Οικονομία

Πιστωτική ασφυξία, έρχεται «βροχή» λουκέτων


Μόνο μία στις 20 επιχειρήσεις έχει ενταχθεί στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα!

Με ασφυξία απειλούνται χιλιάδες επιχειρήσεις, που ενώ δίνουν αγώνα επιβίωσης μετά το lochdown είναι αποκλεισμένες από τα προγράμματα χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους μέσω των τραπεζών.  

Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του πρόεδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, ότι λιγότερο από το 5% των επιχειρήσεων (δηλαδή μία στις 20) έχει μέχρι στιγμής ενταχθεί σε κάποιο από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΤΕΠΙΧ ΙΙ κλπ). 

Ο Γ. Χατζηθεδοσίου, επανέλαβε ότι αν δεν βρεθεί τρόπος άρσης του αποκλεισμού των επιχειρήσεων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τότε πολύ σύντομα θα έχουμε «βροχή λουκέτων» και εκτίναξη της ανεργίας. Η πρόταση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι να δοθούν κεφάλαια κίνησης σε όλες τις επιχειρήσεις απευθείας από την ΑΑΔΕ (σ.σ. στα πρότυπα της επιστρεπτέας προκαταβολής).

Όσον αφορά το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, που παρέχει κρατική επιδότηση επιτοκίου για δύο χρόνια για δάνεια έως 500.000 ευρώ και απευθύνεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς υποβλήθηκε τεράστιος αριθμός αιτήσεων, αλλά οι εγκρίσεις και εκταμιεύσεις γίνονται με αργούς ρυθμούς και δεν φθάνουν στην αγορά. Ειδικότερα, έχουν κατατεθεί σχεδόν 100.000 αιτήσεις, ενώ έχουν εγκριθεί μόλις 2.500 δάνεια!

Μεγάλη πτώση τζίρου στο κέντρο της Αθήνας 

Σε ό,τι αφορά την κίνηση στην αγορά εν μέσω κορονοϊού, φαίνεται, όπως επισήμανε ο Γ. Χατζηθεοδοσίου, ότι οι καταναλωτές προτιμούν τις τοπικές αγορές και επιλέγουν πιο δύσκολα το κέντρο της Αθήνας, λόγω και του φόβου της μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, η πτώση του τζίρου στο κέντρο ανέρχεται σε περίπου 40%, ενώ στους περιφερειακούς δήμους περιορίζεται στο 20%.

Στην ίδια συνέντευξη ο  πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών  αναφέρθηκε και στην εν εξελίξει ψηφιοποίηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Για το ηλεκτρονικό εμπόριο σημείωσε ότι, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε το επιμελητήριο και θα παρουσιαστεί σύντομα, στην εποχή του κορονοϊού οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου αυξήθηκαν κατά 200%, ενώ ένα μέρος των καταναλωτών συνεχίζουν τις online αγορές. Θετική χαρακτήρισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, και την ψηφιοποίηση στο δημόσιο, εκτιμώντας ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του επιχειρείν.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις