Αγορές

Κέρδη στη Wall


Με κέρδη έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα και τα μακροοικονομικά βρίσκονται στο επενδυτικό "μικροσκόπιο".

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε άνοδο, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν τον Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου κατά 0,6%. Τον Αύγουστο έναντι του Ιουλίου η αύξηση ήταν τελικώς 1%, έναντι 0,8% που αναφερόταν στα προκαταρκτικά στοιχεία. Οικονομικοί αναλυτές, σε έρευνα του πρακτορείου Reuters, είχαν προβλέψει αύξηση 0,5%.

Απώλειες στις 71,7 μονάδες τον Οκτώβριο, από 72,8 τον Σεπτέμβριο, σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών έπεσε στις 77,7 μονάδες από 80,1 τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δείκτης των καταναλωτικών προσδοκιών μειώθηκε στις 67,9 μονάδες από 68,1. Σύμφωνα με το Reuters, οι προσδοκίες των νοικοκυριών για τον πληθωρισμό της ερχόμενης χρονιάς έφτασαν στο 4,8%, στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 13 ετών.

Ο δείκτης Chicago PMI, αφού έφτασε στις 68,4 μονάδες τον Οκτώβριο από 64,7 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν απώλειες στις 63,5 μονάδες. 

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα πως εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο πληθωρισμός είναι ένα προσωρινό αποτέλεσμα σοβαρών προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και αναμένει πως οι αυξήσεις των τιμών θα εξομαλυνθούν στη διάρκεια του 2022 καθώς οι άνθρωποι θα επιστρέφουν στις δουλειές τους και η ζήτηση θα μετατοπιστεί και πάλι προς τον τομέα των υπηρεσιών. "Καθώς η ζήτηση μετατοπίζεται και πάλι προς τις υπηρεσίες και η προσφορά έχει μια ευκαιρία για να προσαρμοστεί, πιστεύω πως οι αυξήσεις των τιμών θα εξομαλυνθούν και θα δούμε χαμηλότερους μηνιαίους ρυθμούς πληθωρισμού, πιστεύω, έως το δεύτερο εξάμηνο του 2022", δήλωσε η Γέλεν στο CNN σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο από τη Ρώμη. Η Γέλεν, που θα συμμετάσχει σήμερα σε μια σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και Υγείας της Ομάδας των 20 (G20), δήλωσε πως οι πληθωριστικές πιέσεις πυροδοτήθηκαν από τις ελλείψεις σε ημιαγωγούς και μια αύξηση των τιμών της ενέργειας, αλλά θα αρχίσουν να αμβλύνονται τους ερχόμενους μήνες. Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως οι άνθρωποι είναι πιο σίγουροι για την αγορά εργασίας, και τα επίπεδα του εισοδήματος αυξάνονται, ιδίως για τους εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών. Σε άλλη συνέντευξη στο CNBC, η Τζάνετ Γέλεν είπε πως δύο σημαντικά νομοσχέδια δαπανών που είναι καθ΄οδόν προς το Κογκρέσο θα βοηθήσουν επίσης να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνοντας το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών. Η Γέλεν δήλωσε στο CNBC πως αναμένει ότι η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα ενισχυθεί και η ανεργία θα μειωθεί κι άλλο καθώς η πανδημία μετριάζεται και οι άνθρωποι επιστρέφουν στις δουλειές τους.

Τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού κόστισαν σε πωλήσεις στην Apple Inc έξι δισεκατομμύρια δολάρια, στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου της οικονομικής χρήσης της εταιρίας, με την Apple να μην καταφέρνει να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις της Γουόλ Στριτ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ δήλωσε ότι οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη χειρότερες για τις πωλήσεις στη διάρκεια του τριμήνου των εορτών που διανύουμε. Ο Κουκ δήλωσε χθες στο Reuters ότι το τρίμηνο που έληξε στις 25 Σεπτεμβρίου «είχε περισσότερους από τους αναμενόμενους περιορισμούς για την αλυσίδα εφοδιασμού» όπως επίσης και διακοπές λειτουργίας εργοστασιακών μονάδων, που σχετίστηκαν με την πανδημία για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Παρά το γεγονός ότι η Apple είδε «σημαντική βελτίωση» στα τέλη Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της Νοτιοανατολικής Ασίας, η έλλειψη μικροκυκλωμάτων (τσιπ) διατηρήθηκε, ενώ τώρα επηρεάζει «τα περισσότερα από τα προϊόντα μας», είπε ο Κουκ. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε περισσότερα (τσιπ) και επίσης, κάνουμε λειτουργικά ό,τι καλύτερο μπορούμε, ώστε να κινούμαστε όσο πιο γρήγορα γίνεται» εξήγησε ο ίδιος. Τα αποτελέσματα της Apple ήταν μικτά για το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης της, που θεωρείται ανάπαυλα πριν τις αυξημένες πωλήσεις της περιόδου των εορτών στο τέλος του χρόνου. Η Apple ανακοίνωσε ότι τα έσοδα και τα κέρδη της για το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης της ήταν 83,4 δισεκατομμύρια δολάρια και περίπου 1,24 δολάρια ανά μετοχή, σε σύγκριση με την εκτίμηση των αναλυτών για έσοδα 84,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (IBES, Refinitiv). Τα αποτελέσματα αυτά για την Apple σηματοδοτούν τον τερματισμό ενός ασταθούς οικονομικού έτους, με πωλήσεις μεγαλύτερες των προσδοκιών, κυρίως από τα μοντέλα iPhone 12, και ισχυρές πωλήσεις για υπολογιστές Mac και συσκευές iPad για τηλεργασία και τηλεκπαίδευση στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Η Amazon γνωστοποίησε απόκλιση προς τα κάτω στα αποτελέσματά της για τις προβλέψεις, σε κέρδη και έσοδα για το γ' τρίμηνο, όσο και για τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις της το δ' τρίμηνο, μαζί με τα Χριστούγεννα. Επίσης, αναμένει πωλήσεις δ' τριμήνου μεταξύ 130 και 140 δισ. δολ., με τους αναλυτές να περιμένουν 142,05 δισ. δολ.

Οι τιμές πετρελαίου θα διατηρηθούν κοντά στα 80 δολάρια ενώ η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, καθώς οι περιορισμένες προμήθειες και οι υψηλότεροι λογαριασμοί αερίου ενθαρρύνουν τη στροφή στο αργό για παραγωγή ενέργειας, σύμφωνα με έρευνα του Reuters που δημοσιεύθηκε σήμερα. Σύμφωνα με την έρευνα, με τη συμμετοχή 41 αναλυτών και οικονομολόγων, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αναμένεται κατά μέσο όρο να διαμορφωθεί στα 70,89 δολάρια το βαρέλι το 2021, η υψηλότερη πρόβλεψη για το έτος από τον Απρίλιο του 2019. Η τιμή είναι χαμηλότερη από το επίπεδο των 100 δολαρίων το βαρέλι που ορισμένοι παραγωγοί και παράγοντες της αγοράς προέβλεπαν, ενώ από τις αρχές του έτους η τιμή έχει κατά μέσο όρο διαμορφωθεί στα 69,52 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 80,92 δολάρια το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο αυτής της χρονιάς και στα 78,74 δολάρια το επόμενο τρίμηνο. «Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές πετρελαίου θα συνεχίσουν να σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και τη στροφή από το φυσικό αέριο στα παράγωγα πετρελαίου», σχολίασε ο Μάθιου Σέργουντ, οικονομολόγος στο Economist Intelligence Unit. Ωστόσο αυτό μπορεί να αμβλυνθεί από τα μέσα του 2022 καθώς οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με την άντληση περισσότερου πετρελαίου, πρόσθεσε ο ίδιος. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα προέβλεψαν ότι το αμερικανικό αργό θα διαμορφωθεί στα 68,62 δολάρια το βαρέλι, η υψηλότερη πρόβλεψη για το 2021 από τον Μάρτιο του 2017. Προβλέπεται επίσης ότι κατά μέσο όρο θα φθάσει τα 78,06 δολάρια το τρέχον τρίμηνο και τα 75,68 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 35,819.33 μονάδες, με κέρδη 0.25%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 4,604.2 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.17%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 15,498.4 μονάδες, με άνοδο 0.33%.

O χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου διολίσθησε κατά 18,70 δολάρια ή 1%, για να διαμορφωθεί στα 1.783,90 δολάρια ανά ουγγιά.

Στο πετρέλαιο, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Δεκεμβρίου αυξήθηκε κατά 76 σεντς ή 0,9%, όντας στα 83,57 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου ανέβηκε 6 σεντς ή 0,1%, στα 84,38 δολάρια ανά βαρέλι. Το συμβόλαιο που έληξε στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης μειώθηκε 1,3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις