Πολιτική

Κλείνουν τις εκκρεμότητες και γράφουν τo σχέδιο τεχνικής συμφωνίας


Το τεχνικό κείμενο της συμφωνίας έχει ξεκινήσει να συντάσσει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών, ενώ συνεχίζονται οι άτυπες διαβουλεύσεις εξ αποστάσεως, με στόχο να κλείσουν οι πολλές εκκρεμότητες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, όπου βασικό θέμα συζήτησης θα είναι το ελληνικό πρόγραμμα και  η πορεία υλοποίησης του.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων του κουαρτέτου  θα βρίσκονται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και την Τρίτη θα ξεκινήσουν τον τελικό κύκλο επαφών με τους αρμόδιους υπουργούς. Θα προηγηθεί τη Δευτέρα η συνεδρίαση του EuroWorkingGroup (EWG), όπου αναμένεται να οριστικοποιηθεί η ατζέντα των συζητήσεων για τον τελευταίο κύκλο της τρίτης αξιολόγησης.

Το EWG θα πιστοποιήσει αφ' ενός την πρόοδο που έχει σημειωθεί με την υλοποίηση πολλών προαπαιτούμενων, αλλά θα εστιάσει κυρίως σ' αυτά που παραμένουν σε εκκρεμότητα - και είναι τα περισσότερα.

Κυβερνητικοί παράγοντες καιοικονομικοί υπουργοί επισημαίνουν ότι έχει σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, καθώς έχουν περατωθεί σημαντικές υπουργικές αποφάσεις και διατάξεις που αποτελούν ωστόσο δευτερεύοντα ζητήματα της τρίτης αξιολόγησης.

 Τα μείζονα ζητήματα

Έτσι, την επόμενη εβδομάδα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ασχοληθούν κυρίως με μείζονα θέματα που χρήζουν πολιτικής προσέγγισης και λύσης, όπως τα «κόκκινα» δάνεια, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Μετά την άρση του αδιεξόδου, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου, για οφειλές φυσικών ή νομικών προσώπων που ξεκινούν από 500.000 και φθάνουν ακόμη και πάνω από τα 2 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειες για μείωση των NPLs, μέσω της πώλησης πακέτων «κόκκινων» δανείων, καθώς ο SSM αρχίζει την προετοιμασία για τη διενέργεια των stress tests τον Φεβρουάριο.

Σημαντικά είναι τα εμπόδια στις διαπαγματεύσεις για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με τα ενεργειακά ουσιαστικά να κρίνουν την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Το εναλλακτικό σενάριο

Οι θεσμοί εκτιμάται ότι θα μείνουν στην Αθήνα μέχρι την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου το αργότερο. Και οι δύο πλευρές (δανειστές και κυβέρνηση) επιθυμούν να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την κατάρτιση του τεχνικού κειμένου της συμφωνίας (Memorandum of Understanding - MoU) το οποίο θα επικυρώσουν στις 4 Δεκεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Μάλιστα, το MoU θα πάρει μορφή πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί αμέσως στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί μαζί με τον προϋπολογισμό του 2018, στις 22 Δεκεμβρίου.

Για την περίπτωση που «στραβώσει κάτι» και η συμφωνία SLA (Staff Level Agreement)  δεν κλείσει έως τις 4 Δεκεμβρίου ή δεν έχει επιτευχθεί σύγκλιση στα ανοικτά μέτωπα που θα πιστοποιεί μια αξιόλογη πρόοδο,   εξετάζεται μια εναλλακτική λύσει: Να παραμείνουν οι εκπρόσωποι των Θεσμων στην Αθήνα έως τις 9 Δεκεμβρίου και να φύγουν κατ' ευθείαν για την Νέα Υόρκη για το συνέδριο της 11ης Δεκεμβρίου.

Εφόσον τα πράγματα δρομολογηθούν ευμενώς, η κυβέρνηση θα περιμένει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου την Εκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα επιβεβαιώνει την πρόοδο της Ελλάδας και θα δίνει τελική έγκριση για την επικαιροποίηση του 3ου Μνημονίου.

Κρίσιμο θα είναι το πρώτο Eurogroup του 2018, στις 22 Ιανουαρίου, όπου αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, που θα δρομολογήσει την εκταμίευση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ.

Εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, οι συζητήσεις για το χρέος και τον μηχανισμό εποπτείας, που θα ενεργοποιηθεί μετά τον Αύγουστο του 2018, θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2018, με στόχο να ολοκληρωθούν στο τέλος Ιουνίου.