Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: Επικίνδυνη η αντίληψη της κυβέρνησης για την πολιτογράφηση μεταναστών


Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τα νέα κριτήρια πολιτογράφησης αλλοδαπών ασκεί το Κίνημα Αλλαγής, με ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής τομεάρχη Εσωτερικών του κόμματος, Ευαγγελίας Λιακούλη.

«Στο ζήτημα της πολιτογράφησης των αλλοδαπών η κυβέρνηση της ΝΔ, έβγαλε το «κεντρώο» προσωπείο της και διολισθαίνει σε επικίνδυνες και εκδικητικές πρακτικές, έντονης «ακροδεξιάς οσμής»’, για τους μετανάστες, που επί μακρόν κατοικούν κι εργάζονται στη χώρα μας, ακόμη και πάνω από 20 χρόνια!», τονίζει η κυρία Λιακούλη.

Και προσθέτει ότι ο υπουργός Εσωτερικών «αλλάζει αιφνιδιαστικά το θεσμικό πλαίσιο του καθεστώτος απονομής ιθαγένειας επί το αυστηρότερο – αν όχι επί το ανέφικτο – και εισάγει, αναδρομικά (!), εισοδηματικά κριτήρια, που στην ουσία τους αποκλείουν μεγάλο αριθμό αλλοδαπών, που έχουν προσφέρει πολλά στη χώρα μας, αντιδημοκρατικά και αυθαίρετα, χωρίς καμία διαβούλευση στη Βουλή, απλώς δια μίας εγκυκλίου του».

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Απριλίου, 6 μήνες μετά την ψήφιση του Ν. 4735/2020 που άλλαξε το σύστημα πολιτογράφησης, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, που ορίζει τα τεκμήρια για την οικονομική και κοινωνική ένταξη που πρέπει να πληρούν οι αιτούντες ελληνική ιθαγένεια με τη διαδικασία της πολιτογράφησης.

Με την απόφαση αυτή, θεσπίζονται για πρώτη φορά συγκεκριμένα και πολύ αυστηρά οικονομικά κριτήρια. Η απόφαση σπεύδει εξαρχής να ξεκαθαρίσει ότι: «Ο αλλοδαπός που επιθυμεί να γίνει Έλληνας/ίδα πολίτης πρέπει να αποδεικνύει ότι διαθέτει ετήσιο εισόδημα που του εξασφαλίζει ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης, χωρίς να επιβαρύνει το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας της χώρας(…)».

Να σημειωθεί ότι «επαρκές επίπεδο διαβίωσης», πρακτικά, σημαίνει ότι το ετήσιο εισόδημα των αιτούντων πρέπει να φτάνει τουλάχιστον τα 7.800 ευρώ, όπως προκύπτει από τις ετήσιες αποδοχές του υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη της χώρας, βάσει του ισχύοντος κατώτατου μισθού.

Επιπλέον, οι αιτούντες πρέπει να αποδείξουν αυτό το επαρκές εισόδημα, όχι μόνο για το προηγούμενο έτος, αλλά για περισσότερα, ανάλογα με τα έτη προηγούμενης νόμιμης διαμονής που απαιτούνται για την αίτηση πολιτογράφησης.

Συγκεκριμένα, η Υπουργική Απόφαση αναφέρει: «Για τους αιτούντες που απαιτείται να συμπληρώνουν 3 έτη προηγούμενης νόμιμης διαμονής (πολίτες Ε.Ε., σύζυγοι Ελλήνων πολιτών με τέκνο), πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα και τα 3 αυτά έτη. Για όσους απαιτείται να συμπληρώνουν 7 έτη (πρόσφυγες ή με καθεστώς επικουρικής, όσοι είναι με άδεια ανθρωπιστικών λόγων, επί μακρόν διαμένοντος, δεύτερης γενιάς, δεκαετίας, μέλη οικογένειας Ελλήνων πολιτών), πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για τουλάχιστον τα τελευταία 5 έτη πριν την υποβολή της αιτήσεως. Για όσους απαιτείται να συμπληρώνουν 12 έτη (όσοι κατέχουν λοιπούς τύπους άδειων διαμονής) πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για τουλάχιστον τα τελευταία 7 έτη πριν την υποβολή της αιτήσεως(…)».

Το ΚΙΝΑΛ, ουσιαστικά, θέτει το ερώτημα ποιοι, στην Ελλάδα του 2021 – Έλληνες, Ευρωπαίοι πολίτες, μετανάστες – είχαν σταθερή εργασία για 3, 5 ή 7 χρόνια;

Όπως επισημαίνει η αρμόδια τομεάρχης του κόμματος, «αν είσαι λοιπόν επί μακρόν αλλοδαπός στη χώρα μας κι επιθυμείς να πολιτογραφηθείς, απαγορεύεται να… έχεις μείνει άνεργος τα τελευταία χρόνια, ακόμη και κατά τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες της πανδημίας, όπου πάγωσε σχεδόν κάθε οικονομική δραστηριότητα για όλους!»
 

Επιπλέον, τονίζει χαρακτηριστικά, «αν είσαι επί μακρόν αλλοδαπός στη χώρα μας κι επιθυμείς να πολιτογραφηθείς, επιβάλλεται να δώσεις εξετάσεις ιθαγένειας, για να αποδείξεις ότι γνωρίζεις τις διαφορές μεταξύ… ομοειδών πηληκίων της αστυνομίας ή της πυροσβεστικής (!), όπως επίσης επιβάλλεται να ξέρεις την σημασία και την χρήση… της φανουρόπιτας!».

Μάλιστα, προσθέτει, αν είσαι επί μακρόν αλλοδαπός στη χώρα μας κι επιθυμείς να πολιτογραφηθείς πρέπει να παντρευτείς ή να κάνεις παιδιά με Έλληνα ή Ελληνίδα πολίτη «από γεννήσεως!».

Το ΚΙΝΑΛ επιτίθεται προσωπικά κατά του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, κατηγορώντας τον ότι «εισάγει – το προσφιλές στον ίδιο, όσο και παρωχημένο – κριτήριο του δικαίου του αίματος».

Και καταλήγει, καλώντας την κυβέρνηση να θυμηθεί «τη σημασία και τη χρήση της… φανουρόπιτας», προκειμένου να βρουν οι κυβερνώντες τη «μετριοπαθή» και «φιλελεύθερη» ταυτότητά τους.