Πολιτική

Κινεζική επέλαση στην Ευρώπη μέσω εξαγορών


Οι ειδήσεις για εξαγορές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων διαδέχονται η μία την άλλη . Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι , ιδιοκτήτη από την Κίνα αποκτά και το αεροδρόμιο Χαν της Φρανκφούρτης.Η Shanghai Yiqian Trading Company από τη Σαγκάη θέλει το γερμανικό αεροδρόμιο προκειμένου να αυξήσει τις εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων, κυρίως τροφίμων προς την Κίνα.

Η τοπική κυβέρνηση πούλησε το μερίδιό της (82,5%) έναντι ενός «χαμηλού διψήφιου αριθμού» εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο πλειοδοτικού διαγωνισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου είχε εξαγοράσει το αεροδρόμιο Φρανκφούρτης-Χάαν από την Fraport το 2009 έναντι του συμβολικού ποσού του ενός ευρώ.

Η αγορά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο απόκτησης κρίσιμων μεταφορικών κόμβων στην Ευρώπη, που πραγματοποιεί η Κίνα και στο οποίο περιλαμβάνεται επίσης η απόκτηση του λιμανιού του Πειραιά από την Cosco Shipping Corporation και του διεθνούς αεροδρομίου της Αλβανίας από την China Everbright Group.

Και εκτός απο τις μεταφορές κινεζικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για τον αθλητισμό. Για παράδειγμα με τίμημα συνολικά 610 εκατ. ευρώ, η αλυσίδα ηλεκτρικών Suning Commerce Group αποκτά σχεδόν 70% του ιταλικού συλλόγου ΙΝΤΕΡ. Θα δώσει άμεσα περίπου 280 εκατ. ευρώ, ενώ αναλαμβάνει χρέος 230 εκατ. και δάνειο από τον Τοχίρ 100 εκατ. ευρώ. Έτσι, η διοικητική έδρα των Νερατζούρι περνάει τώρα στην Κίνα από την Ινδονησία από όπου προέρχεται ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, δισεκατομμυριούχος Έρικ Τοχίρ, που θα διατηρεί, πλέον, μειοψηφικό πακέτο.

Πριν λίγους μήνες, η κινεζική Anbang  κατέθεσε προσφορά -μαμούθ 14 δισ. δολαρίων, για την αλυσίδα ξενοδοχείων Starwood.Λίγο αργότερα όμως  απέσυρε την προσφορά, επικαλούμενη «διάφορους προβληματισμούς.»

Στις αρχές του χρόνου ότι η Krauss-Maffei-Wegmann πουλήθηκε στον κινεζικό χημικό όμιλο Chem China για 925 εκατ. ευρώ. Η Krauss Maffei ανήκει στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου στην κατασκευή και επεξεργασία ελαστικών και πλαστικού. Από τους 4.500 εργαζόμενους, οι 2.800 απασχολούνται στη Γερμανία.

Ο τζίρος της εταιρείας το 2014 έφθασε τα 1,1 δισ. ευρώ και πέρυσι πρέπει να αυξήθηκε κατά 10%. Η εταιρεία έχει τις ίδιες ρίζες με την εταιρεία εξοπλιστικών Krauss Maffei Wegmann, ωστόσο οι δυο εταιρείες δουλεύουν εντελώς ανεξάρτητα.

Η ChemChina είναι η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στην Κίνα με 140.000 εργαζόμενους και τζίρο περίπου 37 δισ. ευρώ. Τελευταία συμμετείχε στην ιταλική επιχείρηση κατασκευής ελαστικών Pirelli.Επίσης δεν θα πρέπει να αγνοηθει και η εξαγορά ήταν της εταιρείας τσιμέντου Putzmeister από την εταιρεία Sany καθώς και το ενδιαφέρον που έχει δείξει η κινεζική πολυεθνική Μίντεα να αγοράσει τη γερμανική βιομηχανία κατασκευής ρομπότ Κούκα.

Πηγή:premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις