Οικονομία

Κίνητρα για επενδύσεις σε υψηλή τεχνολογία και καινοτομία


Ενώ η προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων παραμένει βασική προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο επιχειρεί τώρα να ανεβάσει τον πήχυ.

Εκτιμώντας ότι η εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες και μπορεί να επιταχυνθεί σε βάθος χρόνου, επιδιώκει μία “ποιοτική πρόοδο” με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία: Σχεδιάζει ένα πλέγμα κινήτρων και βασικούς άξονες πολιτικής για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Τα κίνητρα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αμεσες επιδοτήσεις στις επενδυτικές δαπάνες
  • Φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις και αυξημένες αποσβέσεις
  • Ποικίλες διευκολύνσεις για την υλοποίηση των  επενδυτικών σχεδίων.
  • Διευκολύνσεις για συμμετοχή σε προγράμματα, σε προμήθειες  και σε αναθέσεις έργων του δημόσιου τομέα

 Δεν θα είναι όμως μόνον οικονομικά. Γιατί, όπως έχει διαπιστωθεί σε πολλές επαφές με υποψήφιους επενδυτές, το βασικό αντικίνητρο δεν είναι οι φορολογικοί συντελεστές, ούτε οι αμοιβές εργασίας και οι ασφαλιστικές εισφορές. Μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν το πολύπλοκο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο για τις επενδύσεις, που σε συνδυασμό με τη δυσκινησία και τις γραφειοκρατικές πρακτικές της δημόσιας διοίκησης, καθιστά εξαρχής αβέβαιο αν και πότε θα μπορέσει να υλοποιηθεί ένα εγκεκριμένο επενδυτικό project.

 Μητσοτάκης: Δεν πάσχουμε από ιδέες

Το θέμα έχει συζητηθεί σε πολλές κυβερνητικές συσκέψεις, όπου ο πρωθυπουργός  Κ. Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι “δεν πάσχουμε από ιδέες πολιτικής για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά από αδυναμίες στην υλοποίηση τους”

 Με εντολή και παρότρυνση του πρωθυπουργού, στελέχη του οικονομικού επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου και συναρμόδιοι υπουργοί έχουν αναλάβει να καταστρώσουν ένα σχέδιο κυβερνητικών παρεμβάσεων-πρωτοβουλιών, συνδυαζόμενο με θέσπιση κινήτρων για επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία και στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών.

Το σχέδιο δεν θα αφορά πρωτίστως τα μεγάλα projects που μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς των “στρατηγικών επενδύσεων”, αλλά θα αποβλέπει στην προσέλκυση και την ταχεία υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων μικρότερης κλίμακας.

Οχι "όλα ή τίποτα"

"Θέλουμε βέβαια τις “στρατηγικές επενδύσεις” και προσπαθούμε να τις φέρουμε, αλλά ας δούμε πρώτα το άμεσα εφικτό”, λένε κυβερνητικοί παράγοντες που έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στην εκπόνηση του σχεδίου.

Οπως επισημαίνουν, το κυνήγι των μεγάλων επενδύσεων είναι κάτι σαν “όλα ή τίποτα”. Ωσπου να πεισθούν διεθνείς επενδυτές να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Microsoft, της Google και της Amazon Web Services που δημιουργούν κολοσσιαία data centers στην Ελλάδα, πρέπει – και μπορούμε – να προσελκύσουμε μικρότερες ξένες επιχειρήσεις hitech.

Υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης  τονίζουν ότι ο βαθμός επιτυχίας του υπό κατάρτιση κυβερνητικού σχεδίου δεν θα εξαρτηθεί από το ύψος των ξένων κεφαλαίων που θα επενδυθούν στον τομέα υψηλής τεχνολογίας. Το σημαντικότερο είναι κατά πόσο οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση συνθηκών και περιβάλλοντος που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων και την ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας.

 Γι αυτό, ένα από τα κίνητρα που συζητούνται είναι η διευκόλυνση συνεργασιών και η διασύνδεση ελληνικών ΑΕΙ, ερευνητικών κέντρων και νεοφυών επιχειρήσεων με τις ξένες εταιρείες που θα επενδύσουν στην Ελλάδα.

Διαβαστε επισης