Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: «Βγήκαν μαχαίρια» στη μάχη για την ηγεσία


Μπορεί η επίσημη γραμμή στο ΚΙΝΑΛ να είναι ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς» για τις εσωκομματικές εκλογές που θα γίνουν καλώς εχόντων στα τέλη του 2021, ωστόσο το ζήτημα μάλλον είναι ήδη στο τραπέζι με το δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω πολιτικής φθοράς, αναζητά την ευκαιρία για να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, ώστε με τον σχεδιασμό των διπλών εκλογών να κάψει την απλή αναλογική.

Αυτές οι εκτιμήσεις έχουν πυροδοτήσει από πολύ νωρίς την άτυπη έναρξη ενός προεκλογικού μαραθωνίου για την εσωτερική διαδικασία εκλογής ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ από το φθινόπωρο του 2021 και έπειτα.

Το αφήγημα Λοβέρδου: Σημασία έχει το μέγεθος και η συμμετοχή σε κυβερνήσεις

Με τη ρητορική που αναπτύσσει, ο Ανδρέας Λοβέρδος προσπαθεί να απευθυνθεί σε ένα μεταρρυθμιστικό, κεντροαριστερό κοινό που εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ για τη ΝΔ. Κινείται στον αντίποδα της αντιδεξιάς αντιπολιτευτικής γραμμής Γεννηματά, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι εκτός από τον ίδιο τις θέσεις του ενστερνίζονται και μια σειρά μέλη της ΚΟ. Το αφήγημα είναι ξεκάθαρο και κλίνει προς τα δεξιά: «Πρωτεύοντα ρόλο στην ύπαρξη ή μη ενός αποτελεσματικού και σημαντικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος είναι το μέγεθός του. Όσο χρήσιμες κι αν είναι οι προτάσεις του, αν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει περιορισμένη πειστικότητα και συνεπώς περιορισμένα εκλογικά ποσοστά, δεν καταφέρνει να μετατραπεί σε μεγάλο κόμμα, αλλά ούτε και επιθυμεί να συγκυβερνά, τότε εξ αντικειμένου μετατρέπεται όχι σε ένα άχρηστο, αλλά πάντως σε ένα αχρείαστο κόμμα του κάθε φορά συγκεκριμένου πολιτικού συστήματος».

Η γραμμή είναι ρητή και λέει ότι «με τον ιδεολογικό μας αντίπαλο, τη ΝΔ σήμερα, τις συντηρητικές και δεξιές πολιτικές δυνάμεις, συναντιόμαστε στις βασικές συνταγματικές, αστικοδημοκρατικές αρχές και αξίες, στον καλώς εννοούμενο συνταγματικό ωφελιμισμό...».

Γεννηματά: Δεν θα γίνουμε δεκανίκι

Η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. έστειλε σαφές μήνυμα ότι η στρατηγική δεν αλλάζει.

Είπε ότι στόχος είναι ως «κυβέρνηση να δώσουμε προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών αύριο», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «συμπλήρωμα σε κυβερνητικά σχήματα δεν πρόκειται να γίνουμε», «όχι ως θλιβερό δεκανίκι» και ότι η προοπτική αυτή έχει κλείσει και, σε ό,τι την αφορά, εγγυάται ότι δεν θα ξανανοίξει.

Πρόσθεσε πως «αυτοί που μεταγράφουν τον εαυτό τους στη Ν.Δ. ή στον ΣΥΡΙΖΑ για μια καρέκλα εξουσίας δεν μπορούν να μεταγράψουν και το κόμμα μας, την ταυτότητά μας, τον ιδεολογικό μας χαρακτήρα».

Στελέχη εκτιμούν ότι η πρόσφατη προσωπική κόντρα με τη Φ. Γεννηματά, την οποία επιχείρησε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή στη συζήτηση για την πανδημία, εκδηλώνει έναν εκνευρισμό του Μαξίμου για την αντιπολιτευτική στάση της για την πανδημία και την οικονομία. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει παράθυρο διαλόγου και συζήτησης, γι’ αυτό βγάζει τόσο έντονα την ενόχληση του» σχολίαζαν.

Ωστόσο,  το ΚΙΝΑΛ στέκεται απέναντι και στον ΣΥΡΙΖΑ, εναντίον του οποίου καταφέρθηκε έντονα ακόμη μια φορά η Φ. Γεννηματά από την ΚΟ μιλώντας για «καθεστωτικές συμπεριφορές» επί διακυβέρνησής του. Είναι εμφανές, ωστόσο, ότι έχει επιλέξει σε αυτήν τη φάση τη μετωπική σύγκρουση με τη ΝΔ, ώστε να ενδυναμώσει το αντιδεξιό πρόσημο.

Στοπ στην πασαρέλα υποψηφιοτήτων

Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να φρενάρει τη ζημιά από το πρόωρο προεκλογικό κλίμα, η Φ. Γεννηματά διευκρίνισε και χθες ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο επίσπευσης των διαδικασιών.

Έσπευσε να υπενθυμίσει αναφορικά με την εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου και του τακτικού συνεδρίου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι πρόσφατα στο Πολιτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε ομόφωνα πως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε ειδική σύνοδο της ΚΠΕ, θα προχωρήσουν στην εξειδίκευση όλων των σχετικών διαδικασιών και του ακριβούς χρονοδιαγράμματος.

Θέλησε να καθησυχάσει ότι όλα θα γίνουν «με πλήρη διαφάνεια και με όρους που διασφαλίζουν την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των μελών και των φίλων μας, όπως προβλέπει το καταστατικό».

Η κ. Γεννηματά ανέβασε ωστόσο τους τόνους, μιλώντας για «πασαρέλα προαναγγελίας υποψηφιοτήτων» και προσθέτοντας με νόημα πως «όποιος θέτει σε δεύτερη μοίρα την προοπτική της παράταξης, δεν προσφέρει υπηρεσίες».

Διεύρυνε δε το μήνυμα προς το εσωτερικό της Χαρ. Τρικούπη, χαρακτηρίζοντας συλλογική ευθύνη «όχι μόνο την αποφυγή, αλλά και την αποτροπή παρεκκλίσεων».

«Κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι κερδίζουν χώρο τροφοδοτώντας κλίμα εσωστρέφειας. Εκτίθενται στα μάτια στελεχών και βάσης, γιατί τέτοιες επιλογές αντικειμενικά εξυπηρετούν τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων», υπογράμμισε ακόμη, σε μια αιχμηρή αποστροφή, με βασικό αποδέκτη και πάλι τον κ. Λοβέρδο.