Πολιτική

«Κόφτης» πρωτογενούς πλεονάσματος


Θα χαμηλώσει ο στόχος, αντί να χρειασθεί να γίνουν περικοπές δαπανών. Δέχονται οι Ευρωπαίοι, συναινεί το ΔΝΤ. Σε «ασφαλή ύδατα» η παρέμβαση Στουρνάρα

Ενώ στην Ελλάδα συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση και η σεναριολογία για τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων – τον περιβόητο πλέον «κόφτη», στις συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς έχει τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των υψηλών στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος που καλείται να επιτύχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Στις Βρυξέλλες κερδίζει έδαφος η άποψη ότι αντί μελλοντικών περικοπών σε δημόσιες δαπάνες – ενδεχομένως και σε μισθούς/συντάξεις – πρέπει να περικοπούν τα… πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή να χαμηλώσει ο στόχος, ώστε να μην υπάρξουν αποκλίσεις που θα καθιστούν αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

 Το θέμα θα εξετασθεί διεξοδικότερα τις επόμενες μέρες, παράλληλα με τις συζητήσεις για  την ελάφρυνση χρέους. Οι τελικές αποφάσεις ενδέχεται να ενσωματωθούν στη συμφωνία που θα ολοκληρωθεί στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαίου.

Το κλίμα είναι ευνοϊκό για την Ελλάδα, καθώς και το ΔΝΤ συμφωνεί ότι ο «πήχυς» των πλεονασμάτων πρέπει να τοποθετηθεί χαμηλότερα, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω «στραγγαλισμός»της ελληνικής οικονομίας με υφεσιακά μέτρα. Το Ταμείο συνδέει βέβαια αυτή την αναπροσαρμογή με μιά συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους. Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε μάλιστα πρόσφατα ότι η Ελλάδα – όπως και καμιά άλλη χώρα- δεν μπορεί να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μακρά χρονική περίοδο.

 Την ίδια άποψη εξέφρασε προς τους Ευρωπαίους συνομιλητές του και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζ. Λιου, ο οποίος είπε ότι ΕΕ και ΔΝΤ «πρέπει να υποχωρήσουν από τις υψηλές απαιτήσεις τους για περικοπές - και να το κάνουν τώρα».

 Οι τοποθετήσεις αυτές και  το κλίμα που διαμορφώνεται σε Βρυξέλλες-Φρανκφούρτη σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, εξηγούν την ξαφνική παρέμβαση του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο είπε ότι ο στόχος  πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει αναπροσαρμοσθεί από 3,5% σε 2%. Υποστήριξε μάλιστα ότι σύμφωνα με μελέτες της κεντρικής τράπεζας, αυτό θα διευκολύνει την προσπάθεια αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντας παράλληλα στη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο επικεφαλής της ΤτΕ πήρε δημόσια θέση υπερ της περικοπής των πλεονασμάτων – και όχι των κρατικών δαπανών – γνωρίζοντας προφανώς  ότι την άποψη αυτή ενστερνίζονται πλέον οι Βρυξέλλες, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ και την υποστηρίζει η Ουάσιγκτον. 

Εφόσον οι σχετικές συζητήσεις με τους δανειστές προχωρήσουν τις επόμενες μέρες και προκύψει κατ’ αρχήν συμφωνία για αναπροσαρμογή του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ, θα καταστεί ουσιαστικά και για το πού θα γίνουν μελλοντικά περικοπές

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις