Πολιτική

Κέρδη στο ΧΑ και συντονισμός με τις ευρωπαϊκές αγορές - Κλειδί η αξιολόγηση


Κέρδη καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνοντας να σταθεροποιείται στις 480 μονάδων συντονιζόμενο με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία σημειώνουν άνοδο γύρω στο 2%, παρότι σήμερα το πετρέλαιο κινείται καθοδικό (το brent είναι στα 34,1 ευρώ χάνοντας 0,8%).

Η αγορά αποτιμά θετικά την αναφορά του επικεφαλής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, που χαρακτήρισε εφικτή την ανάκαμψη -ήπια ωστόσο- για την ελληνική οικονομία στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Η προϋπόθεση όμως είναι να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα και να πάψει να υπάρχει η αβεβαιότητα που βλάπτει την επενδυτική εμπιστοσύνη. Η πρόβλεψη πάντως υπόκειται σε ισχυρές αβεβαιότητες και υψηλούς κινδύνους, που συνδέονται αφενός με τις διεθνείς εξελίξεις και αφετέρου, με την ταχύτητα επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.

Στο εξωτερικό της χώρας, οι κίνδυνοι αφορούν στην προσφυγική κρίση και στον τρόπο με τον οποίο θα την αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στην έξαρση των γεωπολιτικών κινδύνων στην ευρύτερη περιοχή, στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, στην υπεραντίδραση των αγορών, σε τυχόν ασιατική κρίση με επίκεντρο την Κίνα, και, τέλος, ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Οι αναλυτές της Citigroup επισημαίνουν ότι αυξάνεται ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν πτωχά. Η τράπεζα δεν αναμένει παγκόσμια ύφεση ως βασικό της σενάριο, προβλέποντας ανάπτυξη 2,2-2,5% το 2016. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις προβλέψεις του ΔΝΤ, που προβλέπει ανάπτυξη 3,4% για το 2016 - πάντως, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι μπορεί να προχωρήσει σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων. Η Citigroup εμφανίζεται ανήσυχη για την αμερικανική οικονομική ανάπτυξη και σημειώνει ότι η αμερικανική ανάπτυξη δεν χρειάζεται να επιβραδυνθεί αρκετά ώστε οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης να επιδεινωθούν.

Στο εσωτερικό της χώρας, βασικές προϋποθέσεις για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι η επίτευξη συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και η ψήφιση των συμφωνηθέντων από τη Βουλή, η προσήλωση στην εφαρμογή του προγράμματος και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την εμπέδωση κλίματος πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Να σημειωθεί οτι προς τα κάτω αναθεώρηση την εκτίμηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η Citigroup, στο -1,1% για το 2016, από το +0,1% που ήταν προηγουμένως, κι επιπλέον θεωρεί ότι ο κίνδυνος του Grexit θα επανέλθει τα επόμενα 1-3 χρόνια. 

Το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει να αναγνωρίζει τους κινδύνους, ιδιαίτερα τους εσωτερικούς, και διατηρεί στάση αναμονής προσπαθώντας να διατηρεί το βηματισμό του σύμφωνα με τις ξένες αγορές. Το νούμερο ένα εμπόδιο για την προσέγγιση υψηλότερων επιπέδων είναι ο πολιτικός κίνδυνος, καθώς περισσότερες φωνές τώρα αποδέχονται το σενάριο άλλης μιας εκλογικής αναμέτρησης. 

Να σημειωθεί οτι υπάρχει μια καχεκτική ζήτηση προϊόντων στην Ελλάδα, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο υποχώρησε κατά 0,1% έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά 0,6% έναντι του Ιανουαρίου του 2015.

Τα στατιστικά

Ο ΓΔ κινείται στα επίπεδα των 483 μον. κερδίζοντας 1,8% ενώ πρωτοστατούν οι τράπεζες με κέρδη 4,8% - η Eurobank sστο +8,0%. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση (FTSEM) κερδίζει 0,5%. O τζίρος είναι στα 32 εκατ. ευρώ. Οι ανοδικές μετοχές είναι 40 και οι καθοδικές 46.

Οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης