Υγεία

Κικίλιας: Ισχυρή σύσταση και όχι υποχρεωτικό το εμβόλιο για τον κορονοϊό


Για την επόμενη ημέρα, όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κατέθεσε τις πρώτες σκέψεις της κυβέρνησης για την χρήση του εμβολίου -όταν αυτό είναι έτοιμο.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο αρμόδιος υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι εμβολιασμοί θα γίνονται με ιεράρχηση, ανάλογα την επικινδυνότητα των ατόμων, ενώ διευκρίνισε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες.

«Ποιοι είναι αυτοί; Είναι οι μεγάλοι σε ηλικία συμπολίτες μας και οι υπέργηροι, οι ευπαθείς ομάδες, αυτοί που πληρούν τις προϋποθέσεις πρώτα απ όλα για να εμβολιαστούν» υπογράμμισε, χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, κατέστησε σαφές ότι ο εμβολιασμός έναντι της Covid-19 δεν θα είναι υποχρεωτικός, αλλά προαιρετικός -με ισχυρή σύσταση.

Εξέφρασε δε, την άποψη ότι πέραν του εμβολίου η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει κι άλλα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού, ενώ δεν απέκλεισε τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για τα άτομα άνω των 65 ετών, απάντησε ότι θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να προστατευτούν αυτοί που κινδυνεύουν. Το ίδιο απάντησε και στο ζήτημα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εργασιακούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς.

«Εμείς θα μελετήσουμε πώς θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Εάν πρέπει λοιπόν οι άνω των 65 να στέλνουν sms, όπως στέλναμε πέρσι όλοι ή να συμπληρώνουν χαρτί, ναι θα το κάνουμε. Εάν θα πρέπει να δώσουμε άδεια γι' αυτούς οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα και δουλεύουν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, ναι θα το κάνουμε. Θα προστατεύουμε αυτούς που κινδυνεύουν» ξεκαθάρισε, μην αποκλείοντας το συγκεκριμένο σενάριο.

Οι εξελίξεις για το εμβόλιο

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποδεικνύονται αρκετά αισιόδοξα για την εξεύρεση ενός αποτελεσματικού εμβολίου, εντός των επόμενων λίγων μηνών.

Οι έρευνες πραγματοποιούνται στη βάση ενός γενετικά παραλλαγμένου αδενοϊού, ο οποίος προκαλεί κρυολόγημα σε χιμπατζήδες. Με τη βοήθεια του εμβολίου, λένε οι επιστήμονες, ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα στο 70% των πειραματόζωων να διαπιστώθηκε πυρετός και πονοκέφαλος που αντιμετωπίζονται με παρακεταμόλη, ωστόσο δεν καταγράφηκαν επικίνδυνες παρενέργειες.

Παρά τις ελπιδοφόρες ειδήσεις από την Οξφόρδη, η Κέιτ Μπίνγκχαμ, επικεφαλής της βρετανικής task force για τον κορονοϊό, προειδοποίησε για... υπερβολικές προσδοκίες:

«Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να ξεκινήσει η έρευνα για ένα εμβόλιο, με το οποίο να περιορίζεται η θνησιμότητα. Το πιθανότερο είναι ότι τα πρώτα εμβόλιο απλά θα περιορίζουν τα συμπτώματα και δεν θα διασφαλίζουν ανοσία».