Με Άποψη

Κερδοσκοπικά πανεπιστήμια φάμπρικες πτυχίων;


Λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καταρρέουν οι δυό βασικοί “μύθοι” που προσπάθησε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση: Οτι θα είναι “μη κερδοσκοπικά” και ότι θα έρθουν στην Ελλάδα εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκοσμίου κύρους, που θα προσφέρουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και “πτυχία με αξία”

 Το πρώτο που έρχεται δεν μπορεί να χαρακτηριστεί “μη κερδοσκοπικό', ούτε βρίσκεται  σε υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Είναι το ιδιωτικό “Πανεπιστήμιο Λευκωσίας”, που ελέγχεται από τον όμιλο EDEX (Educational Excellence Corporation).
 Στην Ελλάδα θα έρθει ως “όχημα”/εταίρος του αμερικανικού πολυεθνικού fund CVC, που έχει ήδη στην ιδιοκτησία του 6 μεγάλα νοσοκομεία-κλινικές («Υγεία», «Metropolitan», «Μητέρα», «Ιασώ» κ.λπ.) και θέλει τώρα να αξιοποιήσει περαιτέρω αυτό το δυναμικό, ιδρύοντας ιατρική σχολή στην Αθήνα.

 Το κυπριακό πανεπιστήμιο βάζει τους τίτλους του, τις πιστοποιήσεις, τις άδειες κλπ. Το CVC θα βάλει τα κεφάλαια και τις υποδομές των νοσοκομείων του. Συμπράττουν λοιπόν σε έναν κοινό επιχειρηματικό φορέα, που θα αναλάβει την ίδρυση-διαχείριση λειτουργία  παραρτήματος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην Αθήνα.

Εμπορευματοποίηση

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού τους έδωσε την Παρασκευή πράσινο φως για να συστήσουν κοινή εταιρεία με αυτό τον σκοπό. Η έγκριση δόθηκε με όρους αγοράς, επιχειρηματικούς. Η Επιτροπή εξέτασε μόνον αν από τη συγκεκριμένη συνεργασία θα προκύψει ένα σχήμα που θα αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην “αγορά” εκπαιδευτικών υπηρεσιών, περιορίζοντας τον ανταγωνισμό. Εκρινε ότι δεν συντρέχει τέτοιος κίνδυνος. Αντιμετώπισε το θέμα σαν να πρόκειται για επιχειρήσεις που πουλάνε... τυριά ή μακαρόνια, κυνηγώντας το κέρδος.Δεν είδε πανεπιστήμια, πτυχία, αξιολογήσεις κλπ

Επιβεβαιώνεται λοιπόν αυτό που είναι γνωστό τοις πάσι, αλλά οι υπέρμαχοι των ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν ήθελαν επ' ουδενί να αναγνωρίσουν, επιμένοντας στο “μή κερδοσκοπικά”

Το fund CVC δεν είναι κοινωφελές ίδρυμα και δεν θα επένδυε σε κάτι που δεν πρόκειται να αποφέρει κέρδος. Επιχείρηση με σκοπό το κέρδος είναι και το Πανεπιστήρμιο της Λευκωσίας. Πώς λοιπόν από τη σύμπραξη δύο κερδοσκοπικών οργανισμών και από τα κεφάλαια ενός επενδυτικού fund θα προκύψει ένας φορέα παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών κοινωφελούς ή “μή κερδοσκοπικού” χαρακτήρα;

 Πανεπιστήμια με κύρος, ή... "άκυρα";

Οσον αφορά την “ποιότητα” των πανεπιστημίων που θα έρθουν στην Ελλάδα, όσοι περιμένουν Χάρβαρντ, ΜΙΤ, Κολούμπια και Κέμπριτζ, μάλλον θα απογοητευθούν . Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Λευκωσίας (που παράρτημά της σχεδιάζεται να δημιουργηθεί εδώ), βρίσκεται στις θέσεις 601-650 του πίνακα της QSWUR, που είναι ο εγκυρότερος διεθνής οργανισμός για την κατάταξη των ιατρικών σχολών.

Κατατάσσεται δηλαφή έως και 400 θέσεις χαμηλότερα(!) από  τις ιατρικές σχολές των ελληνικών κρατικών πανεπιστημίων: Η Ιατρική του ΕΚΠΑ βρίσκεται στις θέσεις 201-250, του ΑΠΘ  στις 251-300, του Πανεπιστημίου Κρήτης στις 351-409, της Πάτρας στις 501-550. των Ιωαννίνων στις 501-550.

Επειδή οι εξελίξεις δεν γυρίζουν πίσω και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι πλέον μιά πραγματικότητα στη χώρα μας, ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι οι άδειες εγκατάστασης θα δίνονται με αυστηρά κριτήρια. Και ότι στη συνέχεια η λειτουργία αυτών των δήθεν μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων-επιχειρήσεων θα ελέγχεται δεόντως. Ωστε να μην καταντήσουν “φάμπρικες πτυχίων”.

Διαβαστε επισης