Διεθνή

Κίνα: Είμαστε «ευκαιρία» και όχι «απειλή» για τις ΗΠΑ


Ο Κινέζος υφυπουργός Εμπορίου δήλωσε χθες Σάββατο σε αμερικανίδα ομόλογό του ότι η σύγχρονη Κίνα αποτελεί «ευκαιρία» και «όχι απειλή» από οικονομική σκοπιά για τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνομιλιών που χαρακτήρισε «επαγγελματικές, λογικές και πραγματιστικές».

Το εμπόριο συγκαταλέγεται στα όχι ακριβώς λίγα ζητήματα στα οποία καταγράφονται τριβές ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου, — στον κατάλογο απαντώνται επίσης η αντιπαλότητά τους στο πεδίο των τεχνολογιών, η Νότια Σινική Θάλασσα, την υπόθεση της Ταϊβάν κ.ά..

Μολαταύτα, το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον κάνουν προσπάθεια, από την περασμένη χρονιά, να κρατήσουν ανοικτό τον διάλογο ανάμεσά τους, παρά τις χαοτικές σε πολλά από τα ζητήματα αυτά διαφορές τους.

Ο κινέζος υφυπουργός Εμπορίου Ουάνγκ Σοουγουέν υποδέχθηκε χθες στην Τιαντζίν (βόρεια) την αμερικανίδα ομόλογο του Μαρίσα Λάγκο. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση φέτος μεταξύ των δυο αξιωματούχων, καθ’ ύλην αρμόδιων για το διεθνές εμπόριο.

Είχαν «επαγγελματικές, λογικές και πραγματιστικές» συνομιλίες για πολιτικά και εμπορικά ζητήματα, που εγείρουν ιδίως συλλογικοί φορείς των επιχειρήσεων των δυο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.

Ο Ουάνγκ Σοουγουέν αναφέρθηκε στις ανησυχίες της χώρας του στην αύξηση των δασμών και στις αμερικανικές κυρώσεις σε εταιρείες ή/και προϊόντα της Κίνας. Τόνισε πως το Πεκίνο εναντιώνεται στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ σε μέρος του εμπορίου και των επενδύσεων με «πρόσχημα» τις κινεζικές «πλεονάζουσες δυνατότητες».

«Η σύγχρονη Κίνα, με μεγάλο πληθυσμό, αποτελεί ευκαιρία για τις ΗΠΑ και όχι απειλή», διαβεβαίωσε την ομόλογό του, πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου του.

Κινεζικές εταιρείες ή κινεζικά προϊόντα έχουν μπει στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης που επέβαλε δασμούς και περιορισμούς ιδίως στο όνομα του αγώνα κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού ή της εθνικής ασφάλειας.

Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως κάνουν πιο αυστηρούς τους ελέγχους στις εξαγωγές τεχνολογιών αιχμής — μέτρο που δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες πως αφορούσε πάνω απ’ όλα τον ασιατικό γίγαντα.

Αποφασισμένη να φρενάρει την κινεζική προέλαση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ειδικά στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τον Μάιο τον τετραπλασιασμό των δασμών εισαγωγής (από το 25 στο 100%) που εφαρμόζονται στα κινεζικά εισαγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι δυο δυνάμεις διαβεβαιώνουν παρά τις εντάσεις πως είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν να επικοινωνούν. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, γίνεται προετοιμασία για πιθανή συνδιάλεξη του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ, πιθανόν τις προσεχείς εβδομάδες.

Διαβαστε επισης