Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα μακροοικονομικά βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς ενισχύθηκε ο μεταποιητικός τομέας στην Κίνα τον Οκτώβριο, όντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο. Ο δείκτης της Caixin βρέθηκε στις 50,6 μονάδες από τις 50 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Τα αποτελέσματα δείχνουν μια διαφορετική κατεύθυνση από τον επίσημο δείκτη, που διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες τον Οκτώβριο.
Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ διολίσθησε τον Οκτώβριο , αφού οι νέες παραγγελίες έπεσαν σε χαμηλό 16 μηνών. Το ISM γνωστοποίησε ότι ο δείκτης της εθνικής εργοστασιακής δραστηριότητας έπεσε στις 60,8 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 61,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Οικονομολόγοι περίμεναν ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε στις 60,5 μονάδες.
Μειώθηκε η ανάπτυξη των βρετανικών εργοστασίων και το κόστος αυξήθηκε τον Οκτώβριο. Ο PMI της IHS Markit αυξήθηκε στις 57,8 μονάδες από τις 57,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης που συνδέεται με την παραγωγή έπεσε στις 51,3 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο του οκταμήνου, από τις 52,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο.
Υποχώρησε ο κατά 2,5% υποχώρησε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της Γερμανίας το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, όπως ενημέρωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Το χειρότερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα οδηγήθηκε από τις πληθωριστικές πιέσεις και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, σύμφωνα με αναλυτές. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, η πτώση ήταν 0,9% - παραμένει ωστόσο 3,7% υψηλότερα από το σημείο που ήταν προ πανδημίας.
Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα πως δεν θεωρεί ότι η αμερικανική οικονομία υπερθερμαίνεται και ότι ενώ ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σχετίζεται με τα προβλήματα από την πανδημία της COVID-19. «Δεν θα έλεγα ότι η αμερικανική οικονομία αυτή τη στιγμή υπερθερμαίνεται, συνεχίζουμε να είμαστε 5 εκατ. θέσεις εργασίας κάτω από εκεί που ήμασταν πριν από την πανδημία και η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού έχει μειωθεί και οι λόγοι σχετίζονται με την πανδημία», δήλωσε η Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου στο Δουβλίνο. Η Γέλεν προέβλεψε ότι οι περιορισμοί στην παροχή εργασίας και τα προβλήματα στον εφοδιασμό θα αμβλυνθούν καθώς η πανδημία τίθεται υπό έλεγχο, σημειώνοντας ότι η αύξηση στη ζήτηση για διαρκή αγαθά στις ΗΠΑ σημειώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία είναι δύσκολο να προμηθευτεί κανείς κάποια από αυτά τα προϊόντα. «Πιστεύω καθώς ξεπερνάμε την πανδημία ότι αυτές οι πιέσεις χαλαρώνουν και υπό αυτήν την έννοια, πιστεύω ότι ο πληθωρισμός είναι μεταβατικός, και δεν έχουμε μια οικονομία που από μακροπρόθεσμη άποψη υπερθερμαίνεται».
Τα πρώτα τριμηνιαία κερδη από το 2019, όταν και ξεκίνησε η πανδημίας κορονοϊού, είχε η Ryanair, ενημερώνοντας ωστόσο ότι αναμένει ετήσια ζημιά έως και 200 εκατ. ευρώ, καθώς θα αναγκαστεί να κάνει εκπτώσεις στα εισιτήρια για να γεμίσει τα αεροπλάνα της τον χειμώνα. Οπως μεταδίδει το CNBC, η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία, η οποία έκανε περισσότερες πτήσεις από τις ευρωπαϊκές αντιπάλους της, ανέφερε ζημία μετά τους φόρους ύψους 48 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2022, σε ετήσια βάση, έναντι προσδοκίας για μείωση στα 43 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, η εναέρια κυκλοφορία ανέκαμψε 128%, στις 39,1 εκατ. πτήσεις, έχοντας ως αποτέλεσμα 83% αύξηση στα έσοδα, τα οποία εκτινάχθηκαν στα 2,15 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 479.21 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 0.78%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,281.15 μονάδες, με κέρδη 0.72%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,288.6 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.71%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,807.1 μονάδες, με άλμα 0.75%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,893.29 μονάδες, ενισχύθηκε 0.92%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 27,199 μονάδες, με άνοδο 1.20%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,180.5 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.36%.