Τις πόρτες τους στον πολιτισμό άνοιξαν οι φυλακές της Τίρυνθας φιλοξενώντας στους κήπους τους τρεις κινηματογραφικές βραδιές με προβολές ταινιών, συζητήσεις και μαθήματα.
Η αυλαία των εκδηλώσεων, στις οποίες είναι δυνατή η παρουσία του κοινού κατόπιν πρόσκλησης, άνοιξε την 1η Σεπτεμβρίου, με την προβολή της βραβευμένης ταινίας μικρού μήκους «Fiori».
«Το "Fiori" μιλάει για τους αόρατους των σύγχρονων κοινωνιών, για όσους ανθρώπους περνάνε απαρατήρητοι σε μια σύγχρονη ζωή που τρέχει με εξωφρενικούς ρυθμούς» είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δημιουργός της ταινίας Κρίστιαν Ξυπολιάς.
Γεννημένος ο ίδιος στο Τορίνο, ο Κρίστιαν Ξυπολιάς γύρισε την ταινία του στα προάστια της ιταλικής πόλης για να κερδίσει στη συνέχεια διακρίσεις ανά τον κόσμο με πλέον πρόσφατη τις ιταλικές «χρυσές σφαίρες» (Globo d' Oro) όπου είναι φιναλίστ στη φετινή διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Ρώμη.
Ο Κρίστιαν Ξυπολιάς μίλησε για το έργο του μετά την προβολή της ταινίας ενώ ακολούθησε συζήτηση με τους παραβρισκόμενους. Ο σκηνοθέτης παρουσίασε τα στάδια ανάπτυξης μιας ταινίας, αρχής γενομένης από τη συγγραφή του σεναρίου. «Συμμετέχω με μεγάλη χαρά στις κινηματογραφικές βραδιές της Τύρινθας» είπε
«Πιστεύω ότι τέτοιες εκδηλώσεις μάς βοηθούν να γνωρίσουμε τον κόσμο των φυλακών και βέβαια το ζητούμενο δεν είναι άλλο από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού των φυλακών. Ελπίζω αυτή η πρωτοβουλία να συνεχιστεί μέσα στο χρόνο και να δημιουργήσει έναν σταθερό δεσμό των κρατουμένων με τον κινηματογράφο» προσθέτει ο ίδιος.
Τη δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων (Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στις 8:30 το βράδυ), μια ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα παρουσιάσουν το μάθημα κινηματογράφου που έχουν ήδη παρουσιάσει με εξαιρετική επιτυχία στις φυλακές Ναυπλίου και Τρίπολης.
Θα παρουσιαστεί ακόμη η μικρού μήκους ταινία «Το χρέος» που δημιούργησαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ και του 1ου ΕΚ Αργους, ενώ ο κύκλος των εκδηλώσεων θα κλείσει την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου με την προβολή αποσπασμάτων από γνωστές ταινίες, τραγούδια που ακούστηκαν σε ταινίες και θα ερμηνεύσουν οι Αθηνά Δημητρακοπούλου και Ιλια Κοντού, αλλά και την προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Ο κούκος» του Νίκου Βουτενιώτη.
Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν η διεύθυνση των φυλακών σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού - Περιβάλλοντος - Αθλητισμού - Τουρισμού του Δήμου Ναυπλιέων. Η ψυχή των εκδηλώσεων, ωστόσο, με ανάλογη δραστηριότητα τόσο στις φυλακές της Τρίπολης όσο και το Κορυδαλλού, είναι η Άλκηστις Κοντογιάννη, Ομότιμη Καθηγήτρια Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση.
«Εγώ διδάσκω το πάθος. Τί θα πει αυτό; Ο,τι κάνεις να το κάνεις με όρεξη, κέφι και δύναμη. Δυναμική Παιδαγωγική. Είχα ξεκινήσει χρόνια πριν, το 2014 να πηγαίνω στην Τίρυνθα και να κάνω μαθήματα ελληνικής γλώσσας με τραγούδια ρεμπέτικα ή νησιώτικα ή τραγούδια που αρέσουν» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Από το 2014 ακολούθησαν πολλές δράσεις σε σωφρονιστικά καταστήματα της Πελοποννήσου αλλά και του Κορυδαλλού. «"Εσείς ερχόσαστε εδώ κάθε μέρα, σαν να μας αγαπάτε, εμείς τώρα, μετά από όσα κάνατε εσείς για μας, μπορούμε να βγούμε έξω και να κάνουμε τα ίδια;" μου είχε πει ένας έγκλειστος. Σε κάθε έναν από αυτούς τους ανθρώπους βλέπω το καλό του πρόσωπο και τίποτε άλλο. Είναι ένα παιδί, που θέλει να γίνει ένας άλλος. Εγώ δεν βλέπω αυτό που έκανε, που δυστυχώς δεν μπορεί να διαγραφεί από την συνείδησή του και συνήθως υποφέρει μια ζωή ο ίδιος. Εγώ βλέπω αυτό που θα μπορούσε να είχε γίνει αυτός, αν είχε βρεθεί αλλού, αν είχε εκπαιδευτεί» συμπληρώνει.
«Προσπαθώ να δημιουργήσω κίνητρα για να θέλει κι άλλο κι άλλο. Ίσως μπορέσει να δει αλλιώς τη ζωή και τον κόσμο, ίσως να δελεαστεί από κάποιο μάθημα, ίσως να θαυμάσει κάποιον από τους καλούς εμψυχωτές που έρχονται στο πρόγραμμα και θελήσει να του μοιάσει. Γιατί καθένας έχει ανάγκη από πρότυπα, ειδικά αν έχει γεννηθεί σε ένα υποβιβασμένο περιβάλλον» λέει ακόμη.
Η Άλκηστις Κοντογιάννη «τρέχει» συγχρόνως ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στις φυλακές της Τρίπολης, το οποίο ολοκληρώνεται στις 9 Σεπτεμβρίου, με θέμα την ποίηση.
«Τί μπορεί να σου δώσει μεγαλύτερη χαρά, από έναν άνθρωπο που γράφει και γράφει και είναι κάτι που το κάνει για πρώτη φορά, το ανακαλύπτει και χαίρεται η ψυχή του με αυτό που πέτυχε ή λύνεται σε δάκρυα;» σημειώνει.
Οι εκδηλώσεις στις φυλακές της Τίρυνθας είναι κλειστές και λειτουργούν με προσκλήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν σχετικά μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης prison.edu2022@gmail.com