Media

ΚΙΝΑΛ: “Όχι” σε εργασιακή ζούγκλα στα ΜΜΕ


Θετικές χαρακτηρίζει πολλές από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις οπτικοακουαστικές υπηρεσίες το Κίνημα Αλλαγής. Επισημαίνει ωστόσο ότι υπάρχουν μείζονα ζητήματα στις διατάξεις για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά.

«Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει, με το αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές και θετικές ρυθμίσεις, όσον αφορά την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης οδηγίας (σ.σ. για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες). Γιατί ρυθμίζονται ζητήματα, όπως η απαγόρευση υποκίνησης μέσω των οπτικοακουστικών μέσων σε βία ή μίσος κατά κοινωνικών ομάδων ή τέλεση τρομοκρατικών εγκλημάτων», είπε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Είναι πολύ σημαντικό, ότι αυξάνεται η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων με την ενίσχυση εργαλείων, όπως είναι η νοηματική, όπως είναι ο υποτιτλισμός και η θέσπιση διαδικασία λογοδοσίας των παρόχων. Είναι πολύ σημαντικό, ότι ενισχύεται η προστασία της σωματικής, της ψυχικής, της ηθικής ανάπτυξης των ανηλίκων από ακατάλληλο περιεχόμενο. Είναι σημαντικό ότι ενισχύεται, μέσα σε μία ιδιαίτερα, τόσο δύσκολη περίοδο, η εθνική και η ευρωπαϊκή παραγωγή οπτικοακουστικών έργων. Είναι σημαντικό, ότι θεσπίζονται κανόνες για τους παρόχους πλατφόρμας διαμοιρασμού βίντεο και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και, ναι, για πρώτη φορά νομοθετείται η υποχρέωσή τους για προστασία των ανηλίκων και για αποτροπή μέσω των υπηρεσιών αυτών υποκίνησης σε βία ή μίσος ή σε τέλεση άλλων εγκλημάτων», επισήμανε η Νάντια Γιαννακοπούλου που κάλεσε όμως την κυβέρνηση να απαντήσει σε όσους την επικρίνουν ότι η Οδηγία για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες δεν ενσωματώνεται πλήρως, με βάση τις διατάξεις του σχεδίου νόμου.

Ως προς το κεφάλαιο των ρυθμίσεων για την ραδιοτηλεοπτική αγορά, η βουλευτής ήγειρε ζήτημα ιδίως για τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τις διατάξεις για τις αποδοχές προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην ΕΡΤ και προέδρου και γενικού διευθυντή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται και να διατείνεται ότι παραμένει σταθερός ο αριθμός των 400 υπαλλήλων που πρέπει να έχουν τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, αλλά το προσωπικό των συνδεδεμένων επιχειρήσεων μπορεί να καλύπτει το 15% του συνολικού αριθμού, δηλαδή μιλάμε για 60 εργαζόμενους ανά κανάλι», είπε η κ. Γιαννακοπούλου και προσέθεσε, απευθυνόμενη στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θοδωρή Λιβάνιο: «Βεβαίως, μπορεί να εισάγατε αυτή την ρύθμιση βελτιωμένη, σε σχέση με το προσχέδιο το οποίο προέβλεπε 30%, κύριε υπουργέ, όμως καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι κάτι άκρως προβληματικό, το οποίο ναι, μπορεί να αντικατοπτρίζει μία προβληματική πραγματικότητα, όμως το θέμα είναι η κυβέρνηση να μη συμφιλιώνεται απλά και μόνο με νόμους της ζούγκλας που ισχύουν στο εργασιακό πεδίο, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κρίσης και πολύ δύσκολη για τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά, τουλάχιστον, να διασφαλίζει ένα μίνιμουμ δικαιωμάτων και με αυτόν τον τρόπο δεν βλέπουμε να το κάνετε!».

Για τις αποδοχές σε ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Νάντια Γιαννακοπούλου, υπογράμμισε ότι «αυτές δεν θα πρέπει να αφήνονται εν λευκώ σε μια υπουργική απόφαση». «Όταν πάρα πολλές εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας πρέπει, κύριε υπουργέ, να ζουν με 400 ή 500 ευρώ επίδομα, το να έρχεστε μέσα σε αυτήν την κατάσταση και να αυξάνετε τις αποδοχές - κάτι το οποίο θα καθορίζεται με βάση Υπουργική Απόφαση- των ανώτερων στελεχών της ΕΡΤ και του ΑΠΕ, καταλαβαίνετε ότι είναι κάτι το οποίο είναι παντελώς άκαιρο, παντελώς λάθος και πρέπει να κάνουμε μία ανοιχτή κουβέντα για ποιον λόγο έρχεστε και το κάνετε αυτό και το κάνετε ειδικά τώρα, αυτή τη στιγμή», είπε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και προσέθεσε: «Καταλαβαίνουμε ότι, βεβαίως, είναι "χαμηλοί", σε επίπεδα αγοράς, οι μισθοί αυτών των στελεχών και ότι, ενδεχόμενα, μάνατζερς οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν πολύ σοβαρά έργα από τον ιδιωτικό τομέα δεν μπορούν να βρεθούν για να στελεχώσουν την ΕΡΤ, το ΑΠΕ και τα λοιπά. Εδώ, όμως, δεν μπορεί να το αφήνετε εν λευκώ σε μία Υπουργική Απόφαση, που κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα ορίσει και ποιους μισθούς θα ορίσει».

Η βουλευτής κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να μην κινηθεί σε λογικές "ημετέρων". «Κύριε Λιβάνιε, αυτές οι λογικές ξέρετε πού μας οδηγούν, πού μας πηγαίνουν; Μας πηγαίνουν στο 2004-2009. Δείξτε, έτσι όπως λέτε και διατείνεστε, ότι αυτά τα έχει ξεπεράσει το κόμμα σας. Αφήστε την αδιαφάνεια και το βόλεμα ημετέρων, γιατί έτσι ακριβώς εκλαμβάνεται από τον κόσμο, αφήστε το στην άκρη, ιδιαίτερα μέσα σε περιόδους κρίσης. Πείτε μας, λοιπόν, να κάνουμε μια ανοιχτή κουβέντα για τον λόγο τον οποίο οδηγείστε σε μία τέτοια απόφαση, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας. Θέλουμε μια ξεκάθαρη απάντηση», είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου.