Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, παρά τις αρχικές απώλειες, αφού τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου αντέστρεψαν το κλίμα.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου κατέγραψαν άνοδο, ενώ στο ξεκίνημα σημείωναν πτώση, καθώς στην παρουσίαση του εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, υπήρξαν σοβαρές ελλείψεις ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όπως αναφέρουν ειδικοί στο Statnews.
Την ίδια ώρα, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 0,3%, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω την αρχική της εκτίμηση καθώς οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν περισσότερο σε σχέση με την αρχική της ανακοίνωση. Η Eurostat είχε αρχικά εκτιμήσει ότι οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 0,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, αλλά σήμερα αναθεώρησε την αύξηση σε 0,3%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016.
Άνοδο κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο. Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα πως ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανέβηκε στις -18,8 μονάδες από -22 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση στις 24 μονάδες.
Ο πληθωρισμός στη Βρετανία διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2016 καθώς η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε πτωτικά τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου ενώ τα καταστήματα ενδυμάτων μείωσαν τις τιμές τους, Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στον ετήσιο ρυθμό του 0,8% από το 1,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση εδώ και πάνω από μια δεκαετία, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί ακόμα πιο χαμηλά από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας.
Η Γερμανία ενίσχυσε σήμερα τις εξουσίες της σε ό,τι αφορά την άσκηση βέτο σε επιθετικές προσφορές εξαγοράς από ξένους επενδυτές προς εταιρίες του κλάδου υγείας, ένα μέτρο που σκοπό έχει να διασφαλίσει τη συνεχή προμήθεια απαραίτητων προϊόντων κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού. Η ρύθμιση αυτή, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, θα επιτρέψει να παρεμποδιστούν οι εξαγορές εταιριών παρασκευής εμβολίων, φαρμάκων και κατασκευής προστατευτικού εξοπλισμού και ιατρικών μηχανημάτων, όπως οι αναπνευστήρες.
Η Ευρωπαία επίτροπος Συνοχής, Ελίζα Φερέιρα, προειδοποίησε, σήμερα, πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατεπειγόντως για να χαλιναγωγηθεί η κρίση που προκλήθηκε από τον νέο κορονοϊό, θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή της ΕΕ, η οποία απειλείται από την κυριαρχία επιχειρήσεων που έλαβαν κρατικές αρωγές.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης που χρησιμοποιεί για το εμπόριο προϊόντων υποχώρησε στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδό του, υποδηλώνοντας ότι το παγκόσμιο εμπόριο είναι πιθανόν να μειωθεί «απότομα» στο πρώτο εξάμηνο του 2020 λόγω των διαταραχών που προκάλεσε o κορονοϊός. Ο δείκτης, ο οποίος καθιερώθηκε τον Ιούλιο 2016, μειώθηκε στις 87,6 μονάδες από 95,5 τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον ΠΟΕ, με τις τιμές κάτω από τις 100 μονάδες να δείχνουν ότι το εμπόριο κινείται χαμηλότερα από τη μεσοπρόθεσμη τάση του.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε σχεδόν στις 343.05 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο περίπου 1.05%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 2,941.85 μονάδες, με κέρδη 1.35%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε στις 6,069.89 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.13%.
Ο γερμανικός DAX άγγιξε τις 11,229.85 μονάδες, με άλμα 1.4%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,496.98 μονάδες, ενισχύθηκε 0.87%.
Ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε στις 17,212.5 μονάδες, με άνοδο 1.04%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 6,682 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 1.1%.