Ζοφερό είναι το σκηνικό που διαγράφεται για την Deutsche Bank κάτι που αποτυπώνεται με εμφατικό τρόπο και σήμερα στο ταμπλό στην Φρανκφούρτη. Ο τίτλος του τραπεζικού κολοσσού βρέθηκε να χάνει ακόμα και με 6% σημείωνοντας νέο χαμηλό, έχοντας συνολικές απώλειες 52% συνολικά φέτος. Όλα αυτά στον απόηχο των δημοσιευμάτων ότι η καγκελαρία δεν φαίνεται διατεθειμένη να βοηθήσει την DB, δια της κρατικής στήριξης. Σήμερα πάντως ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τονίζοντας πως: «Δεν υπάρχει λόγος για τέτοιες εικασίες όπως παρουσιάζονται εδώ και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε τέτοιες εικασίες», αναφερόμενος στο τελευταίο δημοσίευμα του περιοδικού Focus.
Θα στηρίξει την Deutsche Bank η Μέρκελ;
Δεν φαίνεται διατεθειμένη να στηρίξει με κρατική βοήθεια, εαν χρειαστεί, την Deutsche Bank η Άνγκελα Μέρκελ. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα του το περιοδικό Focus, εν μέσω πληθώρα προβλημάτων που απασχολούν την Καγκελάριο και ένα χρόνο πρις τις εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με το Bloomberg επίσης, η καγκελάριος φέρεται να μην είχε διάθεση να παρέμβει στην κόντρα με τις αμερικάνικες αρχές αναφορικά με το πρόστιμο των 14 δισ δολ. Όλα αυτά διαρρέονται σε επίπεδο επικοινωνία, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, καθώς οι παρασκηνιακές ζυμώσεις βρίσκονται εν εξελίξει.
Ο κορυφαίος γερμανικός τραπεζικός όμιλος, ο οποίος έχει χάσει σχεδόν το 50% της κεφαλαιοποίησής του από την αρχή έτους, έχει προκαλέσει πονοκεφάλους στους Γερμανούς πολιτικούς. Σε μία κλειστή συνεδρίαση βουλευτών του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, το θέμα της Deutsche Bank συζητήθηκε εκτενώς ενώ υπήρξε debate και για το ζήτημα των νέων κεφαλαιακών κανόνων που έχουν τεθεί από τη Βασιλεία, όπως υποστηρίζουν δύο πηγές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα.
Η γερμανική κυβέρνηση, σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στις 16 Σεπτεμβρίου, έχει περιοριστεί να να ανακοινώσει ότι αναμένει ένα «δίκαιο αποτέλεσμα» στη διαμάχη Deutsche Bank και αμερικανικής δικαιοσύνης.
Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν πως η καγκελαρία δεν μπορεί να πάρει επίσημα θέση περί κρατικής διάσωσης την ώρα που "σφίγγει τα λουριά" σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και του Νότου κυρίως, όμως το ζήτημα απασχολεί έντονα την ηγεσία της Γερμανίας