Διεθνή

Κιργιστάν: Πάνω από 30 συλλήψεις για "απόπειρα πραξικοπήματος"


Πάνω από τριάντα άνθρωποι, που κατηγορούνται ότι ήθελαν "να οργανώσουν ταραχές και πραξικόπημα" στο Κιργιστάν, συνελήφθησαν, ανακοίνωσε σήμερα η GKNB, η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας.

"Η κρατική επιτροπή εθνικής ασφάλειας της Δημοκρατίας του Κιργιστάν (...) διέλυσε τις παράνομες δραστηριότητες ομάδας προσώπων που έκαναν μυστικά προετοιμασίες για να οργανώσουν ταραχές στη χώρα προκειμένου να καταλάβουν την εξουσία δια της βίας", αναφέρεται σε ανακοίνωση των μυστικών υπηρεσιών, στην οποία διευκρινίζεται ότι οι "πάνω από 30 άνθρωποι, που συνελήφθησαν τη Δευτέρα, ομολόγησαν".

Η επικεφαλής του πολιτικού κόμματος "Ελντίκ Κενές" (Λαϊκό Συμβούλιο), που δεν εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, κατηγορείται από την GKNB ότι είναι ο εγκέφαλος της ομάδας αυτής άνω των 100 ανθρώπων και ότι διοργάνωσε "μυστικές συναντήσεις για να συζητηθούν σχέδια για την κατάληψη της εξουσίας δια της βίας".

Η GKNB βεβαιώνει ότι η ομάδα που κατηγορείται θα "λάμβανε προσεχώς χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό".

Χθες, Δευτέρα, βίντεο που δημοσιεύτηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειχναν ένοπλους άνδρες να συλλαμβάνουν ανθρώπους. Το βράδυ, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Kabar επιβεβαίωσε ότι η GKNB έκανε συλλήψεις, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το Κιργιστάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία, σύμμαχος της Ρωσίας και σε προσέγγιση με την Κίνα, έχει αντιμετωπίσει πολλές πολιτικές κρίσεις με τρεις εξεγέρσεις (2005, 2010, 2020) μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991.

Οι συλλήψεις αυτές γίνονται μόλις μερικές μέρες μετά την επίσκεψη στο Κιργιστάν του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά την οποία ο πρόεδρος Σαντίρ Τζαπάροφ βεβαίωσε ότι είναι "έτοιμος να συνεργαστεί χέρι-χέρι με την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Αν και η χώρα αυτή χαίρει για καιρό σχετικού πλουραλισμού στα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική, σε μια περιοχή στην οποία η ελευθερία της έκφρασης παραμένει περιορισμένη, μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν αύξηση των πιέσεων έναντι των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών.

Στα τέλη Μαΐου, ο επικεφαλής του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο και πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, ο εθνικιστής Ανταχάν Μαντουμάροφ διώχθηκε για "ταραχές", "κατάληψη της εξουσίας δια της βίας" και "κατάχρηση εξουσίας". Ωστόσο ούτε ο εισαγγελέας ούτε το κοινοβούλιο διευκρίνισαν σε τι αναφέρονται οι κατηγορίες αυτές.

Ωστόσο ο Μαντουμάροφ είναι μια από τις βασικές επικριτικές φωνές που αντιτίθεται σε μεθοριακή συμφωνία με το γειτονικό Ουζμπεκιστάν, με την οποία αμφισβητείται κυρίως η χρήση ενός ταμιευτήρα νερού που συνιστά κρίσιμης σημασίας πόρο σε αυτή την αγροτική περιοχή που μαστίζεται από ξηρασία.

Διαβαστε επισης