Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται στα μακρoοικονομικά και στις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών συνέχισε να βελτιώνεται ο τομέας των υπηρεσιών στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit. Ο τελικός δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 58,3 μονάδες, από 55,2 τον Μάιο -ήταν υψηλότερα από τις προσδοκίες για 58 μονάδες. Ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ αυξήθηκε στις 59,5 μονάδες, από 57,1 έναν μήνα πριν, που ήταν όχι μόνο ο τέταρτος διαδοχικός μήνας που ξεπέρασε τις 50 μονάδες, αλλά και το πιο υψηλό από τον Ιούνιο του 2006. Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στην Ιρλανδία, φτάνοντας στις 63,4 μονάδες, ακολούθησε η Ισπανία με υψηλό 21 ετών (62,4 μονάδες). Υπενθυμίζεται ότι το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση -υψηλότερα από αυτό δείχνει επέκταση.

Ο ΟΠΕΚ+ δεν κατέληξε την Παρασκευή σε συμφωνία για την πολιτική παραγωγής πετρελαίου, αφού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπλόκαραν ορισμένες πτυχές της συμφωνίας, και οι συνομιλίες επαναλαμβάνονται σήμερα. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας απέκρουσε την αντίθεση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) σε προτεινόμενη συμφωνία του ΟΠΕΚ+, καλώντας για «συμβιβασμό και λογική» προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίτευξη συμφωνίας κατά τη σημερινή διάσκεψη του αναφερόμενου οργανισμού. Πρόκειται για έναν σπάνιο δημόσιο καβγά μεταξύ συμμάχων, των οποίων τα εθνικά συμφέροντα έχουν αποκλίνει σημαντικά, επιδρώντας στον καθορισμό πολιτικής του ΟΠΕΚ+ σε μία περίοδο κατά την οποία, οι αγοραστές πετρελαίου θέλουν περισσότερο αργό πετρέλαιο, προκειμένου να βοηθήσουν την παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19. Στον ΟΠΕΚ+ συμμετέχουν οι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο, αλλά και οι σύμμαχοί τους, ενώ ο αναφερόμενος οργανισμός ψήφισε την Παρασκευή για την αύξηση της παραγωγής περίπου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο του 2021, αλλά και για την παράταση των περικοπών που εφαρμόζονται μέχρι το τέλος του 2022. Ωστόσο, οι ενστάσεις των ΗΑΕ απέτρεψαν την επίτευξη μιας συμφωνίας, όπως δήλωσαν πηγές.

Σε υψηλό διετίας ανήλθε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο, σκαρφαλώνοντας στο 17,53%, σε ετήσια βάση.

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα οι αγορές στις ΗΠΑ λόγω της εθνικής αργίας της Ημέρας της Ανεξαρτησίας που εορτάσθηκε το σαββατοκύριακο.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 458.42 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 0.35%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε περίπου στα ίδια όντας στις 4,086.95 μονάδες.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,164.47 μονάδες, με κέρδη 0.58%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε σχεδόν αμετάβλητος στις 15,661.15 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,567.54 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 0.22%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,442.5 μονάδες, με κέρδη 0.63%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,948 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0.45%.