Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης μετά την αντίδραση της Wall


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, μετά το χθεσινό "κρεσέντο" στη Wall Street όπου ο Dow Jones έφτασε τις 26.703,32 μονάδες, ανεβαίνοντας πάνω από 5%. 

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, με ώθηση από το χθεσινό "άλμα" της Νέας Υόρκης, όπου ο βιομηχανικός δείκτης σημείωσε τα μεγαλύτερα (σε μονάδες) ημερήσια κέρδη της ιστορίας του, μετά από ένα ξέφρενο ράλι, που επιταχύνθηκε την τελευταία ώρα των συναλλαγών.

Οι επενδυτές αισιοδοξούν για τα μέτρα που θα λάβουν οι κεντρικές τράπεζες σχετικά με την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τη Fed, μείωση των επιτοκίων και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας τόνισε πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο εργάζονται για μία «ισχυρή και έγκαιρη» απάντηση στο οικονομικό χτύπημα από τον κορωνοϊό, ο οποίος έχει φέρει φόβους για νέα παγκόσμια ύφεση, προσθέτοντας πως «οι γραμμές επικοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των κεντρικών τραπεζών είναι ευρέως ανοικτές, οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών λειτουργούν εξαιρετικά καλά».

Ο ΠΟΥ επισημαίνει πως παγκοσμίως ο ιός έχει προκαλέσει περισσότερους από 3.100 θανάτους και πάνω από 90.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί παρότι έχει αλλάξει η τάση με εννιαπλάσια κρούσματα να σημειώνονται εκτός Κίνας παρά εντός.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε: "Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιδράσεις τους στην οικονομία, στον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό και στην μετάδοση της νομισματικής μας πολιτικής. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, όπως είναι αναγκαίο και ανάλογα με τους υποκείμενους κινδύνους".

Νωρίτερα, αξιωματούχοι από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεσμεύτηκαν να υψώσουν ένα κοινό μέτωπο στη μάχη κατά της απειλής του κοροναϊού, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα σε συγκεκριμένες δράσεις που θα λάβουν

Επίσης, η ΕΚΤ σύμφωνα με νέα έκθεση της με τίτλο «Χρηματοπιστωτική Ολοκλήρωση και Δομές στην Ευρωζώνη» τονίζει πως ο ρόλος των τραπεζών στη χρηματοδότηση της οικονομίας της Ευρωζώνης μειώνεται, καθώς αυξάνεται ο ρόλος των μη τραπεζικών φορέων, όπως των επενδυτικών και συνταξιοδοτικών ταμείων. Ωστόσο, το ποσοστό των εισηγμένων σε χρηματιστήρια μετοχών και ομολόγων στη συνολική χρηματοδότηση των χωρών της Ευρωζώνης παρέμεινε χαμηλό σχετικά με αυτό των τραπεζικών δανείων και των μη εισηγμένων μετοχών και δεν έχει μεταβληθεί επί αρκετά χρόνια. «Δεδομένου ότι η συνολική χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση δεν έχει φθάσει ακόμη σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και ότι τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα επωφελούνταν από διευρυμένες και με μεγαλύτερο βάθος κεφαλαιαγορές, η ΕΚΤ εκφράζει την ισχυρή στήριξή της στις πρόσφατες πρωτοβουλίες για την προώθηση του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κεφαλαιαγορών (CMU)», σημειώνεται στην έκθεση, προσθέτοντας ότι το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο τα τελευταία χρόνια, εξαπλάσιο έως επταπλάσιο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Η ισχυρή κυριαρχία των τραπεζών μειώνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά έχει υπεραντισταθμιστεί από την αύξηση του ρόλου των επενδυτικών ταμείων και άλλων χρηματοπιστωτικών φορέων που δεν μετέχουν στην αγορά χρήματος. Σε μη τραπεζικούς χρηματοδοτικούς φορείς αντιστοιχεί τώρα το 60% του συνολικού χρηματοπιστωτικού ενεργητικού της Ευρωζώνης. «Η συνεχιζόμενη κυριαρχία των μη εισηγμένων σε αγορές χρηματοδοτικών μέσων, όπως των δανείων και των μη εισηγμένων μετοχών, είναι ενδεικτική της ανάγκης για τη διεύρυνση των κεφαλαιαγορών και την εμβάθυνσή τους», σημειώνει η ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι μόνο λίγα μέσα που διαπραγματεύονται σε αγορές, όπως κυρίως τα εταιρικά ομόλογα, δείχνουν μία ελαφρά ανοδική τάση μεσοπρόθεσμα στην Ευρωζώνη, ενώ το ποσό των εισηγμένων μετοχών παραμένει σχετικά χαμηλό. Η ΕΚΤ τονίζει ότι είναι αναγκαία η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και η πρόοδος προς μία πραγματική ευρωπαϊκή ένωση κεφαλαιαγορών για να ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση και ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης ετοιμάζει πιθανά μέτρα για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της έξαρσης του κορονoϊού, δήλωσαν πηγές στο Reuters. Με τον ιό να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, οι κεντρικές τράπεζες υφίστανται πίεση να στηρίξουν την ανάπτυξη, η οποία δοκιμάζεται ήδη από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, την εξασθένιση της ζήτησης, τις αποδιαρθρώσεις των εφοδιαστικών αλυσίδων και το μαζικό ξεπούλημα στις αγορές. Το σημαντικότερο μέτρο που συζητείται είναι η χορήγηση στοχευμένων μακροπρόθεσμων δανείων (targeted longer-term refinancing operation, TLTRO) σε μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις στις 19 χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες πιθανόν θα πληγούν περισσότερο από την καθοδική πορεία της οικονομίας. Σύμφωνα με τις πηγές, δεν επίκειται άμεσα κάποια απόφαση για το σχήμα αυτό, καθώς η προπαρασκευαστική εργασία θα πάρει χρόνο.

Προ ολίγου, η Federal Reserve ανακοίνωσε πως μειώνει τα επιτόκια στο 1% με 1,25% από 1,5% με 1,75%, στην μια έκτακτη παρέμβαση για στήριξη των αγορών και ο Ντόναλτν Τραμπ απάντησε: "Η Fed μειώνει αλλά πρέπει να χαλαρώσει παραπάνω και το κυριότερο να ευθυγραμμιστεί με τις άλλες χώρες/ανταγωνιστές.  Δεν παίζουμε επί ίσοις όροις. Δεν είναι δίκαιο για τις ΗΠΑ. Είναι επιτέλους ώρα για τη Fed να ΗΓΗΘΕΙ. Περισσότερη χαλάρωση και μείωση!".

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 381.64 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 1.51%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3.372,15 μονάδες, με άνοδο 1%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε τις 6.720,3 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0,98%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 11.978 μονάδες, με άνοδο 1,01%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5.393,17 μονάδες, ενισχύθηκε 1,12%.

Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε τις  21.748,2 μονάδες, με κέρδη 0,43%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8.809 μονάδες, ανεβαίνοντας 0,77%.