Πολιτική

Κινήσεις Μητσοτάκη για να βγάλει την κυβέρνηση από τη “λάσπη”


  "Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε όπως το είχαμε σχεδιάσει" , είπε ο πρωθυπουργός στη Δαδιά του Εβρου, αναφερόμενος στη μεγάλη καταστροφή από τη φωτιά στην περιοχή. Δεν θα μπορούσε να πει το ίδιο για τη διαχείριση των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία. Οχι γιατί εκεί η κυβέρνηση και  ο κρατικός μηχανισμός επέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα, αλλά επειδή... δεν είχαν σχεδιάσει τίποτε.

Με την κατάσταση στη Θεσσαλία να εξελίσσεται σε ανθρωπιστική κρίση με πολλές διαστάσεις - οικιστική, επισιτιστική, υγειονομική - και με ανυπολόγιστες οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις, ο πρωθυπουργός αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να επανεκτιμήσει την αποτελεσματικότητα του πολυσυζητημένου “επιτελικού κράτους” και να επαναξιολογήσει τις επιδόσεις και την επάρκεια των υπουργών του.
 Αρχίζει λοιπόν να ωριμάζει η ιδέα αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, που μπορεί να πάρουν τη μορφή ανασχηματισμού, ή να γίνουν σταδιακά με σποραδικές κινήσεις αντικατάστασης ενός υπουργού κάθε φορά. Ο Κ. Μητσοτάκης προτιμά τη δεύτερη λύση και οι υπουργοί να αποχωρούν “παραιτούμενοι”, αναλαμβάνοντας την ευθύνη αποτυχιών ή εσφαλμένων κινήσεων.

Ανασχηματισμός ή σταδιακές αλλαγές

Τον δρόμο του Νότη Μηταράκη και του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες τουλάχιστον δύο υπουργοί και τρεις υφυπουργού, που φέρονται ήδη ως... “μελλοθάνατοι”.

Κάποιες αλλαγές αναμένονται και στον στενό πυρήνα των υπουργών και υφυπουργών που συγκροτούν το “κλειστό” επιτελείο του πρωθυπουργού και προϊστανται του “επιτελικού κράτους”,

Τις τελευταίες μέρες εντείνεται η φημολογία για σχεδιαζόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο μετρά ήδη δύο αποχωρήσεις πριν ακόμη συμπληρωθούν τρεις μήνες από τις εκλογές. Πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι ανεξάρτητα από τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και την μάλλον αρνητική προς τα έξω εικόνα της κυβέρνησης, ούτε ο πρωθυπουργός μπορεί να είναι ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της.

 Είναι βέβαια υποχρεωμένος να εκφράζει κάθε τόσο την ικανοποίηση του για την αποτελεσματικότητα της. Διαπιστώνει όμως δυσλειτουργίες, ολιγωρίες και έλλειψη συντονισμού, που προστίθενται στις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού.

Το αναγκαίο "σοκ"

Ακόμη και βουλευτές της ΝΔ αναγνωρίζουν ότι τα μέχρι τώρα “πεπραγμένα” της κυβέρνησης δεν επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί μετά την μεγάλη εκλογική νίκη του Ιουνίου. Υπάρχει βέβαια το “ελαφρυντικό” ότι κλήθηκε να χειριστεί πρωτοφανείς καταστάσεις και προβλήματα τεράστιας  έκτασης. Πρώτα ήταν οι μεγάλες πυρκαγές του καλοκαιριού και πριν ακόμη σβήσει η φωτιά στο Εβρο, ήρθαν οι καταστροφικές πλημμύρες.

Ο ανασχηματισμός μπορεί να είναι το “σοκ” που χρειάζεται το κυβερνητικό σχήμα για να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα, την ώρα που μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας βρίσκονται ενώπιον μεγάλων προβλημάτων και η λαϊκή δυσφορία αρχίζει να διογκώνεται.

 

Διαβαστε επισης