Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης παρά τις αρχικές απώλειες


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ αρχικά υπήρξαν σημαντικές απώλειες, οι οποίες στην πορεία μετριάστηκαν.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, ενώ αρχικά οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ξεπέρασαν το 4,0% για πρώτη φορά από το 2010, ενώ οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ίσως να πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια πέρα από το 4,5% στην προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Η λίρα δέχθηκε και πάλι πυρά λόγω της νέας ανόδου των αποδόσεων των βρετανικών ομολόγων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ο οίκος αξιολόγησης Moody's επέκριναν τη νέα οικονομική στρατηγική της Βρετανίας. Κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αύξησαν τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα και δήλωσαν ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό, ιδιαίτερα καθώς ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο δημιουργεί τον κίνδυνο κλιμάκωσης της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, νωρίτερα, δέχθηκαν και πάλι πιέσεις καθώς η ενεργειακή κρίση της περιοχής εντάθηκε ύστερα από μια σειρά περιστατικών που προκάλεσαν διαρροές στον αγωγό Nord Stream. Επίθεση στο σχέδιο της Βρετανίας εξαπέλυσε το ΔΝΤ, καλώντας την κυβέρνηση να «επαναξιολογήσει» το σχέδιο.

Υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο ακόμα υψηλότερων επιτοκίων, ο επικεφαλής οικονομολόγος στην Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι οι φορολογικές μειώσεις πιθανόν θα απαιτήσουν «σημαντική απάντηση πολιτικής». Ο οίκος Moody's ανέφερε χθες ότι οι μεγάλες περικοπές φόρων χωρίς χρηματοδότηση είναι «πιστωτικά αρνητικές» (credit negative) και μπορούν να υπονομεύσουν τη δημοσιονομική αξιοπιστία της κυβέρνησης. Η στερλίνα, νωρίτερα, έπεφτε κατά 0,5% στο 1,0685 δολάριο, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το ιστορικό χαμηλό της Δευτέρας του 1,0327 δολαρίου και οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της από το δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο του 2016. Το δολάριο, ως ‘ασφαλές καταφύγιο’, έχει ευνοηθεί ιδιαίτερα από τη βουτιά της στερλίνας, ενώ το ευρώ υποχώρησε για έκτη συνεχή ημέρα. Οι τιμές πετρελαίου μειώθηκαν και πάλι καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση και το ισχυρό δολάριο αντιστάθμισαν τη στήριξη από τις μειώσεις στην αμερικανική παραγωγή που προκάλεσαν ο κυκλώνας Ίαν.

Εν συνεχεία, ήρθε η ηχηρή παρέμβαση με στόχο να ανακόψει το σφυροκόπημα που δέχονται τα βρετανικά κρατικά ομόλογα, από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία ανακοίνωσε την έναρξη ενός προγράμματος αθρόων αγορών μακροπρόθεσμων ομολόγων από σήμερα έως τις 14 Οκτωβρίου, με στόχο τη σταθεροποίηση των αγορών. 

Επίσης, σημαντική ήταν και η παρέμβαση της ΕΚΤ, που πραγματοποίησε μαζικές αγορές κρατικών χρεογράφων, με αποτέλεσμα να εκτονωθούν σταδιακά οι πιέσεις, οι τιμές να ανακάμψουν και οι αποδόσεις να πέσουν κάτω  και από τα χθεσινά επίπεδα.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσαν σήμερα ότι πιθανόν η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας) ξανά τον Οκτώβριο και να προχωρήσει σε νέα αύξησή τους τον Δεκέμβριο σε ένα επίπεδο που δεν θα τονώνει την οικονομία. Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της κατά συνολικά 125 μ.β. (1,25 ποσοστιαίες μονάδες) στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, αυξήσεις που είναι ιστορικά οι υψηλότερες. Καθώς, όμως, ο πληθωρισμός μπορεί να κορυφωθεί μετά από μήνες, υπάρχει πίεση για ακόμη πιο σφιχτή πολιτική καθώς μάλιστα η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια μετά από τις περισσότερες άλλες κεντρικές τράπεζες. Οι αγορές βλέπουν το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ να αυξάνεται στο 2% στο τέλος του έτους και στη συνέχεια στο 3% την άνοιξη του 2023. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι ο «πρώτος προορισμός» του κύκλου αύξησης θα είναι το «ουδέτερο» επιτόκιο, το οποίο ούτε ενισχύει ούτε επιβραδύνει την ανάπτυξη. «Πρέπει να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2% μεσοπρόθεσμα και θα κάνουμε ό,τι πρέπει, που σημαίνει θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις», δήλωσε μιλώντας σε συνέδριο.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ φοβάται πως οι ραγδαία αυξανόμενες τιμές της ενέργειας έχουν φέρει την οικονομία της χώρας του αντιμέτωπη με κίνδυνο «κατάρρευσης», σύμφωνα με δηλώσεις του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Financial Times.

Στη Γερμανία, το GfK προβλέπει ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος θα υποχωρήσει τον Οκτώβριο στις -42,5 μονάδες, από το πτωτικά αναθεωρημένο  -36,8 του Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 389.48 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 0.32%

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,337.25 μονάδες, με κέρδη 0.26%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,002.42 μονάδες, ανεβαίνοντας  0.26%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,183.78 μονάδες, με άλμα 0.36%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,765.01 μονάδες, ενισχύθηκε 0.19%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 20,859 μονάδες, με πτώση 0.49%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 7,440.38 μονάδες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα