Διεθνή

Κίνα: Aπέρριψε οποιαδήποτε "κριτική ή πίεση" των ΗΠΑ αναφορικά με τους δεσμούς της με τη Μόσχα


Η Κίνα απέρριψε σήμερα οποιαδήποτε «κριτική ή πίεση» αναφορικά με τους δεσμούς της με τη Ρωσία, μετά την προειδοποίησε των ΗΠΑ οι οποίες απείλησαν να θεωρήσουν το Πεκίνο υπεύθυνο αν η Μόσχα σημειώσει νέα εδαφικά κέρδη στην Ουκρανία.

«Η Κίνα και η Ρωσία έχουν το δικαίωμα να διατηρούν μια κανονική συνεργασία στο οικονομικό και εμπορικό πεδίο», δήλωσε η Μάο Νινγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις ούτε όρια σε αυτού του είδους τη συνεργασία», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι «η Κίνα δεν δέχεται ούτε κριτική ούτε πιέσεις» για το θέμα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κερτ Κάμπελ προειδοποίησε χθες Τρίτη ότι τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας θα μπορούσαν «να αλλοιώσουν την ισόρροπα δυνάμεων στην Ευρώπη με έναν τρόπο, ειλικρινά, απαράδεκτο» έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία και την ώρα που η νέα αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο παραμένει μπλοκαρισμένη στο Κογκρέσο εδώ και μήνες.

«Έχουμε δηλώσει απευθείας στην Κίνα ότι, αν συνεχίσει, αυτό θα έχει αντίκτυπο στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Κίνας. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια λέγοντας ‘όλα πάνε καλά’», πρόσθεσε ο Κάμπελ.

«Αυτό είναι αντίθετο στα συμφέροντά μας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στην εθνική επιτροπή σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο Αμερικανός υφυπουργός απαντούσε σε ερώτηση για την επίσκεψη χθες Τρίτη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Κίνα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κινέζος ομόλογός του Ουάνγκ Γι και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσαν πως το Πεκίνο είναι έτοιμο να ενισχύσει περαιτέρω τη διμερή συνεργασία.

Το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν ενισχύσει την οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική τους συνεργασία τα τελευταία χρόνια, ενώ η «στρατηγική τους συνεργασία» εδραιώθηκε περαιτέρω μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Σήμερα η Μάο διαβεβαίωσε ότι η Κίνα «πάντα διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο» στην αναζήτηση λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αν μια χώρα ενδιαφέρεται πραγματικά για την ειρήνη στην Ουκρανία και ελπίζει στον άμεσο τερματισμό της κρίσης, τότε θα πρέπει πρώτα να σκεφθεί τις βαθύτερες αιτίες της», εκτίμησε η ίδια.

πηγή: ΑΠΕ

Διαβαστε επισης