Πολιτική

Κλείνει ο κύκλος των ΑΝ.ΕΛ


Ολοκληρώνεται ο κύκλος ζωής των ΑΝ.ΕΛ, που επιτέλεσαν ως κόμμα τον ιστορικό τους ρόλο, συμβάλλοντας στη συγκρότηση μιάς νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, στην πολιτική σταθερότητα  και στην έξοδο της χώρας από την οικονομική-δημοσιονομική κρίση και τα μνημόνια.

Καθώς οι συνθήκες αλλάζουν και νέα ζητήματα μπαίνουν στην ατζέντα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων ενώ οι πολιτικές ισορροπίες μεταβάλλονται, το κόμμα που δημιουργήθηκε στη βάση αντιμνημονιακών προσανατολισμών ως έκφραση της «λαϊκής κοινωνικής δεξιάς», μπαίνει σε βαθιά κρίση.

Το διακριτό ιδεολογικοπολιτικό στίγμα που επιχείρησε να προβάλει ο Πάνος Καμμένος εστιάζοντας στο σκοπιανό-μακεδονικό, γίνεται τώρα μπούμερανγκ και μπορεί να οδηγήσει το κόμμα σε πλήρη αποσύνθεση.

Αναβρασμός επικρατεί στους ΑΝ.ΕΛ, καθώς έρχονται στην επιφάνεια διαφορές απόψεων ως προς τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση και την περαιτέρω στήριξή της.

 Πάντως η ενδεχόμενη αποχώρηση του από το κυβερνητικό σχήμα φαίνεται ότι διευκολύνει τους σχεδιασμούς του Μαξίμου, που θέλει να προσδώσει περισσότερο αριστερό-προοδευτικό προφίλ στην κυβέρνηση, αναζητώντας παράλληλα νέους συμμάχους στο χώρο της κεντροαριτεράς. Θα ικανοποιήσει επίσης τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερή του πτέρυγα  - ιδιαίτερα την ομάδα των «53+», που έχουν εκφρασθεί ανοιχτά κατά της συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛ.

Εχασε τον έλεγχο

Ο Πάνος Καμμένος φαίνεται ότι αδυνατεί να ελέγξει το κόμμα και να επιβάλει ενιαία γραμμή στους βουλευτές, ενώ αντιμετωπίζει κίνδυνο διαρροών και αποχωρήσεων, που θα οδηγήσουν σε διάλυση την Κοινοβουλευτική του Ομάδα - καθώς δεν θα διαθέτει τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό εδρών για να αναγνωρίζεται βάσει του Κανονισμού της Βουλής.

Εξίσου ορατός είναι ο κίνδυνος ουσιαστικής διάλυσης του κόμματος, αν ο κ. Καμμένος θελήσει να επιβάλει  κομματική πειθαρχία στις ψηφοφορίες, ή αποχώρηση μελών των ΑΝ.ΕΛ από την κυβέρνηση.

Αυτοί προφανώς οι λόγοι, σε συνδυασμό με την απουσία βουλευτών και την επικείμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, οδήγησαν τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ στην απόφαση να αναβάλει τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Κεντρόφυγες τάσεις

Εν πάση περιπτώσει η συνεδρίαση δεν θα είχε νόημα, καθώς πέραν του προέδρου του κόμματος θα συμμετείχαν δύο ή τρεις βουλευτές και ελάχιστα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος, που είχαν προσκληθεί.
Δεν θα παρίσταντο για να εκφράσουν τις απόψεις τους οι δύο βουλευτές των ΑΝ. ΕΛ και οι δύο εξωκοινοβουλευτικοί που κατέχουν υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά βρίσκεται εκτός Ελλάδος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης είναι εκτός Αθηνών, ενώ η εξωκοινοβουλευτική υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη είχε γνωστοποιήσει  από χθες ότι δεν θα παρίσταται στην συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός της. Στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή δεν προσήλθε σήμερα ούτε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Κώστας Ζουράρις, γεγονός που προκάλεσε ερωτηματικά.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονταν κάποια δημόσια τοποθέτηση  του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος  μέχρι τώρα έχει τηρήσει σιγήν ιχθύος και δεν έχει αποσαφηνίσει εάν θα ψηφίσει ή όχι τη συμφωνία των Πρεσπών και αν θα ακολουθήσει τη γραμμή Καμμένου σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ Από την κυβέρνηση.

Οσον αφορά τη στάση της κ. Κουντουρά, πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι με βάση τις μέχρι τώρα δηλώσεις της πρέπει να αναμένεται ότι θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία και θα παραμείνει στην κυβέρνηση, ακόμη και κόντρα στις επιλογές Καμμένου.

Χ. ΝΙΑΚΑΣ

Διαβαστε επισης