Εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του δείκτη ΡΜΙ για τη βιομηχανία, που αντανακλά την πορεία της παραγωγής του μετποιητικού τομέα, τον ρυθμό παραγγελιών και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Ο δείκτης σημείωσε μεγάλη πτώση τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη και στις μεγαλύτερες οικονομίες της – Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία - προσφέροντας μία ακόμη ισχυρή ένδειξη ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται. Αμεση ήταν η επίπτωση στις αγορές: Τα ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης βυθίζονται σήμερα σε δίνη πιέσεων - οι τιμές τους υποχωρούν, οι αποδόσεις ανεβαίνουν (των 10ετών κατά 4-5 μονάδες βάσης).
Αρνητική η επίδοση και στην Ελλάδα, όπου ο δείκτης υποχώρησε κατά 1,3 μονάδες (από τις 54,9 στις 53,6) – αισθητά περισότερο απ’ ό,τι σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες η πτώση ήταν οριακά χαμηλότερη απ’ ό,τι πρόβλεπαν οι αναλυτές – το μοναδικό «παρήγορο» στοιχείο των σημερινών ανακοινώσεων.
Στην Ευρωζώνη ο βιομηχανικός ΡΜΙ υποχώρησε από τις 47 μονάδες τον Αύγουστο στις 45,7 τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές πρόβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί σε 45.
Η χειρότερη επίδοση σημειώθηκε στη Γερμανία, όπου ο δείκτης υποχώρησε κατά 1,8 μονάδες, από τις 43,5 στις 41,7.
Στη Γαλλία έπεσε από τις 51,1 στις 50,1 μονάδες. Κάτι λιγότερο από μία μονάδα υποχώρησε στην Ιταλία, όπου διαμορφώθηκε σε 47,8 μονάδες, από 48,7 τον Αύγουστο.
Στην Ελλάδα, παρά τη μεγάλη υποχώρηση του δείκτη, η IHS Markit που συμμετέχει στην κατάρτιση του, διατυπώνει περιέργως θετικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής και των παραγγελιών.