Πολιτική

Κινητικότητα για ΔΕΣΦΑ - Πιέζει η Κομισιόν


Την εντατικοποίηση των προσπαθειών για ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ επιθυμεί η Κομισιόν, όπως αποτυπώθηκε και από την σημερινή παρουσία στην Αθήνα του Επιτρόπου Ενέργειας και Δράσης για το κλίμα, κ. Αρίας Κανιέτε. Όπως ο ίδιος τόνισε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ συμπλήρωσε πως η Κομισιόν συνεχίζει να θεωρεί πως το 66% πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί.

Στο επίκεντρο άλλωστε της συνάντησης που είχε με τον Έλληνα Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη τέθηκαν επί τάπητος όλες οι εν εξελίξει αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού και οι κινήσεις της Αθήνας.

Ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις άμεσες προτεραιότητες της χώρας, με κορυφαία την ανάδειξη της Ελλάδας σε πύλη εισόδου για νέες πηγές φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο στόχος αυτός εξυπηρετείται από τη δημιουργία ενός εμπορικού κόμβου φυσικού αερίου, μέσω των διασυνδέσεων που υλοποιούνται, όπως, οι αγωγοί TAP και IGB, αλλά και σημείων εισαγωγής, όπως, ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, που ανήκει στο ΔΕΣΦΑ και το σχεδιαζόμενο πλωτό τέρμιναλ LNG της Αλεξανδρούπολης. Η διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της περιοχής ενισχύεται και από το σχεδιαζόμενο αγωγό EastMed.

Σε ερώτηση για τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι τόσο για το ΔΕΣΦΑ όσο και για τα θέματα που αφορούν τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) υπάρχει περιθώριο απόλυτης σύγκλισης.

"Δεν θεωρώ ότι τα ενεργειακά θέματα θα αποτελέσουν εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης", πρόσθεσε. "Οι στόχοι για τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% έχουν συμφωνηθεί και είναι δεδομένοι. Η μετάβαση περιλαμβάνει πολλά εργαλεία και τα ΝΟΜΕ είναι ένα από αυτά. Είναι πρόωρο να συζητούμε ότι δεν δουλεύει το σύστημα καθώς το μερίδιο της ΔΕΗ έχει μειωθεί στο 87%, υπάρχει εντατικοποίηση του ανταγωνισμού, κάτι που είναι εμφανές καθώς πέφτουν οι τιμές, και θεωρούμε ότι ο στόχος για το 2017 και το 2018 θα επιτευχθεί". Ο υπουργός απέρριψε επίσης ως υπερβολικές τις καταστροφολογικές προβλέψεις για κατάρρευση της ΔΕΗ , τονίζοντας ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει ασφαλής και ισχυρός παίκτης καθώς και ότι όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, η χρηματοδότηση και η χρηματοπιστωτική θέση της επιχείρησης είναι ασφαλείς.

Ο Επίτροπος Κανιέτε είχε όμως και συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα κατά την οποία αναγνωρίστηκε ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Συζητήθηκε η εκμετάλλευση και ανάπτυξη των πλεονεκτημάτων της χώρας, με προεξάρχουσα τη στρατηγική γεωγραφική της θέση, με επενδύσεις και ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών. Σε αυτή την κατεύθυνση εκφράστηκε η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης και στην αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.