Χρηστικά

«Κλειδώνει» η αύξηση του επιδόματος παιδιού – Πότε θα τεθεί σε ισχύ


Με το δημογραφικό να αποτελεί μείζον «αγκάθι» για την ελληνική κοινωνία και η στήριξη των οικογενειών να είναι προαπαιτούμενο για την ανατροπή της δυσμενούς συνθήκης που έχει διαμορφωθεί, η κυβέρνηση προχωράει σε αύξηση του επιδόματος παιδιού. 

Μετά από επεξεργασία όλων των δεδομένων, κυρίως αυτών που αφορούν τον δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα έχει η αύξηση του επιδόματος παιδιού, η κυβέρνηση φέρεται να αποφάσισε τη λήψη αυτού του μέτρου. Η αύξηση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2025 και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το επικρατέστερο σενάριο, με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, προβλέπει αύξηση του επιδόματος παιδιού από το 2025, με άνοδο κατά 20% στα υφιστάμενα ποσά. Αυτό σημαίνει ότι οι μηνιαίες παροχές θα κυμανθούν από 34 ευρώ έως 168 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Το επίδομα παιδιού ανέρχεται σήμερα για το πρώτο και δεύτερο παιδί το επίδομα είναι: 70 ευρώ, 42 ευρώ, 28 ευρώ και για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί: 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα. Το επίδομα χορηγείται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω από 1.5 εκ. παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1.050.000.000 ευρώ. Καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.

Για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, κατ’ έτος, μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ ή του ΟΠΕΚΑ στην ειδική πλατφόρμα, από τον υπόχρεο υποβολής της αίτησης φορολογίας εισοδήματος ή τη σύζυγο του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του taxisnet.
Τα πεδία της αίτησης Α21 προσυμπληρώνονται, αντλώντας στοιχεία από τον ΑΜΚΑ. Κατά το στάδιο της υποβολής – μέσω on line διασύνδεσης της ΗΔΙΚΑ με την ΑΑΔΕ – προσυμπληρώνονται στην αίτηση τα ετήσια εισοδήματα των μελών της οικογενείας που συμμετέχουν στο Α21. 

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού είναι:

  • Έλληνες πολίτες,
  • ομογενείς αλλοδαποί οι οποίοι διαθέτουν δελτίο ομογενούς,
  • πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ,
  • πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και ελβετοί πολίτες,
  • αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς Προσφύγων, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης το 1967 για το Καθεστώς Προσφύγων,
  • ανιθαγενείς των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών,
  • •    δικαιούχοι του ανθρωπιστικού καθεστώτος,
  • •    πολίτες άλλων κρατών.
Διαβαστε επισης