Οικονομία

Κίνα: Κάνει πιο εύκολη την ίδρυση ξένων επιχειρήσεων


  Πιο φιλελεύθερους τους κανόνες για το εμπόριο και τις  ξένες επενδύσεις είναι αποφασσισμένη να θεσπίσουν οι αρχές της Κίνας. Ειδικότερα η Κίνα σχεδιάζει να παρουσιάσει νέα μέτρα για την αξιοποίηση ξένων κεφαλαίων, την προώθηση ζωνών ελεύθερου εμπορίου και τη δημιουργία μίας αρνητικής λίστας για ξένες επενδύσεις, ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες μετά από συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου.

Την περασμένη εβδομάδα  ανακοίνωσε τη δημιουργία επτά νέων ζωνών ελεύθερου εμπορίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 11, τρία χρόνια μετά τη λειτουργία της πρώτης τέτοιας ζώνης στη Σανγκάη.

Επιπλέον, η Κίνα συνεχίζει να βελτιώνει το πλαίσιο ελέγχου των ξένων επενδύσεων, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα σταθερό, δίκαιο και διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των νέων ζωνών ελεύθερου εμπορίου, το ανώτατο νομοθετικό σώμα της χώρας ψήφισε τροποποιήσεις τεσσάρων νόμων που ρυθμίζουν τις εισερχόμενες επενδύσεις, χαλαρώνοντας τους κανόνες για τους επενδυτές από το εξωτερικό και την Ταϊβάν που επιδιώκουν να λειτουργήσουν επιχειρήσεις στην ηπειρωτική Κίνα.

Με τις τροποποιήσεις αίρονται οι διοικητικές εγκρίσεις για ξένους και Ταϊβανέζους επενδυτές, οι οποίοι συστήνουν εταιρείες που διέπονται από τους τέσσερις νόμους, ακολουθώντας τις επιτυχημένες δοκιμές σε αρκετές ζώνες ελεύθερου εμπορίου. Εάν οι επιχειρήσεις δεν είναι σε αρνητική λίστα, θα πρέπει πλέον μόνο να υποβάλλουν τα επιχειρηματικά σχέδια τους σε τοπικές εποπτικές Αρχές.

Οι δοκιμές στις ζώνες ελεύθερου εμπορίου αποδείχθηκαν αποτελεσματικές, δήλωσε ο Τανγκ Γουενχόνγκ, προσθέτοντας ότι οι νέες αλλαγές θα δημιουργήσουν ένα πιο ανοικτό και άνετο επιχειρηματικό περιβάλλον για τους επενδυτές.

Στο πρώτο 7μηνο του 2016, δημιουργήθηκαν 5.783 επιχειρήσεις στις ζώνες ελεύθερου εμπορίου από ξένους επενδυτές καθώς και επενδυτές από την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, που έφεραν επενδύσεις 7,2 δις δολαρίων, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό αύξησης 66,3%.

Έρευνα του Κέντρου Αναπτυξιακής Έρευνας του Κρατικού Συμβουλίου έδειξε ότι το 90% των εταιρειών δήλωσαν πως οι νέες αλλαγές θα βοηθήσουν τις ξένες επιχειρήσεις να αυξήσουν τις επενδύσεις στην Κίνα. Όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν ότι είναι ευκολότερο τώρα να αρχίσει η λειτουργία μίας επιχείρησης.

Οι ιταλικές εταιρείες είναι πολύ αισιόδοξες για την ανάπτυξή τους στην Κίνα, ιδιαίτερα στις δυτικές περιοχές της, δήλωσε ο Σέρτζιο Μαφετόνε, γενικός πρόξενος της Ιταλίας στο Τσονγκκουίνγκ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις