Υγεία

Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα το 2022


Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από την κατανάλωση ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα – πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακας-- θα ξεπεράσουν το προηγούμενο επίπεδο ρεκόρ το 2022, μετά την μείωση που παρατηρήθηκε λόγω της πανδημίας covid-19, σύμφωνα με έκθεση αναφοράς που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής, περιλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από την αποψίλωση των δασών, θα φτάσουν σχεδόν στο επίπεδο του 2019, αναφέρουν οι επιστήμονες του Global Carbon Project.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα “αναμένεται να αυξηθούν κατά 1% σε σχέση με το 2021, για να φτάσουν τους 36,6 δισεκ. τόνους, λίγο περισσότερο από το επίπεδο του 2019 πριν την covid”, επισημαίνουν.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη χρήση πετρελαίου (+2,2%), λόγω της ανάκαμψης των αερομεταφορών, και του άνθρακα (+1%). Οι εκπομπές από τον άνθρακα, που παρουσιάζουν μείωση από το 2014, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 1% και θα ξεπεράσουν το επίπεδο ρεκόρ που είχαν καταγράψει εκείνη τη χρονιά.

Συνδυασμός

“Υπάρχει ένας συνδυασμός δύο παραγόντων: η συνέχιση της ανάκαμψης μετά την covid και η ενεργειακή κρίση” μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξηγεί ο Γκλεν Πίτερς, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Earth Systems Science Data με την ευκαιρία της COP27.

Η ομάδα του GCP, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 100 επιστήμονες και 80 ινστιτούτα, υπολογίζει κάθε χρόνο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και πώς αυτές επηρεάζουν την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης.

Με τον τρέχοντα ρυθμό εκπομπών υπάρχει μία πιθανότητα στις δύο σε εννιά χρόνια να έχει τηρηθεί ο πιο φιλόδοξος στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, να περιοριστεί δηλαδή η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να μειωθούν κατά 45% ως το 2030 προκειμένου η ανθρωπότητα να έχει πιθανότητες να πετύχει τον στόχο αυτό.

Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία υπάρχει μία πιθανότητα στις δύο να έχει τηρηθεί σε 30 χρόνια ο λιγότερο φιλόδοξος στόχος της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης κατά 2 βαθμούς Κελσίου και σε 18 χρόνια να έχουμε πετύχει να αυξηθεί κατά 1,8 βαθμό.

Όμως ήδη από τώρα που η θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί κατά 1,2 βαθμό Κελσίου η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με ολοένα και πιο πολλές φυσικές καταστροφές.

Μεταξύ των μεγαλύτερων ρυπαντών παγκοσμίως είναι η Ινδία, η οποία θα καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα φέτος, κατά 6%, κυρίως λόγω της κατανάλωσης άνθρακα.

Στις ΗΠΑ η αύξηση θα φτάσει το 1,5%, ενώ αντίθετα στην Κίνα θα παρατηρηθεί μείωση κατά 0,9% λόγω των lockdown και την κρίση στον τομέα των οικοδομών.

Η ΕΕ, αντιμέτωπη με ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή στην Ουκρανία, θα καταγράψει μείωση κατά 0,8% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Στον υπόλοιπο κόσμο αναμένεται αύξηση κατά 1,7% κυρίως λόγω της ανάκαμψης των αερομεταφορών.

Οι εκπομπές που δεν συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα, οι οποίες αποτελούν το 10% του συνόλου και οφείλονται κυρίως στην αποψίλωση των δασών, θα μειωθούν ελαφρά.

Λόγω των πολλών κρίσεων το 2022 δεν θα είναι μία τυπική χρονιά από την οποία μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα, υπογραμμίζουν ωστόσο οι επιστήμονες. Η αύξηση κατά 1% ίσως “να μην αποτελεί μακροπρόθεσμη τάση”, εκτιμά η Κορίν Λε Κερέ, άλλη συντάκτρια της έρευνας, όμως “οι εκπομπές (διοξειδίου του άνθρακα) δεν μειώνονται όπως θα έπρεπε”, καταλήγει.

Διαβαστε επισης