Πολιτική

«Κίτρινη κάρτα» των Βρυξελλών στην Αθήνα για τα προαπαιτούμενα


Η ΕΕ «χτυπάει» καμπανάκι για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Στο Eurogroup της Δευτέρας θα συζητηθεί η πορεία του ελληνικού προγράμματος

 Καθυστερήσεις στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, απουσία συγκεκριμένου πλάνου και έλλειψη συντονισμού που δυσχεραίνει τις όποιες επιχειρούμενες δράσεις για την περαίωση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τους Θεσμούς και κυρίως τις Βρυξέλλες, που προειδοποιούν την Αθήνα ότι πρέπει να «τρέξει» για την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η δεύτερη υποδόση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στις Βρυξέλλες υπάρχει δυσαρέσκεια για τη νωχελικότητα που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, που είναι άρρηκτα συνυφασμένες  με την υποδόση των 2,8 δισ.ευρώ. Τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ, διαμηνύουν σε όλους του τόνους προς την ελληνική κυβέρνηση, ότι πρέπει εντός του Αυγούστου να έχουν «κλείσει» όλα τα επίμαχα θέματα, που αφορούν τα προαπαιτούμενα για την δεύτερη υποδόση, αλλά και να έχουν μπει σε τροχιά σύγκλισης ζητήματα που σχετίζονται με την δεύτερη αξιολόγηση.

Επί της ουσίας η ΕΕ «χτυπάει» καμπανάκι στην ελληνική κυβέρνηση, που σύμφωνα με πληροφορίες «αποτυπώθηκε» και μέσω σημειώματος που εστάλη στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπου καταγράφονται τα… παράπονα και οι παρατηρήσεις των ευρωπαίων. 

Η υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος θα τεθεί επί τάπητος και στο επερχόμενο Eurogroup της Δευτέρας, όπου ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να αναλύσει στους ευρωπαίους ομολόγους του, την πορεία εφαρμογής ψηφισθέντων μέτρων και μεταρρυθμίσεων.

Αυτό που αποτελεί γεγονός, είναι πως έχουν προκληθεί ήδη ισχυρές τριβές και διαφωνίες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα, για μια σειρά από ζητήματα. Οι αλλαγές στις διοικήσεις των Τραπεζών, η σύσταση και λειτουργία του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων και οι δράσεις αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ, αποτελούν «πεδία» διαφωνιών και αντιπαράθεσης. Επίσημα οι Βρυξέλλες αποφεύγουν να μιλήσουν για αισθητές διαφωνίες με την ελληνική πλευρά, κάνοντας λόγο για « ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της μεθόδου εργασίας με τις ελληνικές αρχές». Σε παρασκηνιακό επίπεδο όμως, φαίνεται ότι επιτείνουν την πίεσή τους προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ως συνήθως δεν έχει σύμμαχο τον χρόνο και οφείλει να δρομολογήσει τάχιστα σημαντικές δράσεις και ενέργειες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις