφώνου, στο Τόγκο στηρίχθηκε η δημιουργία συστήματος καθολικού βασικού εισοδήματος και ο διορισμός γυναικών σε ηγετικές θέσεις σε νέους δήμους, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, η πρωτοβουλία Spotlight της ΕΕ και του ΟΗΕ βοήθησε 650.000 γυναίκες και κορίτσια να προλάβουν ή να αντιμετωπίσουν τη βία εναντίον τους, και εκπαίδευσε 880.000 άνδρες και αγόρια σε θέματα όπως η θετική αρρενωπότητα, η μη βίαιη επίλυση συγκρούσεων και η ανατροφή των παιδιών.
Ωστόσο, προσθέτουν, για να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες προκλήσεις, πρέπει να γίνουν περισσότερα. "Το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων ΙΙΙ προωθεί την ανάληψη ηγετικών θέσεων και την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών, των κοριτσιών και των νέων στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή, καθώς και σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ειρήνη και την ασφάλεια", αναφέρει και προσθέτει ότι υλοποιείται με τη βοήθεια του νέου μέσου NDICI-Global Europe, ύψους 79,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα στηρίξει την εξωτερική δράση της ΕΕ για την επόμενη επταετία.
Αναφέρεται δε πως η στήριξη της εκπαίδευσης και ιδίως της εκπαίδευσης των κοριτσιών θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο.
"Ως «Ομάδα Ευρώπη» παρέχουμε ήδη πάνω από το ήμισυ της συνολικής παγκόσμιας βοήθειας για την εκπαίδευση", σημειώνει το άρθρο. "Η κοινή δέσμευση που αναλάβαμε τον Ιούλιο για παροχή στήριξης ύψους 1,7 δισ. ευρώ προς την Παγκόσμια Εταιρική Σχέση για την Εκπαίδευση —για τον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης για κορίτσια και αγόρια σε έως και 90 χώρες και εδάφη— εντάσσεται σε αυτό το νέο ξεκίνημα".
Επισημαίνεται δε πως έως το 2025 το 85 % όλων των νέων εξωτερικών δράσεων της ΕΕ ―σε όλους τους τομείς― θα συμβάλλει στην ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών.
"Πρέπει να επαναφέρουμε την ανθρώπινη ανάπτυξη σε καλό δρόμο και να επιτύχουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης έως το 2030, χωρίς να αφήσουμε κανέναν και καμία στο περιθώριο. Είναι επιτακτική ανάγκη να τα καταφέρουμε", καταλήγει.