Πολιτική

Κίνημα Αλλαγής: H κυβέρνηση δημιουργεί απαράδεκτα τετελεσμένα εις βάρος των εργαζομένων


Πακέτο προτάσεων για τα ζητήματα της αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και των επιπτώσεων στην οικονομία από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής. Μάλιστα από το ΚΙΝ.ΑΛ καταδικάζει την ρύθμιση που προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα εργασιακά και προβλέπει μειώσεις μισθών κατά 50% σε επιχειρήσεις για ένα 6μηνο.

Χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Παναγιώτης Βλάχος, επισήμανε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως «η κυβέρνηση δημιουργεί απαράδεκτα τετελεσμένα εις βάρος των εργαζομένων με το άρθρο 9 της ΠΝΠ που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να παρέχουν μισούς μισθούς στους εργαζομένους τους για τους επόμενους 6 μήνες». Επισήμανε πως  «είναι άλλο να παίρνεις μέτρα ανά βδομάδα ή ανά μήνα και άλλο για τους επόμενους έξι μήνες και μάλιστα χωρίς διάλογο». Μάλιστα  άσκησε κριτική για τη μη παροχή του επιδόματος των 800 ευρώ και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, αναρωτώμενος «πώς είναι δυνατόν ένας νέος μηχανικός, δικηγόρος ή λογιστής, που δεν έχει πολλά έσοδα, να βγάλει το μήνα; Η οικονομία είναι αλυσίδα και δεν πρέπει κάποιοι κρίκοι να αφήνονται έξω, αλλιώς δημιουργούνται νέες ανισότητες».

Παράλληλα ο αρμόδιος του τομέα ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πόντας σημειώνει πως «αποτελεί επιτακτική ανάγκη η κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Οικονομίας, οι βασικές αρχές του οποίου θα πρέπει να δομηθούν και να περιγραφούν τώρα, ώστε να συμπληρωθούν με τα επιπλέον στοιχεία που θα προκύψουν από τις ευρύτερες συνθήκες και τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων. Έχουμε άμεση ανάγκη ένα τέτοιο σχέδιο πυλώνων από την επόμενη ημέρα του «Αρμαγεδώνα» της πανδημίας, ώστε να μην χάσουμε ούτε μία ημέρα στην προσπάθειά μας για την Ανασυγκρότηση της Οικονομίας, για την διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών, για την λειτουργία της μέριμνας της κρατικής αρωγής ως προς την Ελληνική Οικογένεια, για την διάσωση των κεκτημένων της τελευταίας δύσκολης δεκαετίας για την ελληνική κοινωνία και για την δημιουργία διαδικασιών γρήγορης αφομοίωσης των νέων δεδομένων που δημιουργεί η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού, ώστε να δομήσουμε στέρεα θεμέλια για την επιβίωση καταρχάς της Ελληνικής Οικονομίας και εν συνεχεία για την ανάπτυξη της».

Για το δημόσιο σύστημα υγείας

Επίσης οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ  Βασίλης Κεγκέρολγου και  Ανδρέας Πουλάς, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσαν στην Βουλή τις προτάσεις του κινήματος για την δημόσια υγείας. Επισήμαναν την ανάγκη για «ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που αποτελεί θεσμό ζωτικής σημασίας  για τη χώρα μας, με στελέχωση και προμήθεια του αναγκαίου ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού». Μεταξύ άλλων άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για «την έλλειψη οδικού χάρτη εκ μέρους της κυβέρνησης και κυρίως για την εξειδίκευση, συμπλήρωση και υλοποίηση των μέτρων που λαμβάνονται και για την παροχή άμεσων λύσεων σε ειδικότερα ζητήματα, που άπτονται της προστασίας τόσο του γενικότερου πληθυσμού όσο και ειδικά, των υγειονομικών».

Μεταξύ άλλων τόνισαν την «αναγκαιότητα διενέργειας των περισσότερων δυνατών τεστ στον πληθυσμό για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού, όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ», επίσης «την ανάγκη αύξησης των κέντρων ανάλυσης από μόλις τέσσερα που είναι με την  συνδρομή των πανεπιστημιακών σχολών που διεξάγουν έρευνα καθώς και άλλων ερευνητικών κέντρων της χώρας». Παράλληλα εστίασαν στην «αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας που καταγγέλλεται ως προς την τιμολόγηση των τεστ και την ανάγκη αποζημίωσης των τέστ με βάση το τιμολόγιο του ΕΟΠΥΥ» καταγγέλλοντας «το γεγονός ότι ενώ οι ιδιωτικές κλινικές κρατούνται εκτός της μάχης του κορωνοϊού, στην πρόσφατη υπογραφή σύμβασης για την μίσθωση κλινών ΜΕΘ αυξάνεται 100% η ημερήσια αποζημίωση από 800 ευρώ στα 1600 ευρώ». Θυμίζουν τέλος την πρόταση για «το άνοιγμα των 150 κλειστών κλινών ΜΕΘ σε σύνολο 750, που διαθέτει το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο είχε θέσει το Κίνημα Αλλαγής ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019».