Ναυτικές ασκήσεις «ρουτίνας» θα διεξάγουν η Ρωσία και Κίνα το Σεπτέμβριο στη Νότια Σινική Θάλασσα, γνωστοποίησε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι οι ασκήσεις θα ενδυναμώσουν την συνεργασία των δύο χωρών και τονίζοντας ότι δεν στοχοποιούσαν τρίτη χώρα.
Η ανακοίνωση πάντως έρχεται την ώρα που έχει κλιμακωθεί η ένταση για τα υπό αμφισβήτιση ύδατα, αφότου ένα δικαστήριο στη Χάγη αποφάσισε αυτόν τον μήνα ότι η Κίνα δεν κατέχει ιστορικά δικαιώματα στη Νότια Σινική Θάλασσα και άσκησε κριτική στην καταστροφή του περιβάλλοντος εκεί. Η Κίνα αρνήθηκε να συμμετάσχει και απέρριψε την απόφαση.
Η Κίνα και η Ρωσία είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με δικαίωμα βέτο, και έχουν κοινές απόψεις σε πολλά μεγάλα θέματα όπως την κρίση στη Συρία, πράγμα που τους τοποθετεί σε διαμετρικά αντίθετες πλευρές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη. Πέρυσι διεξήγαγαν κοινές ναυτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και τη Μεσόγειο.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ κράτησε χαμηλούς τόνους στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, είπε ωστόσο ότι το θέμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας είναι «ευαίσθητο διπλωματικό θέμα αυτή τη στιγμή».
«Δεν ξέρω τί ασκήσεις σχεδιάζουν, αλλά όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Κίνα διατηρούν μια σχέση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών τους, δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι η Ρωσία και η Κίνα σκοπεύουν να αναπτύξουν τη σχέση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών τους επίσης», είπε στην ενημέρωση.
«Δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια των αμερικανικών πλοίων στην περιοχή όσο οι αλληλεπιδράσεις με τους Κινέζους παραμένουν ασφαλείς και επαγγελματικές, πράγμα το οποίο έχει ισχύσει στις περισσότερες των περιστάσεων» πρόσθεσε.
Η Κίνα ισχυρίζεται ότι της ανήκει το μεγαλύτερο τμήμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, από την οποία διέρχονται πλοία με εμπορεύματα αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (4,5 τρις ευρώ) το χρόνο. Μεταξύ άλλων χωρών που ισχυρίζονται ότι έχουν δικαιώματα σε περιοχές της ίδιας θάλασσας συγκαταλέγονται το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ.