Πολιτική

«Κλειδώνει» οριστικά το 51% του ΑΔΜΗΕ στο Ελληνικό Δημόσιο


 Υπό την εποπτεία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα βρίσκεται ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) , καθώς σήμερα «κλείδωσε» οριστικά το 51% στο Ελληνικό Δημόσιο, έπειτα απο ψήφιση νομοθετικών ρυθμίσεων στη Βουλή που ολοκλήρωσαν το ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ήταν στο πλαίσιο του σχέδιου νόμου για τους δασικούς χάρτες.

 

Ειδικότερα, με την τροπολογία ρυθμίζονται τα εξής θέματα:

Διευρύνεται η συμμετοχή στον ΑΔΜΗΕ της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, καθώς σε αυτή μεταβιβάζεται το σύνολο των μετοχών της Ενεργειακής Συμμετοχών, που το Ελληνικό Δημόσιο (34%) και το ΤΑΙΠΕΔ (17%) έλαβαν ως μέτοχοι της ΔΕΗ. Η μεταβίβαση αυτή είναι απαραίτητη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η άσκηση του ελέγχου θα διεξάγεται από διαφορετικό φορέα του Δημοσίου, αφενός στη ΔΕΗ, όπου το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπείται από τον Υπουργό Οικονομικών για την άσκηση των μετοχικών του δικαιωμάτων και αφετέρου στον ΑΔΜΗΕ, όπου το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπείται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την άσκηση αντιστοίχως των μετοχικών του δικαιωμάτων και της εποπτείας. Με τον τρόπο αυτό, οι διατάξεις εναρμονίζονται πλήρως με τις σχετικές επιταγές της ενωσιακής νομοθεσίας και συγκεκριμένα με την Οδηγία 2009/72/ΕΚ, που απαιτούν ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός μεταξύ αυτών των δυο φορέων να είναι πλήρης.

Ενισχύονται οι δυνατότητες χρηματοδότησης της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ για την εξαγορά του 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Προκειμένου να εξασφαλίσει την  αναγκαία χρηματοδότηση η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ αποκτά το δικαίωμα να ενεχυριάσει φορολογικές απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου έναντι της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ μέχρι το ποσό που απαιτείται για την εξαγορά των μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Στην περίπτωση που η χρηματοδότηση προέλθει ευθέως από το Ελληνικό Δημόσιο, η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ υποχρεούται να επιστρέψει τις φορολογικές απαιτήσεις. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ να εισφέρει σε είδος τις φορολογικές απαιτήσεις, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, μέχρι το ποσό της αποτίμησης του 25% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ.

Ορίζεται ότι για το σκοπό εισαγωγής στο Χρηματιστήριο της Ενεργειακής Συμμετοχών η τιμή εισαγωγής της μετοχής της θα ισούται με την τιμή που προκύπτει από το ποσό της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Για την τιμή αυτή έχουν υπερψηφίσει ήδη οι μέτοχοί της ΔΕΗ, που αποτελούν και τους μετόχους της Ενεργειακής Συμμετοχών. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή προστασία των μετόχων της ΔΕΗ.

Το 51% του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ κατοχυρώνεται με τη συμμετοχή του ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, ως μέτοχός του με ποσοστό 25% και ως μέτοχος στην Ενεργειακή Συμμετοχών, με ποσοστό 51%. Η Ενεργειακή Συμμετοχών συμμετέχει στον ΑΔΜΗΕ με ποσοστό 51%.

 

Τέλος, αναφορικά με την τροπολογία για τους δασικούς χάρτες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρθυηκε στην ανάγκη μιας κοινής προσπάθειας ώστε να υλοποιηθεί εύρυθμα το έργο των δασικών χαρτών και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν ενστάσεις και αντιρρήσεις, το νομοσχέδιο, που τροποποιεί διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, ώστε να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες, ψηφίστηκε από την πλειοψηφία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν την αρχή του νομοσχεδίου, υπερψήφισαν ωστόσο ορισμένα άρθρα του και τροπολογίες που εντάχθηκαν σε αυτό.

«Η επόμενη μέρα είναι μπροστά στην ελληνική διοίκηση, στην ελληνική Πολιτεία και στο ελληνικό Κοινοβούλιο καθώς απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου που παρά τις αρχικές αντιδράσεις τώρα έχει υποστήριξη από τον πολιτικό κόσμο και το σύνολο των επιστημονικών ιδρυμάτων», ανέφερε στην τελική τοποθέτησή του ο κ. Φάμελλος. Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της ειδικής αγορήτριας του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο είναι προσανατολισμένο στον γεωργικό κόσμο και διευκρίνισε ότι μόνο για την γεωργική χρήση επιτρέπονται οι παρεμβάσεις. Όπως παρατήρησε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος, ο αγροτικός κόσμος περιμένει τις ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες καθυστέρησαν, αλλά τώρα που η δέσμευση της κυβέρνησης για νομοθέτηση του έργου, ξέρουν όλοι σε πιο περιβάλλον κατατίθενται οι αντιρρήσεις και διαμορφώνονται οι δασικοί χάρτες. Όπως ενημέρωσε, εξάλλου, μετά την δημοσίευση του νόμου, θα υπάρξει επαρκής χρόνος πληροφόρησης για όλες τις ρυθμίσεις. Αφού ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι ενσωματώθηκαν προτάσεις των κομμάτων και ακούστηκαν τα προβλήματα, ανακοίνωσε ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέσω της κοινής Διυπουργικής ομάδας έργου, που λειτουργεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε σε μια ισχυρή δράση πληροφόρησης, ήτοι σημαίνει να ενημερώνουμε τον κόσμο ότι οι δασικοί χάρτες αποτελούν βασικό στοιχείο δημοκρατικής λειτουργίας και δίκαιης λειτουργίας της Πολιτείας μας και πρέπει να προχωρήσουμε στην εφαρμογή τους» απηύθυνε πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Στο νομοσχέδιο ψηφίστηκαν οι τροπολογίες για:

- Παράταση έως 30/6/2017 της λήξης της προθεσμίας υποβολής της δηλώσεως της περιουσιακής κατάστασης του 2016

- Την καθιέρωση ως καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η 30η Ιουνίου (αντί για 30 Απριλίου) και άλλες διατάξεις φορολογικού χαρακτήρα.

- Παράταση κατά ένα μήνα της καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα και μείωσης του αριθμού των δόσεων από οκτώ σε έξι

- Παράταση χρηματικών ενταλμάτων για το τρέχον οικονομικό έτος κατά ένα μήνα μετά τη λήξη τους

- Την παροχή της δυνατότητας σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους να καταβάλλουν μόνο ένα μέρος των ετήσιων τελών κυκλοφορίας ανάλογα με το διάστημα που θέλουν να άρουν την ακινησία του οχήματος. Έτσι, για την άρση της ακινησίας του ΙΧ για ένα μήνα θα πρέπει να καταβάλουν τα 2/12 του κόστους των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για 3 μήνες τα 4/12 των τελών, ενώ για το όποιο υπόλοιπο διάστημα τα δωδέκατα που απομένουν συν 2/12.

- Συμπλήρωση συγκεκριμένων διατάξεων του ν.4067/20012 (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός)

- Την αντικατάσταση και συμπλήρωση διατάξεων σχετικά με την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού κ.λπ.

Επίσης με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, ξεκαθαρίζεται ότι για την ένταξη των αγροτών στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το ποσό των επιδοτήσεων που αφορούν το έτος 2016. Η ρύθμιση αυτή, κρίθηκε αναγκαία καθώς χιλιάδες αγρότες αντιμετώπιζαν πρόβλημα αφού, λόγω αναδρομικών επιδοτήσεων που έλαβαν το 2016 για το 2015 και τα προηγούμενα έτη εμφανίζονταν να υπερβαίνουν το όριο το 5.000 ευρώ που απαιτεί η ένταξή τους στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις