Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ το πετρέλαιο ακολουθεί πτωτική πορεία.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς νωρίτερα η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού πετρελαίου (WTI) υποχώρησε πάνω από 5% , ύστερα από το μερικό lockdown στη Σανγκάη, την οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, σε δύο φάσεις για να θέσει υπό έλεγχο την έξαρση των κρουσμάτων της COVID-19, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τη ζήτηση καυσίμων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ωθήσει την ευρωζώνη σε στασιμοπληθωρισμό, ακόμη και αν αυξήσει τον πληθωρισμό εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας και μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης, όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το Σάββατο. «Τα εισερχόμενα δεδομένα δεν υποδηλώνουν πραγματικό κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού», τόνισε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυπριακή εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και στο 2,3% το 2022 εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο. Ωστόσο, σημείωσε ότι σε όλα τα σενάρια, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί και να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ το 2024.

Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, όμως θα έπρεπε αυτό να το εγγυηθούν τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια συνέντευξη που προβλήθηκε χθες. «Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Πρόκειται για το σημαντικότερο σημείο», σημείωσε ο Ζελένσκι. «Αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων (…) βρίσκεται υπό συζήτηση, εξετάζεται εις βάθος», δήλωσε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη σε ρωσικά ΜΜΕ, που προβλήθηκε στο κανάλι της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram. Μιλώντας σε μια ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μια συνέντευξη που διήρκησε 90 λεπτά και για την οποία οι ρωσικές αρχές είχαν από πριν προειδοποιήσει ρωσικά ΜΜΕ να αποφύγουν να τη μεταδώσουν, ο Ζελένσκι έκανε τις δηλώσεις στη ρωσική γλώσσα. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η ρωσική εισβολή προκάλεσε την καταστροφή πόλεων με ρωσόφωνο πληθυσμό στην Ουκρανία και σημείωσε πως η καταστροφή είναι χειρότερη σε σύγκριση με τους ρωσικούς πολέμους στην Τσετσενία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία συζητά τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, στις συνομιλίες με τη Ρωσία, όμως αρνήθηκε να συζητήσει άλλα ρωσικά αιτήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Τις μεγαλύτερες απώλειες από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού, τον Απρίλιο του 2020 κατεγράφη κατά τον Μάρτιο στο κλίμα μεταξύ των Γερμανών εξαγωγέων καθώς κατρακύλησε λόγω Ουκρανίας, όπως έκανε γνωστό το οικονομικό ινστιτούτο Ifo. Ο δείκτης του Ifo για τις προσδοκίες για τις εξαγωγές, που βασίζεται σε έρευνα σε περίπου 2.300 επιχειρήσεις της μεταποίησης, έπεσε στις -2,3 μονάδες από τις 17 μονάδες τον Φεβρουάριο. Τον Απρίλιο του 2020, ο δείκτης μειώθηκε κατά 31,2 μονάδες στην αρχή της κρίσης του κορονοϊού.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 454.17 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 0.14%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,887.65 μονάδες, με κέρδη 0.52%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,470.75 μονάδες, χάνοντας 0.17%

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,418.94 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.79%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,589.11 μονάδες, διολίσθησε 0.54%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,720 μονάδες, με άνοδο 0.66%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,365.60 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.42%.

Διαβαστε επισης